Sport

Terhességi szövődmény okozta az olimpiai és világbajnok sprinter halálát

Jewel SAMAD / AFP
Jewel SAMAD / AFP
Április 23-án, 32 éves korában meghalt Tori Bowie, az amerikaiak olimpiai és kétszeres világbajnok sprintere. A USA Today birtokába került boncolási jelentésből most az is kiderült, hogy halálát szülési szövődmények (a légzési elégtelenség vagy eklampszia) okozta.

A sportolónőre május 3-án találtak rá otthonában, a floridai Orlandóban, de a vizsgálat szerint akkor már másfél hete halott volt.

A jelentés szerint Bowie nyolc hónapos terhes volt, és az ezzel járó szövődmények okozták a halálát. A lehetséges okok között a légzési elégtelenség és az eklampszia szerepelt, utóbbi a a terhességi toxémiának is nevezett preeklampszia (hirtelen magas vérnyomás) súlyosabb formája, amely görcsrohamokat és szélütéseket eredményezhet és kóma kialakulásához vezethet.

Bowie három aranyérmet nyert világversenyen az Egyesült Államok színeiben: 2016-ban, a riói olimpián tagja volt a 4×100 méteres váltónak, csak úgy, mint egy évvel később a londoni vébén, ahol egyéniben sem talált legyőzőre a legrövidebb sprintszámban.

Két másik olimpiai érmet is szerzett: Rióban 100 méteren második, 200-on harmadik volt.

Kapcsolódó
32 évesen meghalt az olimpiai bajnok sprinter
A riói olimpián három érmet nyert, majd egy évvel később a londoni vébén 100 méteren és a váltóval is aranyérmes lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik