Sport

Magyar kézissel állt össze a kirakósjáték a Bundesliga meglepetéscsapatánál

Évek óta a nagy dobásra vár a Melsungen férfi kézilabdacsapata, amely idén talán elérkezett a fordulóponthoz: a korábban még dobogós helyig sem jutó együttes hibátlanul menetel a szezonban, és váratlanul bejelentkezett az érmes helyek valamelyikére. Mindezt egy magyar válogatott játékossal és egy olyan edzővel, aki a pályafutását az NB I-ben fejezte be.

A klub története 162 éves múltra vezethető vissza, 1861-ben alapították Melsunger Turngemeinde 1861 e. V. néven, de a kézilabda-szakosztályt csak 1921-ben hozták létre. Első nagyobb sikerét 1992-ben aratta, amikor feljutott másodosztályba, az élvonalbeli Bundesligát 2005-ben érte el, és azóta folyamatosan a legjobbak között szerepel.

Az első nyolc szezonjában nem tudott a 10. helynél előrébb végezni, azóta viszont csak ennél jobb pozícióban zárt mindig: eddigi legnagyobb sikerét 2016-ban érte el, amikor negyedik lett, de büszke lehet a 2019-es ötödik helyére is. A Német Kupa négyes döntőjét eddig négyszer érte el (1996, 2013, 2014, 2020), a fináléig azonban csak a 2019–20-as idényben menetelt, igaz, a meccsekre a koronavírus-járvány miatt végül csak egy évvel később, 2021 júniusában került sor. Akkor a Lemgo erősebbnek bizonyult (24-28).

A nemzetközi porondon 2014–15-ben debütált, akkor az EHF-kupában csak az idegenbeli gólok szabálya miatt esett ki a negyeddöntőben a dán Skjern ellen. A csoportkörben azonban volt magyar ellenfele: a Balatonfüredet oda-vissza legyőzte.

Ahogy egy sztáredző is megbukott

Ahogy látható, a csapat egyre inkább próbált építkezni, így aztán évről évre jobb játékosok és edzők érkeztek. A nagy kiugrást Gudmundur Gudmundssontól várta a közvélemény, az izlandi szakember addigra már nevet szerzett magának szövetségi kapitányként, hiszen hazája válogatottját olimpiai ezüsthöz (2010) és Európa-bajnoki bronzéremhez (2010) segítette, míg Dániával megnyerte a 2016-os, riói játékokat.

A szakember 2020 februárjában érkezett, ám a Covid mindent elsöpört: legalábbis erre próbálta fogni mindenki, hogy a sok hiányzó/beteg miatt a Melsungen csak a 7. helyen zárta az idényt, majd a következő szezonban csupán a 8. lett.

Jonathan NACKSTRAND / AFP Roberto Garcia Parrondo edző Észak-Macedónia és Egyiptom után most Németországban érhet el sikereket.

Amikor aztán a 2021–22-es szezon első három fordulójában egy pontot sikerült összeszedni, a klubvezetés nem habozott, és elküldte a szakembert.

„Három játéknap, egy pont – az új szezon nem a kívánt módon indult az MT Melsungen számára. Ráadásul nem történt előrelépés a tavalyi, nem éppen kielégítő 8. helyhez képest. Igaz, hogy nem sokkal azután, hogy Gudmi hozzánk érkezett, a járvány kitörése miatt sokáig nem lehetett normális edzésmunkát végezni. A karantén miatt a körülmények aligha lehettek volna kedvezőtlenebbek. Ennek ellenére vártunk némi fejlődést, ám ennek semmi komoly jele nincs az új szezon első heteiben, ezért döntöttünk úgy, hogy felmentjük a feladatai alól” – magyarázta Barbara Braun-Lüdicke, a felügyelőbizottság elnöke.

Csapatépítés BL-győztessel

Némi keresgélés után a befutó Roberto García Parrondo lett, aki nem akármilyen villámkarriert futott be. A vb-bronzérmes, 90-szeres spanyol válogatott jobbszélső klubszinten mindent megnyert, a korszak legjobb csapatával, a Ciudad Reallal háromszoros bajnok, kétszeres Király Kupa- és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes volt, de nyert KEK-et az Ademar Leónnal (2005) és EHF-kupát a Pick Szegeddel (2014).

A pályafutását három szegedi szezont követően Budakalászon fejezte be 2017-ben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LIQUI MOLY HBL (@liquimoly_hbl) által megosztott bejegyzés

Edzőként a Vardar női csapatánál, illetve az észak-macedón férfiválogatottnál kezdett, mindkét helyen asszisztensként dolgozott, ám amikor a Vardar férficsapatának edzője, Raúl Gonzales bejelentette, a Paris Saint-Germainhez távozik, őt kérték fel a helyére.

Nem ijedt meg, a csapatot egyből Bajnokok Ligája címig vezette, majd 2019 és 2023 között az egyiptomi válogatottal kétszeres Afrika-bajnok, olimpiai negyedik és kétszer vb-7. lett.

Idán márciusban az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában elárulta, keresték magyar kluboktól is, de még 2 évig szerződése van a Melsungennel, ott vannak feladatai.

A családommal jól éreztük magunkat Magyarországon, szívesen visszatérünk egyszer. Néhány éve a magyar válogatottal is hírbe hoztak, de ilyen megkeresés valójában nem történt

– nyilatkozta.

Lassan érett be a munka

Melsungenben nehéz volt villantania, de nem is ezt várta el tőle a klubvezetés. Axel Geerken ügyvezető igazgató a lenyűgöző sikerek ellenére nem várt csodákat.

„Annak ellenére, hogy nagyon jó hírneve van, és máris elképesztő dolgokat ért el edzői pályafutása során, ha az elvárásokról van szó, hagyjuk békén. Nem szabad azt feltételezni, hogy valami bekattan, és hirtelen robbanásszerű fejlődésnek indulunk” – mondta Geerken.

Parrondo ezzel egyetértett, ő türelmet és bizalmat kért mindenkiről.

Vannak ötleteim, de ezek rövid távon nem kivitelezhetők. Egyik napról a másikra szinte lehetetlen megvalósítani. A melsungeni feladat egy ambiciózus projekt, de mindent a nulláról kell kezdeni. A csapat fontosabb bármelyik játékos egyéni képességénél, és a taktikát is alapjaiban kell megreformálni. Nagyon világos elképzelésem van arról, hogyan szeretnék játszani

– mondta.

Ami meglepő, hogy a szakember tényleg megkapta a lehetőséget és az időt az építkezésre, így aztán az első szezon nyolcadik helye után tavaly az is belefért, hogy a csapat csupán a 9. helyet csípje meg.

A kritika nem is késett, Bob Hanning, a Füchse Berlin ügyvezető igazgatója már két éve feltette a kérdést: mi a manó folyik ennél a klubnál?

„Döbbenetesnek találom, hogy a Melsungen több német válogatott játékost is megvásárolt rengeteg pénzért, de a klub mentalitása ezzel együtt nem változott. Egy játékos sem fejlődött ott, a legjobb esetben is csak stagnált.

A Melsungen elégetett 60 millió eurót azért, hogy még az európai kupákba se jusson ki.

Sipos lett a kirakósjáték egyik darabja

A 2023–24-es szezon előtt egy felmérés azt mutatta, hogy a szurkolók mindössze 0,7 százaléka (!) fogadott az MT Melsungen bajnoki címére. Ezek után a csapat álomszerűen kezdett, hét forduló után hét győzelemmel a Bundesliga élen áll, és a Német Kupában is továbbjutott.

A Göppingen (29-19), a Leipzig (28-27) és a Hamburg elleni siker (33-26) után váratlanul idegenben elgázolta a címvédő Kielt (35-30), ezzel egy csapásra felhívta magára a figyelmet. Hát még, hogy ezt követően legyőzte a Stuttgartot (35-27), a Lemgót (28-25) és a Hannovert is (34-26).

Kilenccel vezettek Kielben. Kilenccel! Ez egy olyan csapat, amelyet mindenképpen komolyan kell venni

– jelentette ki a korábbi kiváló balszélső, Stefan Kretzschmar.

Most két, könnyebbnek ígérkező meccs következik az utolsó helyezett Bergischer (október 7., szombat) és a 10. helyen álló Erlangen (október 16.) ellen, aztán jönnek az értékmérő csaták a Füchse Berlinnel és a Rhein-Neckar Löwennel szemben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MT Melsungen (@mtmelsungen) által megosztott bejegyzés

Úgy tűnik, a García Parrondo kinevezésével kezdeményezett változás lassan meghozza gyümölcsét, igaz, ehhez az is kellett, hogy a szakember megtalálja a kirakós hiányzó darabkáit. A nyáron három játékos érkezett,

  • a 215 centis lett jobbátlövő, Dainis Kristopans (PSG),
  • a spanyol irányító, Erik Balenciaga (Toulouse)
  • és a Veszprém magyar válogatott beállósa, Sipos Adrián.

A statisztika nagyon beszédes: a csapat arányaiban a legkevesebb gólt kapta (7 meccsen 180-at) és a második legtöbbet dobta (222-t). Tizenegy játékos hét vagy több találattal járult hozzá, ami meccsenként egy gól feletti átlagot jelent, míg négyen már több, mint 20 gól felett járnak: Elvar Örn Jonsson (37), Timo Kastening (31.), Ivan Martinovic (29) és Dainis Kristopans (28). Erik Balenciaga pedig már 26 gólpasszt jegyzett, miközben 18-szor eredményesnek is bizonyult.

Sipos Adrián sem panaszkodhat, mert a házi góllövőlistán a 6. helyen áll 14 találattal, adott két asszisztot, volt öt blokkja, egy labdaszerzése és nyolc kétperces büntetése (ami arányaiban kifejezetten jónak mondható).

A Handball-World a parádés rajt után megkérdezte Bob Hanningot, a két évvel korábbi lesújtó véleménye után most mit gondol a riválisról.

„Úgy tűnik, Parrondo rendszere most érett be, Kristopans olyan játékos, amilyet még soha nem láttak a Bundesligában, Timo Kasteninggel pedig találtak egy értékes csapatkapitányt. A csapat most először él igazán a lehetőségeivel, és van ereje” – mondta a Füchse Berlin ügyvezető igazgatója.

A horvát jobbátlövő, Ivan Martinovic szerint a csapategység a siker titka.

Kiválóan szórakozunk együtt, fenomenális a kémia a csapatban. Igazi egységgé kovácsolódtunk

– jelentette ki.

Kapcsolódó
Sipos Adriánék félelmetes formában hasítanak a Bundesligában
A Melsungen a hetedik meccsét is megnyerte a német férfi kézilabda-bajnokságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik