Élő Sport

Ötméteresekkel lett világbajnok a magyar pólócsapat

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar vízilabda-válogatott világbajnoki címet szerzett, miután ötméteresekkel verte a görög csapatot a döntőben.

A mieink úgy jutottak fináléba, hogy az összes mérkőzését megnyerte, sorrendben a japánokat, horvátokat, argentinokat, amerikaiakat és utolsó másodperces góllal a spanyolokat győzte le Varga Zsolt együttese. A görög csapat is százszázalékos, nekik a legnagyobb skalpok között Montenegrót és az olimpiai bajnok Szerbiát találjuk.

Az első támadásunk nem sikerült jól, ráadásul a görögök rögtön gólt dobtak, de hamar sikerült a fordítás Zalánki pontos lövéseinek hála. Ezután nagyon türelmesen játszott a magyar válogatott, ráadásul nagyon fegyelmezetten is védekezett, ami kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy magabiztos 4-2-es előnybe kerüljünk. Komoly gólcsendet hozott a második negyed, amit a görögök törtek meg átlövésből, majd Manhercz és Szkumpakisz gyors gólváltása alakította ki az 5-4-es félidei eredményt.

Koszticsák Szilárd / MTI Zalánki Gergõ (j) és a görög Konsztantinosz Geniduniasz főszereplője volt a döntőnek.

Sokkal agresszívebben és kicsit magasabban védekezve jött ki a folytatásra, a védekezésünk továbbra is szilárd volt, de a támadásainkba sok hiba csúszott. Emellett rengeteg bírói ítélet nem nekünk kedvezett. Manhercz egyéni villanásának hála, hogy döntetlen állt az eredményjelzőn az utolsó negyed előtt.

Ebben aztán nyakig ültünk a drámában, potyogtak a gólok mindkét oldalon, jöttek a gyomrost jelentő bírói ítéletek. Végül 10-10-zel zárult a mérkőzés, ami annak is köszönhető, hogy egy perccel a vége előtt Vogel Soma belepiszkált egy biztos gólnak tűnő közeli lövésbe.

Az ötméteresekre maradt a döntés, amelyben öt kör sem volt elég ahhoz, hogy nyerjünk, mert mindkét kapus három-három lövést védett. A ráadásban Varga Dénes és Vámos Márton is gólt lőtt, Papanasztasziu lövését viszont kivédte Vogel, így a magyar csapat nyerte az aranyérmet. Vogel Soma ezzel már Európa-bajnoki címet, Bajnokok Ligáját és világbajnokságot is nyert már büntetőkkel.

A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

6-5

Fekete szinte szétbombázta a kapufát, de Német nem hagyta veszni a kipattanót, ám a neki szánt bejátszás már nem volt jó. Geniduniasz a túloldalon szinte helyzet nélkül dobott gólt, nagyon távolról eszelősen nagy bombát lőtt a jobb fölsőbe.

5-5

Egy centerezés után ötméterest fújtak ránk, Geniduniasz pedig bebombázta az egyenlítő gólt.

4-5

Sajnos nem hoztuk el a labdát, így aztán az átcsurgó emberelőny nem sokra volt jó és bár a blokkunk a helyén volt, Manherczet azonnal kiállították felúszás közben. Így nehéz lesz…

4-5

Szépen kivédekeztünk egy fórt, ráadásul kiállítottak egy görögöt és mivel Manhercz nem hajította el a labdát, ez az emberelőny átcsúszik majd a következő játékrészre. Okos húzás, de ami a legfontosabb, hogy még mindig előnyben a magyar csapat!

4-5

Zalánki lövését védte Zerdevasz, majd Németet kiszórták ugyan, de Vámos nagyot blokkolt. Túloldalon már váratlant húzott a magyar pólós, de egy icipicit magas volt a labdája, amit nem ért el a vízből kiemelkedő Varga. Manherczet kiállították, de a görögök csak kapufát dobtak, úgyhogy mehettünk újra a kétgólos előnyért. Ez sajnos nem jött össze, mert Fekete közeli lövését védte a kapus.

4-5

Kinyílt a gólzsák, egészen messziről pattintott a jobb fölső sarokba Szkumpakisz bődületes erővel.

3-5

Manhercz is beköszönt, egy emberelőny során hihetetlen hidegvérrel és türelemmel passzolgattak a magyarok. Végül Manhercz távolról vállalta el a lövést, ami szépen be is akadt.

3-4

Ezt most megúsztuk! Aztán mégse… Sikerült úgy bejátszani a labdát középen Nikolaidisznak, de a center kapu fölé csavart. A túloldalon nem okozott gondot Zerdevasznak védenie Vámos lövését, három perc játék után pedig megtört a jég, sajnos Görögország dobott először gólt: Geniduniasz Vogel feje fölött talált a kapuba.

2-4

Ezúttal a görögök hozták el a labdát, de emberelőnyben is csak rossz lövésig jutott az ellenfelünk. Mindkét csapat elrontotta a következő támadását, majd egy kockázatos keresztpasszt loptak el a görögök.

Első negyed: 4-2-re vezetünk

Ugyan az első akciónk nem volt sikeres, nagyon erős védekezéssel rukkolt elő a magyar pólócsapat. Zalánki góljai után sikerült fordítani is, egyelőre nagyon jól néz ki a magyar válogatott játéka.

2-4

Labdát szereztek a görögök, de nem tudtak lövésig jutni, előbb egy taktikai fault állította meg a támadást, majd a védők olvasták a centerezési szándékot. Még egy támadást vezettünk, de Zalánkit szabálytalannak látták a bírók, így az első negyed után 4-2-re vezetünk.

2-4

Manhercz lövését még léc fölé tolta Zerdevasz, de ezután jött egy fór, Zalánki szépen megjátszotta a bal oldalon Fekete Gergőt, aki a kapus hóna alatt pattintotta a hálóba a labdát.

2-3

Jött is azonnal a válasz, Papanasztasziu egy emberelőny során viszonylag közelről dobott és nem hibázott.

1-3

Labdaszerzés után Zerdevasz védett egyet, de ezután Vámos kintről bebombázta az újabb magyar gólt.

1-2

Megvan Vogel első védése, de nem sikerült lövésig jutnunk a túloldalon. Ahogyan az várható volt, a centerüket keresték a görögök, de szorongatott helyzetből nem járt túl a magyar kapus eszén. Zalánki újabb lövését már védte a kapus, a kipattanóból viszont parádés gólt szerzett Zalánki. Jansik bejátszását fél kézzel átvette, majd bepaskolta a görög kapus feje fölött. Nagyon látványos gól, végre vezetünk!

1-1

Jansik trafálta telibe a kapufát a jobb oldalról, majd kiegészült ugyan a görög csapat, de Zalánkit hagyták lőni, ő pedig köszönte szépen a bal alsóba zúdította a labdát.

1-0

Sajnos a görögök viszont éltek az első fórjukkal, Papanasztasziu Angyal kezei fölött dobta el a labdát jobbról, Vogel Soma feje fölött szállt be a labda.

0-0

Sikerült azonnal megnyerni az első ráúszást, Jansik centerezéséből emberelőnyből kerültünk, de Vámos lövését védte a kapus. Arccal.

Pillanatok múlva kezdünk!

A himnuszokat már hallhattuk, a csapatok már a medencében. Kék sapkában ezúttal a magyarok, reméljük, szerencsét hoz!

A spanyoloké lett a bronzérem

A tavaly a Margitszigeten győztes spanyol válogatott szerezte meg a harmadik helyet. A magyarokkal szembeni elődöntőt címvédőként 12-11-re elveszített spanyol csapat a szombati bronzmérkőzésen 9-6-ra győzte le a szerbeket. Az ötödik hely is elkelt közvetlenül a finálé előtt, az olaszok a torna meglepetéscsapatát, a fennállása során először a nyolc közé jutott francia együttest győzték le 16-9-re.

Varga Zsolt a negyedik

Varga Zsolt sorozatban a negyedik magyar szövetségi kapitány, aki rögtön az első világbajnokságán döntőbe vezeti a csapatot: Kemény Dénes 1998-ban Perth-ben és Märcz Tamás 2017-ben Budapesten ezüst-, Benedek Tibor 2013-ban Barcelonában aranyérmet nyert. A Fradi korábbi edzőjeként egyébként jól ismeri az ellenfelet, Jannisz Funtulisz 2019 és 2021 között volt a játékosa, míg Sztilianosz Argiropulosz 2022 óta erősíti a zöld-fehéreket. Teodorosz Vlahosz szövetségi kapitányt pedig 2021-ben BL-döntőn győzte le, amikor a Ferencváros ötméteresekkel legyőzte az Olympiakoszt.

Kapcsolódó
Őrült dráma után nyerte meg első BL-döntőjét a Fradi
A címvédő büntetőkkel maradt alul a Ferencvárossal szemben.

Ötméteresek dönthetnek?

Nagyon jó a görög csapat, két erős centerrel, kiváló átlövőkkel, sok éve együtt játszanak. Ugyanolyan nehéz mérkőzésre számítok, mint a spanyolok ellen, egyáltalán nem lepne meg, ha hasonlóan egy utolsó másodperces góllal, vagy ötméteresekkel dőlne el a találkozó

– jósolt Vámos Márton a meccs előtt.

A döntőben nincs mindig szerencsénk

A kieséses lebonyolítást 1986-ban vezették be a sportágba, ennyi idő alatt a magyar válogatott hetedjére jutott döntőbe. A minta alapján újra itt lenne a sor a győzelemnek, hiszen 2003 és 2013 után most 2023-ban lehetnénk újra világbajnokok. A két siker mellett négyszer kikapott a döntőben a pólócsapat, 1998-ban, 2005-ben, 2007-ben és a legfájóbb 2017-ben Budapesten maradtak alul a mieink. A korábbi lebonyolításból is van érmünk egyébként, 1973-ban egy arany-, 1975-ben, 1978-ban és 1982-ben pedig ezüstérmet szereztek a pólósok, de körmérkőzések után.

Papíron mi vagyunk az esélyesek

Miközben a görögök döntőben még nem voltak, korábban már kilencszer összecsaptunk velük vb-meccsen. Ebből mindegyiket a magyar csapat nyerte, ráadásul a pólóválogatottunk világbajnoki mérlege is imponáló: 3 arany-, 7 ezüst- és 1 bronzérem. A görögök legjobb eredményüket érik el mindenképp, ugyanis bronzérmesek már voltak: 2005-ben, 2015-ben és legutóbb, 2022-ben is.

Olvasói sztorik