Sport

A bokszszövetség lemondott elnöksége ügyészségi vizsgálatot kért a lemondott elnök ellen

MTI
MTI

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöksége és a szervezet ellenőrző testülete bűncselekmények gyanúja és a belső szabályok megsértése miatt törvényességi felügyeleti beadvánnyal fordult a Fővárosi Főügyészséghez, amiben azt kérik, hogy az ügyészség indítson vizsgálatot az eddigi elnök, Kurtucz Csaba pénzügyi ténykedésével kapcsolatban. Szerintük ugyanis az ellenőrző testület olyan súlyú ügyeket tárt fel, amelyek túlmutatnak az elnökség hatáskörén.

A lapunk birtokába jutott beadvány azt is hangsúlyozza, hogy Kurtucz Csaba „minden lehetséges eszközzel igyekezett meghiúsítani” az ellenőrzések elvégzését.

Kurtuczot idén januárban választották meg a szövetség elnökének, de – mint a beadvány is jelzi – az utóbbi hónapokban súlyos konfliktus alakult ki közte és a kilenctagú elnökség között. A belső viszályok nyomán Kurtucz október 10-én lemondott a vezetői posztjáról, majd visszaadták mandátumukat az elnökségi és az ellenőrző testületi tagok is.

Kurtucz az időközben elhunyt Bajkai Istvántól, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjétől vette át a MÖSZ vezetését. Bajkai hivatali ideje alatt sikerült konszolidálni azokat a súlyos adósságokat, amelyeket még 2019 előttről, Erdei Zsolt elnöksége idejéből örökölt meg a szervezet.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Bajkai István

A többszörös magyar bajnoki címmel rendelkező Kurtucz Csaba is Bajkai idején került a MÖSZ menedzsmentjébe, akkor jogi és gazdasági elnökhelyettesként munkaszerződés alapján fizetést is kapott. Az ügyészséghez beküldött beadvány szerint viszont januárban társadalmi elnökként iktatták be hivatalába. A belső ellenőrzés azt állapította meg, hogy ennek ellenére igényt tartott a fizetésre, és „havonta bruttó 2,25 millió forintos munkabért”, azaz eddig összesen 22,5 millió forintot utaltatott ki magának, amelyet ruhapénzzel, étkezési hozzájárulással és korlátlan gépkocsihasználattal is kiegészített, sőt több közlekedési szabálysértési büntetését is a MÖSZ kasszájából fizettetett ki.

Külön tételként említik, hogy az elnök havonta egy elnökségi ülés rendezési költségeit is elszámolta magának. „10 esetben fordult elő ilyen jogcímen számlabefogadás, miközben mindössze 5 alkalommal került sor elnökségi ülés összehívására” – olvasható a beadványban. Ilyenkor havonta 200 ezer forint körüli bevásárlásokat számoltak el. Mindezek mellett a beadvány nagy összegű, külföldiek nevén elszámolt kifizetéseket és egy költségvetési ügyekkel foglalkozó jegyzőkönyv meghamisítását is felrója Kurtucznak.

A belső ellentétek – amelyekről az rtl.hu is írt, megemlítve, hogy az elnökségért indul Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok bokszoló is – elsimítása érdekében Kurtucz október 14-re már összehívott egy rendkívüli tisztújító közgyűlést, az elnökség viszont azt állította, hogy ezzel a húzással csupán tőlük akart megszabadulni, és szerintük alapszabály-ellenes volt az indítvány. A háborúskodásba végül bevonták Schmidt Ádám sportügyi államtitkárt is. Ezután váratlanul mindenki lemondott, a tisztújító közgyűlést pedig november 18-ra halasztották. Kurtucz akkor a köztévének azt mondta:

Rendszerváltás és új elnökség kell a MÖSZ-nek, az egyesületeknek és a sportolóknak egyaránt.

Pálos Péter, a felügyelő bizottság elnöke szeptember végén azt nyilatkozta a Sportal.hu-nak, hogy Kurtucz megválasztása után még mindenki örült, hogy „újra olyan ember kerül pozícióba, aki közülünk jött, maga is bokszolt”, ráadásul diplomás. Pálos szerint akkor következett be az igazi törés, amikor az elnök „ökölbe szorított kézzel üvöltözve” akadályozott meg egy idősebb kollégát, hogy egy ellenőrzéshez dokumentumokat vegyen magához a szövetség irodájában.

A 24.hu kérdésére Kassai László, a MÖSZ elnökségi tagja is úgy vélekedett, hogy a fizetés ügye lehetetlenítette el a belső együttműködést, és miután az elnökség rájött, hogy szerződés nélkül zajlanak a kifizetések, onnantól ők lettek az ellenség. – 1974 óta rajongok ezért a sportágért, igyekeztem a legjobb tudásom szerint tenni is érte valamit, aztán most az arcomba vágják, hogy gazember vagyok – magyarázta Kassai, aki szerint az elnök hónapok óta megújulásról beszél, azt viszont nem árulja el, hogy miben, „az egyetlen konkrét javaslata az, hogy meg kell szabadulni az elnökségtől”.

A 24.hu megkereste Kurtucz Csabát is, hogy megtudjuk, mi a véleménye az ellene indult belső vizsgálatról. A volt elnök telefonon annyit mondott, hogy ő is tett rendőrségi feljelentést a másik oldal pénzügyeivel kapcsolatban, de kijelentette, hogy a részletekről csak írásban hajlandó felvilágosítást adni. Múlt pénteken elküldött levelünkben többek között arról érdeklődtünk, hogy az általa készített feljelentésében milyen konkrét ügy(ek)ről van szó, illetve kit vagy kiket érint a bejelentés az elnökség tagjai közül. Válasz eddig nem érkezett.

A Fővárosi Főügyészség megkeresésünkre közölte, hogy a MÖSZ-elnökség beadványát november elején megkapták, további tájékoztatást azonban csak az ügyészi döntés meghozatalát követően adhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik