Sport

„Majdhogynem lehetetlen egy ilyen mentés” – a Mount Everest halálzónájából vitte le a bajba jutott hegymászót egy serpa

Gelje serpa is tagja volt annak a mentőcsapatnak, amely Suhajda Szilárd keresésére indult a Mount Everesten. Akkor külön cikk foglalkozott a serpákkal a szaklapokban, és a 30 éves Gelje egyik Instagram-bejegyzése is nyilvánosságot kapott, amiben azt mutatta be, hogyan mentett le egy bajba jutott embert a halálzónából.

Mivel pár napja a Youtube-ra is felkerült egy videó a mentésről, így most a Reuters foglalkozott a történtek hátterével. Azt írták, épp egy kínai klienssel tartott a csúcsra Gelje, amikor meglátott egy malajziai hegymászót a kötélbe kapaszkodva lógni, és ekkor döntött úgy, hogy a csúcstámadást félbeszakítva inkább segítséget nyújt. „Egyedül meghalt volna” – írta akkor a bejegyzésében, és egy videón megmutatta, hogy a hegymászó köré egy matracot csavartak, eleinte csak ő maga vitte le a hátára erősítve a négyes táborig, ahol csatlakozott hozzá Nima Tahi serpa, és ketten folytatták a műveletet.

A mentés mintegy hat órán át tartott, majd a hármas táborból helikopterrel vitték le a malajziait az alaptáborba.

„Majdhogynem lehetetlen egy ilyen mentés ebben a magasságban. Nagyon ritka egy ilyen művelet” – idézi a Reuters a nepáli Idegenforgalmi Minisztérium tisztviselőjét, Bigyan Koiralát, Gelje pedig azzal egészítette ki mindezt, hogy egy emberéletet megmenteni fontosabb, mint a kolostorban imádkozni.

Ez a mentés még május 18-án történt, Gelje a társaival 26-án indult Suhajda Szilárd felkutatására, de nem találtak meg a magyar hegymászót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik