Sport

Ilyen gyors maratont még nem futottak Magyarországon, Szemerei 40.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az ugandai Victor Kiplangat az eddigi legjobb maratoni időeredményt futotta versenykörülmények között Magyarországon (2:08:53), amivel meg is nyerte a világbajnoki címet. A második az izraeli Maru Teferi, míg a harmadik az etiópiai Leul Gebresilase lett. Szemerei Levente 40. helyen ért célba.

Az atlétikai világbajnokság kilencedik, egyben utolsó napjának egyetlen magyar indulója Szemerei volt, aki maratonfutásban állt rajthoz. Ő az első férfi a magyar atlétika történetében, aki részt vesz ebben a számban a vébén.

A 23 éves, kenyai edzőtáborokban készülő atléta a rajtlistán szereplők közül utolsó előtti volt az egyéni legjobb időeredményt tekintve, így a célba érés, illetve az egyéni csúcs megdöntése lehetett a reális célkitűzése, igaz, a folyamatos melegedés komolyan megnehezítette a versenyzők dolgát.

Varga Jennifer / 24.hu

Hamar kialakult egy élboly, amit főleg kenyai, etióp és ugandai futók alkottak, köztük a címvédő Tamirat Tola is. Volt némi helyezkedés az élen, de az egyiknél Stephen Kissa rálépett az egyik riválisa lábára, elesett, és ugyan megpróbált visszafutni az élen állókra, kiesett a dobogóért zajló küzdelemből.

35 kilométer után az ugandai Kiplangat és az etiópiai Gebresilase csatázott az aranyért, az ugandai pedig nagyjából a Várkert bazárnál döntött úgy, hogy emel a tempón és próbálta leszakítani ellenfelét. Taktikája bejött, onnantól kezdve már csak hátrafelé figyelgetett, de Gebresilase ereje elfogyott, jól láthatóan arra hajtott, hogy megőrizze második helyét.

Varga Jennifer / 24.hu

Kiplangat végül a Magyarországon futott legjobb maratoni idővel nyert. Gebresilasét a lehajrázta az izraeli Teferi.

Szemereinek az egyéni csúcsdöntés nem sikerült (2:17:20 lett az ideje), a 40. helyen teljesítette a távot.

Férfi maraton

1. Victor Kiplangat (Uganda) 2:08:53 óra
2. Maru Teferi (Izrael) 2:09:12
3. Leul Gebresilase (Etiópia) 2:09:19
…40. Szemerei Levente 2:17:20

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik