Sport

Nem tudta széttépni a mezőnyt, őrült nagy hajrával nyert a magyar úszó

Fábián Bettina csúcsfavorithoz méltó úszással, könnyedén nyerte meg a 10 km-es távot a korfui junior nyíltvízi Európa-bajnokságon, míg Szimcsák Mira bronzérmes, Flück Nóra pedig ötödik lett. A fiúk sajnos kicsit eltaktikázták a versenyüket, de a váltóban még lehet javítani vasárnap.

A szövetség hírlevele szerint Fábián Bettina korán az élre állt, két és fél körig vezetett, majd kissé elengedte a többieket, így az utolsóra csupán hatodikként fordult, mögötte a korábban szintén az élbolyban forgolódó Szimcsák Mirával.

Mielőtt azonban bárki megrettent volna attól, hogy 7-8 másodperccel vannak lemaradva az élen haladók mögött, Bettináék felpörgették a tempót.

Fábián sebességével senki sem tudott versenyre kelni, az utolsó egyenesben úgy húzott el a többiektől, hogy a végén 15 másodperces (!) előnnyel ért be elsőként.

Szimcsák a harmadik lett – egyetlen tizeddel a spanyol Martinez mögött –, míg Flück Nóra két tizeddel szorult az ötödik helyre.

Ez nem az idénynek a megkoronázása, hanem a korosztályos pályafutásomnak is.

Emiatt is nagyon örülök, hogy így sikerült ez a verseny, mert egyértelműen az aranyérem volt a cél, és boldog vagyok, hogy megszereztem. Senki nem akart elöl úszni, kifelé ugyanis eléggé szembekaptuk a hullámokat, nekem is nehezemre esett az a szakasz, sokat kivett belőlem, azaz úgy voltam vele, hogy ha már nem tudtam széttépni a mezőnyt, akkor inkább tartalékolok a végére, azt ugyanis tudtam, hogy a hajrám nekem a legjobb” – nyilatkozta Fábián Bettina.

A fiúknál Hambardzumyan Arshak és Gálicz László kissé eltaktikázta a versenyt, ráadásul előbbi kezéből az első két kör megállójánál mindkétszer kiverték a kulacsot. Emiatt az utolsó etap előtt már muszáj volt kimennie frissíteni, így viszont annyira visszaesett, hogy hiába üldözte az élbolyt, ez túlságosan felemésztette az energiáit, s végül a 8. hely jutott neki, a szemüvegével bajlódó Gálicz pedig a 12. lett.

Úszás, junior nyílt vízi Európa-bajnokság, 10 km

Nők:
1. Fábián Bettina 2:04:19.9
… 3. Szimcsák Mira 2:04:35.1
… 5. Flück Nóra 2:04:37.0

 

Férfiak:
1. Piotr Wozniak (lengyel) 1:54:17.1
… 8. Hambardzumyan Arshak 1:54:39.0
… 12. Gálicz László 1:59:08.8

Ajánlott videó

Olvasói sztorik