Sport

Az NB II-be száműzött Siófok KC indulhat az Európa Ligában

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Egészen érdekes helyzet áll elő a női kézilabda bajnokságban annak köszönhetően, hogy a Siófok KC másodfokon sem kapta meg a licencet a női kézilabda NB I következő idényére az MKSZ fellebbviteli bizottságának jogerős döntése értelmében.

E határozat ellen az MKSZ berkein belül nincs további fellebezési lehetőség, a klub maximum a Sportdöntőbírósághoz fordulhat.

Mivel az MKSZ közleménye nem tért ki rá, honlapunk írásban rákérdezett, hogy a klubot üzemeltető Siófok Kézilabda és Tenisz Klub Sportszolgáltató Kft. milyen indokkal, a licencszabályzat mely pontját, pontjait nem teljesítve nem kapott másodfokon klublicencet az NB I-es női bajnokságra a 2023/24-es idényre.

Az MKSZ válaszában azt közölte, hogy

a Siófok Kézilabda és Tenisz Klub Sportszolgáltató Kft. nem felelt meg teljes mértékben az MKSZ Klublicenc-szabályzat 3-as pontjában előírt klublicenc-kritériumoknak.

Mivel a hivatkozott 3-as pont egyaránt tartalmazza a jogi-, pénzügyi-, személyi-, infrastruturális-, és informatikai minimumfeltételeket, ezért nehéz eldönteni, valójában melyiknek nem tett eleget a Siófok.

Azonban a Siófok a 2022/23-as szezon végén jelezte, hogy

így nagy valószínűséggel nem a személyi-, infrastruturális-, és informatikai minimumfeltételeknek nem felelt meg a klub.

Kaotikus helyzetet okozott a kizárás

Mindezek ellenére úgy tudjuk, a Siófok még az MKSZ első fokú licenchatározata előtt befizette a jövő évi Európa Liga-indulás 15 ezer eurós, azaz majd 6 millió forintos regisztrációs díját, új vezetőedzőt nevezett ki és játékosokat szerződtetett az elmúlt hónapban.

Azt nem tudjuk, Koi Endre vezetőedző, vagy például a 21 éves bosnyák Jovana Ilic az NB I reményében szerződött-e, vagy volt tudomásuk arról, hogy akár a női kézilabda harmadik vonalának számító NB II-be is kerülhetnek, de tény, a Siófok KC csak az utóbbiban állhat rajthoz a 2023/24-es bajnokságban.

Ugyanakkor kifejezetten érdekes, hogy a Siófok nemzetközi kupaindulását nem veszélyezteti az MKSZ pénteki jogerős döntése, ugyanis az EHF az előző évadban elért eredmények alapján osztja a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga indulási jogait. Futballhasonlattal élve az UEFA sem vizsgálja, hogy NB I-es, NB II-es, vagy NB III-as csapat nyeri meg a Magyar Kupát, ha utóbbi, akkor az is részt vehet a Konferencia Liga sorsolásán, majd meccselhet az első fordulóban.

Fodor Jánostól, a Siófok KC tulajdonosától azt szerettük volna megtudni,

  • vállalja-e az NB II-be visszaminősített klub további működtetését?
  • mi lesz a nyilvánvalóan NB I-es indulás reményében a klubbal szerződő edzői stáb és játékosok sorsa?
  • illetve a történtek ellenére indul-e a csapat az Európa Ligában?

Fodor ugyan felvette a telefont, majd a bemutatkozásunkat követő „szia” után megszakította a vonalat.

Az MKSZ szabályai alapján egyébként az szerepel, amennyiben egy csapat – amely helyezése alapján jogot szerzett az élvonalbeli indulásra – nem kapja meg a klublicenct, az indulási jog az előző idény jobbik kiesőhelyen végzett sportszervezetét illeti meg, amennyiben rendelkezik az adott osztályba érvényes klublicenccel. A jelenlegi esetben ez azt jelenti, hogy a 13. helyen végzett NEKA együttese mégsem esik ki az NB I/B-be.

Örülhet az Esztergomi Vitézek RAFC együttese is, a szakmai stábot Elek Gáborral megerősítő csapat ugyanis az MKSZ döntése alapján a következő szezonban az NB/I B-ben szerepelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik