Élő Sport

A világcsúcs elmaradt, de a rúdugrókirály így is meghódította Budapestet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Reggel a női maratoni futással és etióp sikerrel kezdődött, este Armand Duplantis világcsúcskísérletbe hajló sima rúdugró győzelmével érte el a csúcspontot a budapesti atlétikai világbajnokság szombati programja. Kövesse élőben a napi hírfolyamunkat!

A nap leginkább várt versenyei közül a svéd Armand Duplantis unalmassá tette a rúdugrást, ugyanis hibátlan teljesítménnyel, 6,10 méterrel győzött. Ugyan nekifutott háromszor a saját világcsúcsának megdöntésének, de 623 centin sikertelenül kísérletezett.

Varga Jennifer / 24.hu

A 4×100 méteres döntők mindegyikében amerikai győzelem született, a férfiaknál így Noan Lyles triplázni tudott, hiszen 100 és a 200 méter után a harmadik világbajnoki címét szerezte Budapesten.

Varga Jennifer / 24.hu

Női súlylökésben az amerikai Chase Ealey megvédte a címét, 5000 méteren a kenyai Faith Kipyegon győzött – a 29 éves klasszis az első a női szakágban, aki egy vébén képes volt 1500 és 5000 méteren is nyerni.

Férfi 800-on kanadai elsőség született Marco Arop jóvoltából.

Ami a magyarokat illeti, Márton Anita sajnos már délelőtt befejezte a szereplést, és nem jutott be a súlylökés fináléjába, délután viszont mindkét 4×400-as váltó országos csúcsot futott.

A férfiak (Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán, Kovács Árpád, Molnár Attila összeállításban) egy 24, a nők (Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka) 43 éves magyar rekordot döntöttek meg.

Márton Anita nem jutott tovább a selejtezőből

Nem jutott tovább a selejtezőből Márton Anita a budapesti világbajnokságon. A vb-ezüstérmes, olimpiai harmadik, fedettpályás világbajnok súlylökő óvatosan kezdett, majd a második és a harmadik lökésére is javítani tudott, miközben a közönség vastapssal buzdította. A legjobb próbálkozása 17,85 méteres volt, ami elmaradt a biztos döntőt jelentő 19,10 métertől – összesen nyolcan lökték túl ezt a szintet a mezőnyből, az utolsó, 12. helyen az ausztrál Maddison-Lee Wesche jutott döntőbe 18,59 méterrel.

A 34 éves Márton Anita a csoportjában a tizedik, összesítésben pedig a 20. helyen végzett. A közönségnek integetve, autogramokat osztogatva hagyta el a pályát.

Varga Jennifer / 24.hu

Márton vastaps mellett tovább javít, de nem eléggé

Kiintett a közönségnek, mkért még egy kis plusz energiát a lelátóról, jött is a vastaps. Tovább javított az eredményén, de nem eléggé. 17,87 méterre repült a golyó, ezzel csoportjában jelenleg a tizedik helyen áll, összesítettben pedig 20.

Márton majdnem egy métert javított

A közönség is érezte, hogy kell a biztatás a magyar klasszisnak, volt dobolás, ujjongás, Márton pedig 98 centimétert javított a korábbi eredményén, ezúttal 17,67 méterre lökte a golyót. Kemény a mezőny, az ő csoportjában már hárman megdobták a biztos döntőt érő 19,10 métert.

Varga Jennifer / 24.hu

„Az általános véleménnyel ellentétben nem kell győzni mindenáron” – magyarázkodnia kell rendhagyó aranyérme után az amerikai rúdugrónak

A budapesti világbajnokság egyik emlékezetes pillanata volt, hogy a női rúdugrók versenyében Katie Moon és Nina Kennedy kiegyeztek döntetlenben. Az olimpián, Tokióban már láthattunk hasonlót a férfi magasugróknál, atlétikai vébén azonban most történt ilyen először.

Míg Gianmarco Tamberi és Mutaz Essa Barshim korábbi döntését pozitívan fogadták a szurkolók, ezúttal sokkal vegyesebbek voltak a reakciók, rengetegen kritizálták a két rúdugrót. A címvédő Moon emiatt az Instagramon üzent követőinek.

A rúdugrás nem egy maratoni verseny. A fáradtság nemcsak megnehezíti a dolgunkat, de veszélyes is. Egészségesen befejezni a versenyt egy aranyéremmel, miközben az egyik barátom ugrál a nyakamban elég egyértelmű választás. Tudom, hogy az emberek egyértelmű győztest akarnak látni, de ez volt szerintem a helyes döntés, amit sosem bánok meg. Az általános véleménnyel ellentétben nem kell mindenáron győzni akarás a bajnoki mentalitáshoz

– írta Moon, aki szerint a bajnokokat az is teszi naggyá, hogy az évek során megtanulnak figyelni a testük jelzéseire.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Katie Moon (@ktnago13)

Márton Anita a dobókörben

Világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmesünk is dobott már az első sorozatban a női súlylökők versenyében, elsőre 16 méter 69 centiméterre szállt a golyó. Nagy taps fogadta a bemutatásnál és a kísérlete után is.

Etióp aranyérem női maratonon

Az etióp Amane Beriso Shankule 2:24:23 órás idővel ért célba az atlétikai világbajnokság női maratoni távján. A második helyen honfitársa, Gotytom Gebreslase, a harmadikként a marokkói Fatima Ezzahra Gardadi végzett.

Varga Jennifer / 24.hu

A magyarok közül Szabó Nóra 30 kilométernél még a középmezőnyben volt, onnan viszont folyamatosan előzte meg az előtte futókat és végül 2:33:28 órás eredménnyel a 24. helyre ért fel.

Kovács-Garami Katalin végig a saját tempójában futott, s a célba az 57. helyen ért be.

Női maraton

Női maraton
1. Amane Beriso Shankule (Etiópia) 2:24:23 óra
2. Gotytom Gebreslase (Etióp) 2:24:34
3. Fatima Ezzahra Gardadi (Marokkó) 2:25:17
…24. Szabó Nóra 2:33:28
… Kovács-Garami Katalin 2:44:02

Hőségriasztás miatt lerövidítették az amatőr verseny hosszát

Az előrejelzések alapján augusztus 27. vasárnap az év legmelegebb napja lehet Magyarországon. A pénteken elrendelt hőségriasztás miatt, a résztvevők egészségének védelme érdekében a szervezők az eredetileg 10 kilométeres távot jelentősen lerövidítették.

A rajt helyszíne és időpontja nem változott, a résztvevők az atlétikai világbajnokság hivatalos maraton útvonalának pesti szakaszán futnak majd, a fordító az Andrássy út végén, az Erzsébet téri szurkolói zóna előtt lesz.

Felhívták a résztvevők figyelmét, hogy még ez a körülbelül 6 kilométer is nagyon megterhelő lehet, így kérik, hogy csak azok induljanak el a versenyen, akiknek a szervezete hozzászokott a futáshoz meleg időben.

Minden futót tájékoztatnak a különleges körülményekről, a kockázatról és arról is, hogy mit tehetnek a hőterhelés veszélyeinek csökkentése érdekében. Vizet nem csak a futóknak, hanem a közönségnek is osztanak, akárcsak a Nemzeti Atlétikai Központban és a stadionparkban.

A Budapest 10k Hősök futása futóverseny az atlétikai világbajnokság hivatalos férfi maraton versenye után, vasárnap 11 órakor kezdődik a Hősök terén.

Márton Anita: Száztíz százalékosan ott kell lennem

A délelőtti stadionprogram 10.05-kor a férfi tízpróbázók 110 méteres gátfutó számával folytatódik, de bennünket jobban izgat a 10.25-től kezdődő súlylökés, amelynek selejtezőjében ott lesz Márton Anita.

Az olimpiai bronz- és világbajnoki ezüstérmes, fedett pályás világbajnok atléta idén 18.40 méterig jutott, ezzel az előzetes lista alapján a 23. helyen áll a 38 fős mezőnyből. Azonban tavaly 18,57 méter kellett a döntőbe jutáshoz.

A selejtezőben összesen három lökés van, ebben kell megmutatni, ki mit tud. Az én erősségem az, hogy a hatodik kísérletnél tudok jól teljesíteni, a selejtezők döcögősek voltak. Az agyamat is át kell állítani egy kicsit, hiszen az első mozdulattól kezdve száztíz százalékosan ott kell lennem, nem szabad hibázni

– mondta Márton Anita a Delmagyar.hu portálnak.

Egy esélyes kiszállt

33 kilométernél még négy etióp állt az élen, ám az Amane Beriso Shankule, Yalemzerf Yehualaw, Gotytom Gebreslase, Tsehay Gemechu kvartettből utóbbi egyszer csak lassított, majd bicegve megállt és a korlátnak támaszkodott.

Az idei Tokiói Maraton ezüstérmese feladta a versenyt.

Ez volt féltávnál

A táv felénél az izraeli Lonah Salpeter állt az élen a kenyai Rosemary Wanjiru és az etióp Golytom Gebreslase előtt. Szabó a 38., Kovács-Garami a 67. helyen állt.

Magyarok a maratonon

A szombati program reggel 7 órakor kezdődött a női maratonnal, amelynek rajtjánál 47 ország 78 versenyzője sorokozott fel, köztük két magyar, Szabó Nóra, illetve Kovács-Garami Katalin is ott volt a Hősök terén.

Varga Jennifer / 24.hu Szabó Nóra
Varga Jennifer / 24.hu Kovács-Garami Katalin
Olvasói sztorik