Sport

A „tüdőbajos” öttusalovak mintha hirtelen megtáltosodtak volna: van, amelyiket már hússzoros értéken árulják

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI
Példamese rajzolódik ki a zavaros időket élő sikersportágunkban arról, hogyan kerül az állami támogatásból vásárolt szövetségi vagyon piaci ár alatt magánkézbe.

127 ezer forintért adta el az öttusaszövetség a Campari nevű lovát, melyet később már 4,5 millió forintért árultak egy ismert hirdetési oldalon.

Ám nem csupán a – kiemelt képünkön is látható – herélt mént adta el a szervezet a piaci ár alatt: információnk szerint a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) tulajdonában lévő, de a 2013-ban és 2018-ban kelt szerződésekkel az Alba Volán SC öttusaszakosztálynak folyamatosan, térítésmentesen bérbe adott sportlovak közül az idén január 27. és március 31. között hatot is szabályzatellenesen adhatott el az állami forrásból gazdálkodó MÖSZ.

A történetet a szervezet új, április 1-én kinevezett főtitkára, Mizsér Attila által kezdeményezett pénzügyi- és szakmai átvilágítás tárta fel. Az ügy a legutóbbi, szeptember 13-i elnökségi ülésen került terítékre, ám azzal kapcsolatban az elnökségi dokumentumok között egyelőre nincs nyoma határozatnak.

A történet ott kezdődött, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség tavaly novemberben úgy határozott, hogy a sportág modernizálása, de főképp az olimpiai tagság remélt megtartása érdekében beáldozza a lovaglást, így aztán a párizsi olimpia után már nem lesz szükségük lóra az öttusázóknak. Ennek nyomán okkal vetődhetett fel, hogy a sportági szövetség értékesíti a tulajdonában lévő, ám hamarosan fölöslegessé váló négylábúakat. Számviteli szempontból: sporteszközöket.

A 24.hu birtokába került bérleti szerződésekből, szerződésmásolatokból az olvasható ki: az Alba Volán SC addig használhatja a sportlovakat, amíg a MÖSZ mint bérbeadó ezt írásban vissza nem vonja, vagy a bérlő 30 napos felmondás idővel írásban nem jelzi, hogy szeretné lezárni a bérleti jogviszonyt. Úgy tudjuk, a szövetség munkatársai nem találtak olyan dokumentumot az átvilágítás alkalmával, ami arról szólna, hogy a MÖSZ elnöksége jóváhagyja az adásvételeket. Ennek ellenére a birtokunkban lévő adásvételi szerződésekből az látszik, hogy január 27. és március 31. között hat lovat eladott a szövetség. Három ló értékesítése után 127 ezer, a továbbiakért 200, 254, illetve 450 ezer, azaz összesen 1 millió 285 ezer forintot bevételezett a MÖSZ.

Az adásvételi szerződésekből az derül ki, hogy

  • azokon eladói oldalról a MÖSZ képviselőjeként vagy ketten, Vörös Zsuzsanna (a szövetség alelnöke, egyben az Alba Volán öttusaszakosztályának igazgatója, olimpiai bajnok) és Gallai István (a lovak értékesítésekor a MÖSZ főtitkára, korábban az Alba Volán SC öttusázója, Vörös sporttársa), vagy csak Gallai van feltüntetve,
  • és a MÖSZ nevében egynél Vörös, három esetben Gallai hitelesítette aláírásával az üzletet,
  • míg két olyan is akad, ahol se az eladó, se a vevő aláírása nem szerepel a szerződés alján, csak kézírással annyi, hogy „kifizetve átutalással, 2023.02.20.”.

A szeptember 13-i elnökségi ülésről az is kiszivárgott, hogy Mizsér főtitkár miértre vonatkozó kérdésére Vörös Zsuzsanna a lovak súlyos tüdő- és szívproblémáira, illetve egyéb mozgásszervi betegségekre hivatkozott eladási okként. (A szerződések szerint a megállapodás ideje alatt az Alba Volánnak mint bérlőnek „folyamatosan, de minimum évente egyszer írásban kell beszámolnia a bérdeadónak a lovak állapotáról”.)

Az tény, hogy lovaknál a légzőszervi (kehesség például) és a keringési megbetegedések többnyire súlyos lefolyásúak, alapvetően visszafordíthatatlanok, ahogy sportlovaknál előfordulhat olyan mozgásszervi diagnózis is, mely versenyzésre alkalmatlanná teheti a négylábút. Csakhogy miután rákerestünk a Magyar Lovas Szövetség elektronikus versenyrendszerében a szerződésekben szereplő lónevekre és azonosító számokra, az derült ki, hogy a kvázi „leselejtezett” lovak közül Boby, Coco Chanel, Washington , Diego R és Campari az új tulajdonos kezei között

hirtelen megtáltosodott, és az elmúlt hónapokban nyergükben különböző lovasokkal díjugrató versenyek tucatjain állt rajthoz.

A szerződés dátuma alapján 2023. február 26-án mindössze 127 ezer forintért eladott Campari névre hallgató pej, herélt mént, az egyik legismertebb lovas hirdetési oldalon júniusban 4,5, egy másikon „csak” 3 millió forintért árulják. A hirdető – akinek a neve nem egyezik meg azzal a magánszeméllyel, aki a MÖSZ-től az idén februárban megvásárolta a lovat –, azzal a szöveggel csinál kedvet a 17 éves Camparihoz, hogy

klasszis származású, öttusában világkupákon is versenyző, teljesen automata, kezdőknek, ifiknek is kiváló ugróló. Jó kondíciójú, fiatalos, makkegészséges herélt. Az öttusaszakosztály megszűnése miatt vált eladóvá.

Ugyanakkor az Alba Volán öttusaszakoszálya nem szűnt meg, csupán a lovarda zárt be. Igaz, az a szerződésekből is látszik, hogy a MÖSZ – a Vörös és Gallai által szignált szerződés alapján – meg sem várva a Volán január 31-ei elnökségi határozatát, a Coco Chanel és a Diego R nevű lovat már négy nappal korábban eladta.

Czimbal Gyula / MTI Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó és a MÖSZ alelnöke és az Alba Volán öttusaszakosztályának igazgatója 2022. október 27-én.

Ez abból derült ki, hogy honlapunk kérdésekkel fordult az Alba Volán SC vezetéséhez. Tóth István, a fehérvári klub elnöke válaszában azt írta: „Az Alba Volán SC elnökség 1/2023 (01.31) számú elnökségi határozata szerint a tagok egyhangú igen szavazattal döntöttek a lovarda bezárásáról. Nekem mint az Alba Volán SC elnökének nincs tudomásom a Magyar Öttusa Szövetség tulajdonát képező/képzett tárgyi eszközökről. Ez ügyben biztos pontos felvilágosítást adnak önnek a MÖSZ-iroda dolgozói.”

Megkerestük az eladásban szövetségi részről érintett Vörös Zsuzsannát. Azt kérdeztük, az Alba Volán szakosztály-igazgatójaként milyen indokkal nem szállíttatta vissza a szövetségnek mint tulajdonosnak a Fehérváron ezek szerint feleslegessé váló sportlovakat. Továbbá azt, MÖSZ-alelnökként miért nem értesítette az előírt módon sportága elnökségét az eladások megkezdése előtt, hogy a szabályoknak megfelelően a sportág döntéshozó szerve határozhasson a nagy értékű „sporteszközeik” további sorsáról, és kinek a jóváhagyásával, milyen indok alapján értékesítették Gallai főtitkárral a lovakat olyan alacsony áron, amelynél még ha a vágóhídra juttatja őket, öt esetben akkor is nagyobb bevételre tesz szert a szövetség (egy 500-600 kilogrammos lónak átlagosan 300 ezer forint a vágóára).

Athén olimpiai bajnoka szerkesztőségünknek küldött válaszában azt írta:

A ló/lovak eladása több oldalról is alátámasztott és indokolt volt. Azt, hogy etikátlanul felgyógyszerezett és fenntarthatatlan állapotában egy lókupec mennyiért hirdeti, nem tekintem sportvezetőként mérvadónak. Az említett sportlovak esetében, akik évekig szolgálták eredményesen versenyzőinket, vágóhídi árról beszélni több, mint ízléstelenség.

Kerestük Mizsér főtitkárt, aki szerint feltűnő, hogy a hirtelen eladás azt sugallja, hogy mintha mind a hat lónál egyszerre jelentkeztek a végzetes egészségügyi problémák, ehhez képest alig pár hónappal korábban „2022 szeptemberében a székesfehérvári Európa-bajnokságon prímán teljesített mind a hat sportló”.

Egyebekben válaszában azt írta: az elnökségi ülések jegyzőkönyveiben nincs nyoma annak, hogy napirendre tűzték volna a lovak eladásának kérdését, és elnökségi határozat sincs a lovak értékesítéséről, ugyanakkor „a bérbe adott lovak közül többet is vagy Gallai István, vagy Vörös Zsuzsa jóváhagyó aláírásával értékesítettek”, a lovak szerződés szerinti vételára megérkezett szövetség számlájára, ezek azonban csakugyan „a piaci ár töredékét érik el”, továbbá felelős gazdálkodás és értékesítés esetén ilyen alacsony ár mellett mindenképpen „a szerződés csatolmánya kellene legyen egy állatorvosi vélemény és nyilatkozat a ló egészségi állapotáról, de az egyik esetében sem áll a rendelkezésünkre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik