Sport

Máris megvigasztalódott a szerb sportélet, vb-döntős a kosárválogatott

SHERWIN VARDELEON / AFP
SHERWIN VARDELEON / AFP
Nem sokáig búslakodott a magyarok elleni futballvereség után Szerbia: Jugoszlávia felbomlása óta negyedszer jutott be a világbajnoki fináléba a férfi kosárlabda-válogatott, miután Svetislav Pesic együttese szinte végig vezetve legyőzte Kanadát a manilai elődöntőben.

A hét NBA-játékossal felálló tengerentúliak első vb-döntőjükre hajtottak, míg a szerbek 2014-ben ezüstérmesek, 1998-ban és 2002-ben pedig világbajnokok voltak, utóbbi tornán az a Svetislav Pesic ült a kispadon, aki jelenleg is irányítja a csapatot. Mindkét oldalon hiányzott a legnagyobb sztár, Nikola Jokic és Jamal Murray júniusban a Denver Nuggets színeiben együtt NBA-bajnok lett, ám a vb-re egyikük sem utazott el.

Az előző, 2019-es tornán csak 21. helyig jutó Kanada 13-12-ig vezetett, ám az európaiak egy 11-0-ás rohammal fordítottak, és 52-37-nél 15 ponttal elhúztak. Nagyszünet után a kanadaiak már csak nyolc pontra tudtak felzárkózni, mivel nem tudtak mit kezdeni a szerbek kiváló védőmunkájával, no meg a 2016-ban olimpiai ezüstérmes Bogdan Bogdanoviccsal (Atlanta Hawks), aki 23 ponttal zárt.

A kanadaiaknál R.J. Barrett szintén 23 ponttal remekelt, a torna legjobbja-cím egyik várományosaként emlegetett Shai Gilgeous-Alexander viszont csak 15-ig jutott, írta tudósításában az MTI.

A tízpontos Alexa Avramovic a meccset követően sírva fakadt, amikor értékelte a győzelmet, és azt a szörnyű veszteséget, amit a Dél-Szudán elleni csoportmeccsen súlyos vesesérülést szenvedett Borisa Simanic kiesése okozott.

Mindannyian tudjuk, milyen fontos ez a győzelem. Tudjuk, mi történt Dél-Szudán ellen, az a meccs tragédiával is zárulhatott volna. Borisa erőt adott nekünk. Megmutattuk, hogyan küzdünk a mi Szerbiánkért, senki sem fáradt, az aranyért megyünk

mondta.

Férfi kosárlabda, vb-elődöntő

Szerbia – Kanada 95-86 (23-15, 29-24, 23-24, 20-23)

Kapcsolódó
Magyar kosaras kap szerződést a Los Angeles Lakerstől
Az egykori U20-as magyar válogatott Valerio-Bodon Vincent korábban nem játszott az egyetemi bajnokságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik