Élő Sport

Nagyot hajrázott a norvég csodafutó, a rakétákat begyújtó Femke Bol öröme zárta a budapesti vébét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kilencedik, utolsó napjához érkezett a budapesti atlétikai világbajnokság. Az esti programban már szerepeltek magyarok, ugyanakkor volt minizgulni, két óra alatt ugyanis hét különböző döntőt is láthatunk. A vb-t a 4x400-as váltók versenyei zárták le.

A záróprogram egyik komoly kérdése volt, hogy az 1500-on végül másodikként célba érő Jakob Ingebrigtsen 5000 méteren meg tudja-e védeni a címét. A norvég klasszis a tőle megszokott módon sokáig megbújt  a mezőny végén, a nagy melegre való tekintettel pedig még párszor frissítette is futás után. A hajrát aztán az utolsó kanyar kezdetén indította meg, majd egy sprint végén, az utolsó egy-két méteren előzte meg spanyol riválisát.

A férfi gerelyhajítók versenyében minden afelé mutatott, hogy a tavalyi vb-ezüstérmes, 2021-es olimpiai bajnok Nareej Chopra nyerjen, és ezzel megszerezze India történetének első szabadtéri világbajnoki címét. Chopra már a selejtezőben is elég meggyőző volt, most pedig a második sorozatban volt egy 88,17 méteres hajítása, amivel megszerezte az aranyérmet.

A női 800 méteres futás előtt azt találgatta mindenki, hogy Athing Mu vajon bírja-e a döntőt, miközben korábban még úgy volt, hogy nem is jön a budapesti vébére. Az amerikai hamar az élre állt, egészen a célegyenesig ő vezetett, akkor viszont ketten is lefutották: a kenyai Mary Moraa egyéni csúccsal, 1:56.03-mal nyert, a brit Keely Hodgkinson lett a második, Mu pedig a harmadik.

Varga Jennifer / 24.hu

A bahreini Winfred Mutile Yavi nyerte meg a női 3000 méteres akadályfutást. Csak az utolsó körben állt az élre, akkor hagyta le az addig magabiztosan vezető Beatrice Chepkoechet, aztán a vizes ároknál úgy tűnt, beakadt a lába egy kicsit az akadályba, de nem veszítette egyensúlyát és a lendületét sem, így elég meggyőző fölénnyel ért be elsőként. 8:54.29-es ideje a világ idei legjobbja.

Varga Jennifer / 24.hu

21 éves világbajnoka van a női magasugrásnak: az ukrán Jaroszlava Mahucsikh volt az egyedüli a mezőnyből, aki átvitte a 201 centimétert. Kifejezetten izgalmas volt a döntő, egyébként, a 199 centimétert még hárman átvitték, míg a brit Morgan Lake kockáztatott, de végül lemaradt a dobogóról. Eleanor Patterson lett a második, Nicola Olyslagers a harmadik, vagyis Ausztrália két érmet is bezsebelt ebben a számban.

Varga Jennifer / 24.hu

A vb utolsó előtt döntője a férfi 4×400-as váltók versenye volt – ahol a magyar csapat egy napja országos csúcsot futott az elődöntőben. Érdekes összetételű volt a mezőny, az USA, Jamaica és Nagy-Britannia mellett ugyanis indult például indiai staféta is. Az amerikaiak elég hamar az élre álltak, már csak a rkordokkal versenyeztek, attól ugyan elmaradva, de 2:57.31-gyel így is magabiztosan nyertek. Az országos csúcsot repesztő francia váltó lett a második (ez volt Franciaország egyetlen érme a vébén), míg Nagy-Britannia a harmadik. Jamaica negyedikként zárt.

Az első nap még a cél előtt orra eső Femke Bol hőssé vált, a 4×400-as női váltók versenyében a harmadik helyen indult neki az utolsó körnek, komoly hátránya volt, azonban ő sokkal légiesebben futott, mint riválisai. Előbb brit, majd az élen futó jamaicai riválisát is megelőzte, így Hollandiáé lett az utolsó aranyérem.

A világbajnokság utolsó mozzanatként a magyar szervezők átadták a az atlétikai vb zászlaját a japán küldöttségnek, 2025-ben ugyanis Tokió lesz a házigazda.

Az utolsó versenynap dobogósai

férfi 5000 m, világbajnok:
1. Jakob Ingebrigtsen (Norvégia) 13:11.30 perc
2. Mohamed Katir (Spanyolország) 13:11.44 p
3. Jacob Krop (Kenya) 13:12.28 p
Kovács Ferenc Soma az előfutamban kiesett.

férfi 4×400 méteres váltó, világbajnok:
1. Egyesült Államok (Quincy Hall, Vernon Norwood, Justin Robinson, Rai Benjamin) 2:57.31 perc
2. Franciaország (Ludvy Vaillant, Gilles Biron, David Sombe, Téo Andant) 2:58.45 p
3. Nagy-Britannia (Alex Haydock-Wilson, Charles Dobson, Lewis Davey, Rio Mitcham) 2:58.71 p
Magyarország az előfutamban kiesett.

férfi gerelyhajítás, világbajnok:
1. Neeraj Chopra (India) 88,17 méter
2. Arshad Nadeem (Pakisztán) 87,82 m
3. Jakub Vadlejch (Csehország) 86,67 m
Herczeg György a selejtezőben kiesett.

női 800 m, világbajnok:
1. Mary Moraa (Kenya) 1:56.03 perc
2. Keely Hodgkinson (Nagy-Britannia) 1:56.34 p
3. Athing Mu (Egyesült Államok) 1:56.61 p
Kéri Bianka az elődöntőben kiesett.

női 3000 m akadály, világbajnok:
1. Winfred Mutile Yavi (Bahrein) 8:54.29 perc
2. Beatrice Chepkoech (Kenya) 8:58.98 p
3. Faith Cherotich (Kenya) 9:00.69 p

női magasugrás, világbajnok:
1. Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 2,01 méter
2. Eleanor Patterson (Ausztrália) 1,99 m
3. Nicola Olyslagers (Ausztrália) 1,99 m
Fekete Fédra kiesett a selejtezőben.

női 4×400 méteres váltó, világbajnok:
1.  Hollandia (Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Femke Bol) 3:20.72 perc
2. Jamaica (Candice McLeod, Janieve Russell, Nickisha Pryce, Stacey Ann Williams) 3:20.88 p
3. Nagy-Britannia (Laviai Nielsen, Amber Anning, Ama Pipi, Nicole Yeargin) 3:21.04 p
Magyarország az előfutamban kiesett.

Őrülten jó futással ért véget a vébé

Az első nap még a cél előtt orra eső Femke Bol hőssé vált, a 4×400-as női váltók versenyében a harmadik helyen indult neki az utolsó körnek, komoly hátránya volt, azonban ő sokkal légiesebben futott, mint riválisai. Előbb brit, majd az élen futó jamaicai riválisát is megelőzte, így Hollandiáé lett az utolsó aranyérem.

Ukrán aranyérem a rendkívül izgalmas magasugró versenyben

21 éves világbajnoka van a női magasugrásnak: az ukrán Jaroszlava Mahucsikh volt az egyedüli a mezőnyből, aki átvitte a 201 centimétert.

Kifejezetten izgalmas volt a döntő, egyébként, a 199 centimétert még hárman átvitték, míg a brit Morgan Lake kockáztatott, de végül lemaradt a dobogóról. Eleanor Patterson lett a második, Nicola Olyslagers a harmadik, vagyis Ausztrália két érmet is bezsebelt ebben a számban.

Óriási amerikai fölény a váltóban

A vb utolsó előtt döntője a férfi 4×400-as váltók versenye volt – ahol a magyar csapat egy napja országos csúcsot futott az elődöntőben. Érdekes összetételű volt a mezőny, az USA, Jamaica és Nagy-Britannia mellett ugyanis indult például indiai staféta is. Az amerikaiak elég hamar az élre álltak, már csak a rkordokkal versenyeztek, attól ugyan elmaradva, de 2:57.31-gyel így is magabiztosan nyertek.

Az országos csúcsot repesztő francia váltó lett a második, míg Nagy-Britannia a harmadik. Jamaica negyedikként zárt.

Sporttörténelem: megvan India első világbajnoki címe

A férfi gerelyhajítók versenyében minden afelé mutatott, hogy a tavalyi vb-ezüstérmes, 2021-es olimpiai bajnok Nareej Chopra nyerjen, és ezzel megszerezze India történetének első szabadtéri világbajnoki címét. Chopra már a selejtezőben is elég meggyőző volt, most pedig a második sorozatban volt egy 88,17 méteres hajítása, amivel megszerezte az aranyérmet.

Majdnem közbeszólt a vizes árok

A bahreini Winfred Mutile Yavi nyerte meg a női 3000 méteres akadályfutást. Csak az utolsó körben állt az élre, akkor hagyta le az addig magabiztosan vezető Beatrice Chepkoechet, aztán a vizes ároknál úgy tűnt, beakadt a lába egy kicsit az akadályba, de nem veszítette egyensúlyát és a lendületét sem, így elég meggyőző fölénnyel ért be elsőként. 8:54.29-es ideje a világ idei legjobbja. Chepkoehc mögött a szintén kenyai Faith Cherotich végzett harmadikként.

Varga Jennifer / 24.hu

Nagy hajrát és kenyai aranyat hozott a 800 döntője

A női 800 méteres futás előtt nagy kérdés volt, hogy Athing Mu vajon bírja-e a döntőt, úgy volt, hogy nem is jön a budapesti vébére. Az amerikai hamar az élre állt, egészen a célegyenesig ő vezetett, akkor viszont ketten is lefutották:

a kenyai Mary Moraa egyéni csúccsal, 1:56.03-mal nyert, a brit Keely Hodgkinson lett a második, Mu pedig a harmadik.

Ingebrigtsen látványos hajrával védte meg a címét

A férfi 5000 méterem a szokásosat láthattuk, azaz a címvédő Ingebrigtsen a mezőny végén bújt meg. A kenyai Kipkurui próbálta meg leszakítani a többieket, de csak rövid ideig tartott a partizánakciója, utolérték. A táv végére szétszakadt a mezőny, az utolsó körnek pedig három etiópiai futó vágott neki az élen, egy spanyol, na meg Ingebrigtsen.

A norvég az utolsó kanyar kezdetén indította meg a hajrát, végül az utolsó egy-két lépésnél tudta megelőzni a spanyol Mohamed Katirt és 13:11.30-as idővel győzött. A kenyai Jacob Krop lett a bronzérmes.

Ingebrigtsen is a pályán

Merthogy elkezdődött a férfi 5000 méter döntője. Kényelmes tempóban kezd a mezőny, de persze ez csak kívülről az, bent már nem sokan bírnánk.

Egy meglepő statisztika

Egyelőre sem Németországnak, sem Franciaországnak nincs dobogós helye ezen a világbajnokságon.

Óriási üdvrivalgás

Vashti Cunningham ugyanis már kétszer leverte a 185 centiméter magasra tett lécet. Harmadikra már simán átviszi, a lelátó ezen része tapssal díjazza.

Olvasói sztorik