Élő Sport

Körömrágós, őrült meccs után világbajnoki elődöntős a pólóválogatott

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A férfi vízilabda-válogatott 13-12-re legyőzte az Amerikai Egyesült Államokat a keddi világbajnoki negyeddöntőben.

Nehezen indult be a meccs, több elszúrt támadás után viszont kinyílt a gólzsák, az első negyed második felében szinte minden bement, így 4-4-gyel zárult ez a játékrész. A második negyed ennek ellenkezője volt, a két csapat védelme extrát hozott, a néhány kaput talált lövéseket pedig Vogel Soma és Weinberg védte.

Ekkor azonban jött a nagy fordulat: Vámost állították volna ki, ám videózás után kiderült, hogy Hallock éppen a magyar pólóst csapta arcon. Emberhátrány helyett az előnybe kerültünk, Hallockot végleg kiszórták, négy percig emberelőnybe kerültünk és Zalánki is értékesítette az ötméterest.

Úgy tűnt, ez akár el is döntheti a találkozót, mert Manhercz remeklésével 3-0-t produkáltak a mieink, de még a félidő előtt szépítettek az amerikaiak. A harmadik negyed hidegzuhannyal indult, másfél perc alatt egyenlített az USA, ami érezhetően megfogta a mieinket. Vogel viszont hiába kapott korábban egy kicsit potyának tűnő gólt, egymás után két büntetőt is védett, a harmadikra már olyan ideges volt Daube, hogy a lécre bombázta. A három kimaradó ötméteres mellett Zalánki lövéseivel 10-7-re elléptünk.

Őrület, de az amerikaiak még így is megszorongatták a magyarokat az utolsó negyedben! Az első percekben még nem tűnt úgy, hogy baj lehet, még néggyel is vezetett a magyar csapat, de egy-egy kulcspillanatban nem tudta lezárni a meccset. Nem sokkal azután, hogy Molnár Erik egy az egyben lövésig se jutott, Hooper távoli bombájával és egy kettős emberelőnnyel egy gólra feljöttek.

Az utolsó percben már csak az időt húzták a magyar pólósok, végül Zalánki lőtt kapu fölé, de az ellenfélnek már nem adódott lehetősége az egyenlítésre.

Végeredmény – vízilabda vb, negyeddöntő

Magyarország-Egyesült Államok 13-12 (4-4, 3-1, 3-2, 3-5)
gólszerzők: Zalánki 6, Manhercz 3, Molnár E., Német, Nagy Á., Varga Dé. 1-1, illetve Bowen 4, Hooper 3, Daube 2, Dodd, Woodhead, Irving 1-1

4-4

Vámost állították ki elsőre, de a videózás után jól látszott, hogy a víz felszíne fölött volt a magyar pólós keze, Hallock pedig durván arcon csapta. Az amerikai négy percet kapott, a mieink ötméterest dobhatnak, az amerikaik nem értik. Óriási lehetőség ez nekünk!

4-4

A második negyed teljesen ellenkezője az elsőnek. Mindkét védelem fegyelmezetten teszi a dolgát, jönnek is a hibák mindkét oldalon. Több az elszúrt lövés, a levegőből lehúzott labda, a jó blokk, a néhány jó próbálkozás pedig a kapusokban akadt el. Öt perce nincs gól!

4-4

Vámos kísérlete célt tévesztet, de belefújtak az ellenfél támadásába. Zalánki nagyon szoros őrizetet kapott, Manhercz-nek pedig már muszáj volt lőnie, az ejtését olvasta a kapus. Vogel is védett egyet, de a túloldalon Weinberg is résen volt Vámos lövésénél.

4-4

Manhertz is nagyot küzdött, de ő se tudta elhozni a labdát ráúszásból. Három másodperccel a támadás vége előtt kaptak egy fórt az amerikaiak, a lövésüket viszont megfogta Vogel.

1. negyed: 4-4

Szép védekezés után Fekete is rápróbált a rövidre, de nem jött össze. Az utolsó másodpercekre még felúsztak az amerikaiak, de helyzet nem alakult ki, úgyhogy 4-4-gyel zárult az első negyed. Nehezen indult be, majd inkább a támadókról szólt ez a nyolc perc, mint a védelmekről.

4-4

Manhercz húzott egy váratlant, az előtte helyezkedő védő nem blokkolta a rövid oldalt, a magyar pólós pedig ezt kihasználva meglepte a kapust.

3-4

Előbb Pohlt, majd Feketét is kiküldték a bírók, szépen végigjátszották az amerikaiak a támadásukat és a végén Johnny Hooper kíméletlenül ki is használta a helyzetét.

3-3

Nagy nehezen sikerült Pohlt megtalálni egy passzal, de a magyar pólós kapu fölé dobott szorongatott helyzetben. A túloldalon labdát szereztek a mieink, majd Német harcolt ki emberelőnyt, amiből Zalánki gyorsan egyenített.

2-3

Varga Dénes átlövése nem sikerült, ellenben Daube távoli bombája utat talált a kapunkba. Először kerültünk hátrányba.

2-2

Megint azonnal jött az egyenlítés, gyorsan és pontosan játszották meg az emberelőnyt az amerikaiak és Hannes Daube kiegyenlített. Szegény Zalánki hiába próbált blokkolni, csak pici gellert kapott a karján a labda.

2-1

Zalánki lövésébe blokkoltak bele a védők, de a sarokdobás után ismét rá jött ki a figura és a hosszú alsóba dobott.

1-1

Sokáig nem örülhettünk, az amerikai centert megfogták ugyan a védőink, de Alex Bowen átlövésből a jobb alsóba zúdította a labdát.

1-0

A magyar támadásból sem lett semmi, majd a túloldalon a bejátszást fülelték le a mieink. Az első magyar lövést ugyan védte még az ellenfél kapusa, de a kipattanót Molnár Erik közelről a kapuba dobta!

A görögök és a szerbek már továbbjutottak

Elsőként a görög válogatott jutott a négy közé, miután 10-9-re győzték le az előző körben az Európa-bajnok horvátokat búcsúztató montenegróiakat. A szerbek vért izzadva jutottak tovább, ők büntetőkkel verték Olaszországot.

Igazi vízi háború lesz!

Ezt Varga Zsolt szövetségi kapitány jósolta a mérkőzés előtt.

Napok óta készülünk rájuk. Nagyon erős csapat az amerikai, sok játékosuk Európában szerepel, remek fizikális alapokkal rendelkeznek és megtanultak vízilabdázni. A legfontosabb a játékosok koncentrációja lesz, hogy tudják, ez egy igazi vízi háború lesz, férfias munka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik