Sport

Összeomlott és zokogásban tört ki a 100 méter győztese a budapesti dobogón

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Elolvadt minden magabiztosság és pimaszság, amikor végre Noah Lyles nyakába került az aranyérem hétfő este a budapesti atlétikai világbajnokságon. A 100 méteres síkfutás győztese, a világ jelenlegi leggyorsabb embere ugyanis sírva fakadt a díjátadón.

„Nehéz megtalálnom a megfelelő szavakat, hiszen megszereztem azt az érmet, amelyért oly régóta vágyakoztam” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek, hozzátéve, mindig is ott volt a levegőben, hogy nincs nála jobb.

„Az a hit, hogy én vagyok a leggyorsabb, mindig is jelen volt. Ez a győzelem egyszerűen érvényesítette mindenki más számára is. Most már mindenki elhiszi, mert van egy világbajnoki címem.

De mindig is tudtam, hogy én vagyok a leggyorsabb ember a világon

– tette hozzá az immáron négyszeres világbajnok, Tokió 200-as olimpiai bronzérmese.

Lyles vasárnap este 9,83 másodperc alatt fejezte be a versenyt, megelőzve a 20 éves botswanai Letsile Tebogot és a bronzérmes brit Zharnel Hughest.

Két társa együtt vigasztalta, amikor elsírta magát a dobogón.

Lyles nyíltan és őszintén beszélt a mentális egészséggel kapcsolatos küzdelmeiről, amely különösen a tokiói olimpia koronavírusos légkörében viselte meg.

„A mentális egészségem határozottan egyre jobb és jobb 2021 óta” – jkelentette ki.

A 26 éves amerikai esélyes arra, hogy 2016 után az első olyan sportoló legyen, aki nagy világversenyen egyszerre nyerni meg a 100 és 200 métert. Ez legutóbb hét éve a legendás jamaicai Usain Boltnak sikerült még a riói olimpián.

A 26 éves Lyles abszolút esélyes 200 méteren is, tavaly nyáron 19,31 másodperces idővel megdöntötte Michael Johnson régóta fennálló országos rekordját. Azt reméli, Bolt 19.19 másodperces világcsúcsa sem lesz számára elérhetetlen – valamikor.

Kapcsolódó
„Az én fejemben nincsenek riválisok” – Noah Lyles töltheti be a Usain Bolt után maradt űrt?
Az amerikai sprinter nem kisebb tervekkel érkezett a budapesti atlétikai világbajnokságra, minthogy szerezzen három aranyérmet és megdöntse Usain Bolt egyik rekordját. Egy első helyet már megszerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik