Sport

„Az én fejemben nincsenek riválisok” – Noah Lyles töltheti be a Usain Bolt után maradt űrt?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az amerikai sprinter nem kisebb tervekkel érkezett a budapesti atlétikai világbajnokságra, minthogy szerezzen három aranyérmet és megdöntse Usain Bolt egyik rekordját. Egy első helyet már megszerzett.

Noah Lyles-stílus volt

– mondta széles mosollyal az arcán az amerikai sprinter azt követően, hogy a táv második felén a többieket faképnél hagyva, 9.83 alatt teljesítette a 100 méter döntőjét, így most ő nyert a világ leggyorsabb embereinek csúcstalálkozóján.

https://www.youtube.com/watch?v=IPw2j3wxgak&ab_channel=WorldAthletics

Amikor Noah Lyles a budapesti atlétikai stadion sajtótermébe lépett, lerítt róla, hogy a magabiztossággal nincsenek problémái. A személyisége betöltötte a teret, minden megnyilvánulása abba az irányba mutatott, hogy valaminek a kezdetét láthattuk augusztus 20-án. A 26 éves sportoló nem kis célokat fogalmazott meg magával szemben:

  • szeretné megnyerni a 100-at (pipa),
  • a 200-at (itt ő számít a legnagyobb esélyesnek, kétszeres világbajnok és olimpiai bronzérmes a távon),
  • illetve a váltóval is szeretne vb-t nyerni.

De a 200 méterre még merészebb tervei is vannak. Világcsúcsra készül, amit 2009 óta Usain Bolt tart 19.19-cel. Lyles egyszer már azt hitte, túlszárnyalta a rekordot, de kiderült, hogy rossz sávban indították egy versenyen, így csak 185 métert futott (18.9 alatt). Nála gyorsabban csak Bolt és Yohan Blake futották le a 200-at eddig a történelemben, 19.31 a legjobbja, ami 12 századdal marad el a jamaicai klasszis csúcsidejétől.

A napnál is világosabb, hogy Noah Lyles egy Usain Bolt-alakú lyukat akar betölteni az atlétikán belül. De vajon sikerülhet neki? És ha igen, már itt, Budapesten?

Az atlétika furcsa napjait éli. Egyre másra dőlnek meg a futórekordok, de ezt nem lehet nem összekötni a szupercipők felbukkanásával, ami a sportágon belül is komoly vitákat generál. Vannak az atlétikának most is sztárjai, a rúdugró Mondo Duplantis győzelmét és lehetséges világrekordját ígérő versenynapra fogytak el a leghamarabb a jegyek a budapesti világbajnokságon, de a középtávfutó Jakob Ingebrigtsen is igazi karakter, főleg, mikor az 1500 méter elődöntőjében a mezőny felét körbefutva a kanyar közepén nekiáll mutogatni a közönségnek, hogy csavarják fel a hangerőt és mindenki torkaszakadtából szurkoljon.

Usain Bolt 2017-es visszavonulása óta azonban nincs globális arca az atlétikának. Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség Budapesten újraválasztott elnöke a sportág eladhatóságáról beszélt, arról, hogy őrültség lenne nem bevonzani valahogyan a fiatalabb generációkat. Emiatt például Netflix-sorozatot is terveznek a párizsi olimpia elé.

Az első négy év elnökségem arról szólt, hogy a hajó ne süllyedjen el. A második négy év az olyan ügyek kezeléséről, mint az orosz atléták helyzete és a női sport megvédése. Nagyon szeretném, ha a következő négy év arról szólna, hogy meghatározzuk: mi a termék, amit árulunk? Mi az, ami olyan helyzetbe hozza a sportunkat, hogy 30-40 évig biztosítva legyen a helye?

– magyarázta Coe.

Mohos Márton / 24.hu

Ebben a helyzetben pedig Noah Lyles tényleg megtalálhatja a számításait. Az egy dolog, hogy rendkívül gyors, mellette azonban konkrét terve van arra vonatkozóan, hogyan váljon széles körben ismert személyiséggé. Már az aktuális frizurájával, kifestett körmével is egy feltűnő személyiség, de volt, mikor egy sajtótájékoztatón nekiállt rappelni, majd sokatmondó volt, amikor arról kérdezték, hogy a sebességéből profitálhat-e a sport, mire azt felelte a tavalyi 200-as világbajnoki címe után:

Elmentem utána a Met-gálára, ott voltam a US Openen, volt egy rakás együttműködésem és a párizsi divathét kifutóján is felvonultam. Nem kell, hogy atlétaként ismerjenek az emberek. Lehetek influenszer is

mondta a Guardiannak adott interjújában, amiben arról is beszélt, régebben azt hitte, az ő dolga csak annyi, hogy fusson, de be kellett látnia, hogy sokkal inkább az, hogy minél több cipőt eladjon.

Lyles a hangzatos kijelentések mellett képes megszólítani az embereket, nem fél megmutatni az emberi oldalát sem. 2021 végén például elmondta, hogy a covid és a BLM-tüntetések idején ő is mentális problémákkal küzdött, és akkor az antidepresszánsokban látta a megoldást. Voltak, akik azzal próbálták kirángatni helyzetéből, hogy az elért eredményeire emlékeztették, de őt ez teljesen hidegen hagyta. Ugyanakkor a nyilvánosan felvállalt problémái után rengetegen megkeresték támogatás gyanánt, vagy hogy elmondják, milyen sokat jelentett nekik az, hogy egy hozzá hasonló sportoló nyíltan beszélt minderről.

Az elvált szülők gyermekeként, pénztelenségben, diszlexiával, figyelemzavarral és asztmával is küzdő, de a sportban tehetséges Lylesnak a 2012-es olimpián kattant be, hogy az atlétikával komolyabban akar foglalkozni, két évvel később pedig már nyert is 200-on az ifjúsági olimpián. Onnantól kezdve már sorban álltak érte az egyetemek és a szponzorok, az anyagiakkal már nem volt problémája. Kicsit zavarta is korábban, hogy ilyen hirtelen berobbant a köztudatba, mint mondta, egyik nap még 19 éves volt, a következő napon meg már 30-nak érezte magát, akkor döbbent rá, hogy minden tettének következménye van.

Nemcsak címeket akar nyerni, meghatározó sportszemélyiség is szeretne lenni.

Usain Boltról azt mondta, rengeteget adott a sportnak, hangos győzelmei voltak és magával ragadó személyisége, ám miatta sem tudjuk helyén kezelni a sztárokat, természetesnek gondoljuk, hogy lesz majd egy új Bolt, pedig ez nem ilyen egyszerű.

A nyáron egyébként Jamaicában futott Lyles, agyonverte a mezőnyt 200-on, ami után volt egy személyes találkozója Usain Bolttal. Azt mondta, a tisztelet jellemezte a beszélgetést, a legenda támogatásáról biztosította, és azt mondta, folytassa csak ezen az úton.

Mohos Márton / 24.hu

Feltűnő volt még Lylesszal kapcsolatban, hogy a kijelentései elég énközpontúak, amikor a riválisokról kérdezték, akkor is valahogy mindig magához kanyarodott vissza. De visszaolvasva a korábbi interjúit, megnyilvánulásait, ebben semmi meglepő nincs, bármennyire is odamondogatós sport a sprint, ő próbál magával törődni:

Nem foglalkozom az ellenfelekkel. Hogy őszinte legyek, az én fejemben nincsenek is riválisok. A pályaatlétika az a sport, ahol magadra és a saját sávodra kell összpontosítanod. Engem mindez igazából felszabadít.

Noah Lyles azt is bevállalta, hogy az Instagram-követőivel megosztja, milyen időeredményt vár magától. 100-on 9.65-öt remélt, ami minden idők harmadik legjobb időeredménye lett volna. Ez nem jött össze, de az aranyérem meglett. 200-on 19.10 a célja, ami viszont világcsúcsot jelentene. Aligha lesz szomorú, ha ott is csak az arany jön össze, mert korábban csak egyvalaki tudta legalább háromszor megnyerni a 200-at világbajnokságon. Őt úgy hívták: Usain Bolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik