Élő Sport

Körömrágós, őrült meccs után világbajnoki elődöntős a pólóválogatott

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A férfi vízilabda-válogatott 13-12-re legyőzte az Amerikai Egyesült Államokat a keddi világbajnoki negyeddöntőben.

Nehezen indult be a meccs, több elszúrt támadás után viszont kinyílt a gólzsák, az első negyed második felében szinte minden bement, így 4-4-gyel zárult ez a játékrész. A második negyed ennek ellenkezője volt, a két csapat védelme extrát hozott, a néhány kaput talált lövéseket pedig Vogel Soma és Weinberg védte.

Ekkor azonban jött a nagy fordulat: Vámost állították volna ki, ám videózás után kiderült, hogy Hallock éppen a magyar pólóst csapta arcon. Emberhátrány helyett az előnybe kerültünk, Hallockot végleg kiszórták, négy percig emberelőnybe kerültünk és Zalánki is értékesítette az ötméterest.

Úgy tűnt, ez akár el is döntheti a találkozót, mert Manhercz remeklésével 3-0-t produkáltak a mieink, de még a félidő előtt szépítettek az amerikaiak. A harmadik negyed hidegzuhannyal indult, másfél perc alatt egyenlített az USA, ami érezhetően megfogta a mieinket. Vogel viszont hiába kapott korábban egy kicsit potyának tűnő gólt, egymás után két büntetőt is védett, a harmadikra már olyan ideges volt Daube, hogy a lécre bombázta. A három kimaradó ötméteres mellett Zalánki lövéseivel 10-7-re elléptünk.

Őrület, de az amerikaiak még így is megszorongatták a magyarokat az utolsó negyedben! Az első percekben még nem tűnt úgy, hogy baj lehet, még néggyel is vezetett a magyar csapat, de egy-egy kulcspillanatban nem tudta lezárni a meccset. Nem sokkal azután, hogy Molnár Erik egy az egyben lövésig se jutott, Hooper távoli bombájával és egy kettős emberelőnnyel egy gólra feljöttek.

Az utolsó percben már csak az időt húzták a magyar pólósok, végül Zalánki lőtt kapu fölé, de az ellenfélnek már nem adódott lehetősége az egyenlítésre.

Végeredmény – vízilabda vb, negyeddöntő

Magyarország-Egyesült Államok 13-12 (4-4, 3-1, 3-2, 3-5)
gólszerzők: Zalánki 6, Manhercz 3, Molnár E., Német, Nagy Á., Varga Dé. 1-1, illetve Bowen 4, Hooper 3, Daube 2, Dodd, Woodhead, Irving 1-1

13-12

Vége! Sikerült! Sokáig türelmesen játszottak a mieink, végül Zalánki picit idő előtt dobott kapu fölé. A 12 másodperc viszont nem volt elég már az amerikaiaknak, így Magyarország jutott elődöntőbe!

13-12

Kontrát fújt a bíró, majd Nagy Ádám kiállt, de Bowen az égbe lőtte a labdát. 36 másodperc maradt, Varga Zsolt időt kért.

13-12

Figyelni, fiúk! Jansikot, majd Németet is kiállították a bírók, a kettős előnyből pedig villámgyorsan gólt szereztek az amerikaiak. Másfél perc van a meccsből!

13-11

Szegény Molnár ezt biztos sajnálja majd. Kapott egy hosszú indítást, egy az egyben mehetett kapura, de túl sokáig várt, a kimozduló Weinberg leszerelte őt. Azonnal jött is egy amerikai lövés, Hooper elementáris erővel bombázott a hálóba.

13-10

Nagyon szépen végigjátszotta a támadását a magyar csapat, ennek most van jelentősége, hiszen telik vele az idő. Ennek ellenére nem csak céltalan dobálózás zajlott a medencében, Varga Dénes pedig a megfelelő pozícióban és ütemben lőtt a kapu jobb oldalába.

12-10

Vámos újabb lövése nem eredményezett gólt, majd rögtön jött egy kiállítás Németnek, Bowen pedig távolról meghökkentően gyorsan elsütötte a labdát és Vogel csak beleérni tudott.

12-9

Negyedjére már nem szúrták el az ötméterest ellenfeleink, ezúttal Bowen állt oda és a jobb fölsőbe lőtt.

12-8

Ez centiken múlt! Német kapott jó bejátszást, a lövésébe pedig belekapott Weinberg. A labda így is becsorgott a kapuba, de videózni is kellett.

11-8

Időkérés után gyors támadást próbáltak vezetni az amerikaiak, ez nem jött be, de második nekifutásra Irving távolról a blokk mellett a rövidbe lőtt.

11-7

Nagy Ádám picit javította az iménti hibáját, balról a hosszú fölsőbe lőtt remekül.

10-7

Negyedjére összejött, Manhercz elhozta a labdát, ennek ellenére lövésig el se jutottunk. Irving bejátszása jó volt, Nagy Ádám viszont víz alá nyomta ellenfelét, ezért megint büntetőhöz jutott az USA. Vogel megbabonázta Daubét, aki a keresztlécet találta telibe!

10-7

A magyar labdaszerzés jó volt, a lövés már nem, de elszúrták a támadásukat az amerikaiak is. Varga bombázott a lécre, mire bejátszottuk Pohlhoz a labdát pedig felharsant a dudaszó. Három találat az előnyünk az utolsó negyed előtt.

10-7

Daube kapu fölé lőtt, majd kaptunk egy fórt, amiből végül Zalánki lőtt gólt egy távoli lövéssel. Ez ma már neki a hatodik találat. Időt is kértek az amerikaiak.

9-7

Itt is ott is kapkodás jellemezte a támadásokat, majd Dodd pocsék ejtésének köszönhetően végre a magyarok sprintelhettek. Bal szélen Angyal kapott labdát, átdobta a túloldalon Zalánkinak, aki a rövidbe lőtt. Megint kettővel vezetünk!

8-7

Újabb lövésünk talált kapufát, majd Weinberg is hárított, ráadásul újra büntetőt fújtak a bírók, de Vogel ezt is kivédte! Őrült negyed ez is!

8-7

Két távoli Zalánki-lövés és kimaradt, a másik után ráadásul megúsztak volna az amerikaiak, ezért Angyal taktikai szabálytalanságot hajtott végre. Vogel viszont kivédte a megítélt büntetőt!

8-7

Vámos lövését fogta a kapus, de szerencsére már keményebb lett a magyar védekezés és dobás nélkül maradtak az ellenfeleink. Német harcolt ki egy fórt, amiből Zalánki távoli gólt lőtt, végre megtört a jég.

7-7

Manhercz megint a rövidet vette célba, de elég esélytelen volt. A túloldalon viszont Woodhead egy őrületesen nagy bombával egyenlített. Másfél perc alatt ledolgozták a hátrányt az amerikaiak!

7-6

Nem elég, hogy Hooper már megint elcsaklizta a labdát a ráúszásnál, még Bowen lövése is utat talált a kapunkba. Szinte becsorgott a bal alsóba.

2. negyed: 7-5

Türelmesen játszott a magyar csapat, de nem jutott tiszta helyzetbe elég gyorsan, végül Vámos távoli lökete a lécen csattant, így nem változott az eredmény. Hallock kiállításáig egyetlen gól sem esett, az emberelőnyünket kihasználva viszont három gólt is dobtak a magyar pólósok. Egyelőre ez a vízválasztó a negyeddöntőben.

7-5

Ilyet is ritkán látni, Vogel kapott kiállítást, úgyhogy Jansiknak kellett beállnia a kapuba. Nem sokkal később Zalánkit is kiküldték, így pedig helyzetbe került a bal szélen Chase Dodd, aki nem hibázott. Varga Zsolt azonnal időt kért 16 másodperccel a vége előtt.

7-4

Az első amerikai lövés a blokkban, a második Vogelben akadt el, majd a lefordulásból Manhercz újra magabiztos lőtt a kapuba. Ez a négyperces fór sokat ér eddig.

6-4

Ez most akár fordulópont is lehet, Vogel szépen megfogott egy ejtést, majd a túloldalon Manhercz átlövésből pattintott a jobb fölsőbe. Először van egynél több gól a csapatok között.

5-4

Zalánki magabiztosan értékesítette a büntetőt. Hallockot ma már nem látjuk többször a vízben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik