Élő Sport

Ötméteresekkel lett világbajnok a magyar pólócsapat

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A magyar vízilabda-válogatott világbajnoki címet szerzett, miután ötméteresekkel verte a görög csapatot a döntőben.

A mieink úgy jutottak fináléba, hogy az összes mérkőzését megnyerte, sorrendben a japánokat, horvátokat, argentinokat, amerikaiakat és utolsó másodperces góllal a spanyolokat győzte le Varga Zsolt együttese. A görög csapat is százszázalékos, nekik a legnagyobb skalpok között Montenegrót és az olimpiai bajnok Szerbiát találjuk.

Az első támadásunk nem sikerült jól, ráadásul a görögök rögtön gólt dobtak, de hamar sikerült a fordítás Zalánki pontos lövéseinek hála. Ezután nagyon türelmesen játszott a magyar válogatott, ráadásul nagyon fegyelmezetten is védekezett, ami kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy magabiztos 4-2-es előnybe kerüljünk. Komoly gólcsendet hozott a második negyed, amit a görögök törtek meg átlövésből, majd Manhercz és Szkumpakisz gyors gólváltása alakította ki az 5-4-es félidei eredményt.

Koszticsák Szilárd / MTI Zalánki Gergõ (j) és a görög Konsztantinosz Geniduniasz főszereplője volt a döntőnek.

Sokkal agresszívebben és kicsit magasabban védekezve jött ki a folytatásra, a védekezésünk továbbra is szilárd volt, de a támadásainkba sok hiba csúszott. Emellett rengeteg bírói ítélet nem nekünk kedvezett. Manhercz egyéni villanásának hála, hogy döntetlen állt az eredményjelzőn az utolsó negyed előtt.

Ebben aztán nyakig ültünk a drámában, potyogtak a gólok mindkét oldalon, jöttek a gyomrost jelentő bírói ítéletek. Végül 10-10-zel zárult a mérkőzés, ami annak is köszönhető, hogy egy perccel a vége előtt Vogel Soma belepiszkált egy biztos gólnak tűnő közeli lövésbe.

Az ötméteresekre maradt a döntés, amelyben öt kör sem volt elég ahhoz, hogy nyerjünk, mert mindkét kapus három-három lövést védett. A ráadásban Varga Dénes és Vámos Márton is gólt lőtt, Papanasztasziu lövését viszont kivédte Vogel, így a magyar csapat nyerte az aranyérmet. Vogel Soma ezzel már Európa-bajnoki címet, Bajnokok Ligáját és világbajnokságot is nyert már büntetőkkel.

A magyarok 1973, 2003 és 2013 után történetük negyedik világbajnoki aranyérmüket szerezték. A válogatott a görögökhöz hasonlóan már a döntőbe jutással megszerezte a kvótát a jövő évi párizsi olimpiára.

Világbajnok Magyarország!

Vámos nagyon szépen lőtte be a saját lövését, Papanasztasziu lövését viszont kivédte Vogel Soma!

3-3 büntetőkkel

Varga Dénes alighogy felharsant a síp eszelős erővel bombázott a kapuba. Fudulisz viszont hasonló magabiztossággal lőtt a bal alsóba.

2-2 még mindig nincs világbajnok

Fekete Gergő lövése mindkét kapufán megpattant, hihetetlen! Geniduniasz viszont a bal alsóba lőtt, öt kör után sincs döntés

Vezetünk!

Zalánki őrületes magabiztossággal értékesítette a büntetőjét, majd Vogel nagyot védett a túloldalon. Három páros után 2-1 ide!

Két lövés után 1-1

Vogel Soma is kivédte az első ötméterest, Vámos pedig a jobb alsóba bombázott. Papanasztasziu magabiztosan lőtt a kapuba.

10-10

Pompásan védekeztünk, Varga blokkolt hatalmasat, de nem maradt idő rendesen támadni, az utolsó lehetőségünk a kapufán csattant, jöhetnek az ötméteresek!

10-10

Jansiktól elvették a labdát finoman szólva gyanús körülmények között, ráadásul még Zalánkit állították ki érte. 36 másodperc maradt és a görögök is időt kérnek. Ezt most ki KELL védekezni.

10-10

Mindenki szíve rendben van? A mieink ellen fújtak, Manhercz pedig feláldozta magát, hogy ne tudjanak lefordulásból gólt dobni a görögök. Manhercz számára így véget ért a döntő, de Kakarisz hiába kapta tálcán a potenciális győzelmet érő gól esélyét, Vogel belekapott a labdájába és így kimaradt a helyzet. Időt kért Varga Zsolt.

10-10

Zerdevasz védett hatalmasat, miután egy gyorsan elvégzett szabaddobásból Jansik közelről lőtt, de a görögök ellen fújtak a túloldalon is. Manhercz akkora kapufát lőtt, hogy majdnem a saját térfelünkig jött vissza.

10-10

Hű, ez bosszantó… Geniduniasz távolról, takarásból lőtt kapura, Vogel érezte is, hova jön a lövés, de csak beleérni tudott, a labda pedig becsorgott a kapunkba. Nagy kár érte.

9-10

Három gyors passz után Zalánki is villámgyorsan ellőtte a labdát, hatalmas góllal hozott minket újra előnybe!

9-9

Sajnos Guvecisz kezdi elkapni a fonalat, hiába védekeztünk jól egy bravúros pattintással a rövid fölsőbe lőtt.

8-9

Hohó, Manhercz mit művelt?! Óriási csellel verte meg a védőjét, majd kihasználta, hogy kimozdult a kapus és a hálóba tette a labdát. Ez őrületes gól volt!

8-8

Vogel fontos védést mutatott be, de sajnos Vámos lövése a kapufáról kifelé pattant és a már-már szokásos magyar kiállítást Funtulisz büntette meg Vogel alá dobba.

7-8

Végre megint vezetünk! Emberelőnybe kerültünk, amit kivételesen nem használt ki teljes hosszában a magyar csapat, hanem Jansik inkább bebombázta az újabb gólt. Kellett már nagyon, hogy ne mi rohanjunk az eredmény után!

7-7

Fekete elhozta a labdát, de Jansik bejátszása nem jutott el Vargáig, de az ellenfél támadásából sem született gól.

7-7

Atyaég, mekkora gólt lőtt Manhercz! Hiába csinálta meg a figurát a válogatott, nem jutott passzhoz a magyar pólós, a támadásra kapott idő viszont rettenetesen fogyott, ezért kénytelen volt messziről elvállalni. A blokk alatt laposan nyeste rá Manhercz, ez egyértelműen meglepte Zerdevaszt és utat talált a kapuba. Bravúros gól volt, ami le is zárta a játékrészt. Jöhet a mindent eldöntő (?) nyolc perc!

7-6

Volt min izgulni, mert Angyalt kiszórta a bíró, de Zalánki zseniálisan olvasta, hogy milyen húzott passz jöhet balról és elegánsan lehúzta a labdát. 26 másodperc van a negyedből, időt kért Varga Zsolt.

7-6

Zalánki bejátszását olvasták a görögök, de végre fújtak egy támadó faultot a bírók az ellenfeleink ellen is. Egy kapufa után viszont Német ellen is fújtak a bírók, így megyünk neki az utolsó percnek.

7-6

Mindkét oldalon jött egy csúnyán kapu mellé pattintott lövés, majd Nagy Ádám lemaradt Kuveciszről, ő pedig megmutatta, hogyan kell jól pattintva gólt lőni. Sajnos.

6-6

Pompásan védekeztek a magyarok, nem is jutott lövéshez az ellenfél, viszont olyan sündisznóállásban védekeztek emberhátrányban, hogy senki sem próbálta ellőni a mieink közül a labdát. Végül Vámos előtt nyílt egy folyosó, ahová szépen belőtte a labdát a hosszúba.

6-5

Kicsit magasabban kezdik a védekezést a görögök, ami nagyon nem ízlik eddig a magyar pólósoknak ebben a negyedben. Varga kezéről lelopták a labdát, mert nagyon sokat várt, majd Nagy Ádámot állították ki másodjára a döntő során. Időt kért Vlahosz.

Olvasói sztorik