Sport

„Még nem tapasztaltam ilyen hideget” – egy serpa szerint idén extrém körülmények vannak a Mount Everesten

Rahul Sharma/ INDIAPICTURE/Universal Images Group via Getty Images
Rahul Sharma/ INDIAPICTURE/Universal Images Group via Getty Images

Az ExplorersWeb szaklap egy külön cikkben mutatta be azt a mentőcsapatot, amely Suhajda Szilárd után indult a Mount Everestre. Kettejüket meg is nevezték, Geljét és Mikelt, őket és harmadik társukat helikopterrel vitték fel a 6400 méteren található második táborba.

Gelje ebben a mászószezonban már végrehajtott egy mentést a Mount Everesten nyolcezer méter felett. Egy csoportot kísért, amikor egy bajba jutott mászót észlelt, majd megszakította az expedíciót és maga vitte le a férfit a négyes táborba.

Úgy döntöttem, megszakítom a klienseimmel a csúcstámadást, így tudtam neki segíteni lejutni, mert egyedül meghalt volna

– idézi a cikk Geljét, aki a hátára erősítve vitte le a bajba jutott hegymászót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gelje Sherpa (@gelje_sherpa_) által megosztott bejegyzés

Egy másik serpa, az Imagine Nepal ügynökséget vezető Mingma G arról beszélt az ExplorersWebnek, hogy ez a mászószezon nem volt ideális arra, hogy valaki pótlólagos oxigén nélkül nekivágjon a csúcstámadásnak. Suhajda Szilárd sem vett igénybe külső segítséget, így pótlólagos oxigént és serpákat sem.

Extrém hideg volt. El sem tudják képzelni, mennyi kliens és serpa szenvedett fagyási sérüléseket, túl sok mentés volt. Még nem tapasztaltam ilyen hideget korábban az Everesten. A szél is mindig sokkal nagyobb volt annál, ami az előrejelzésekben szerepelt

– mondta Mingma G, aki azt is elmondta, hogy az útvonaltól odébb látták a serpái Suhajdát, és nem volt jó állapotban.

Pénteken közölték, hogy meghalt a kanadai Petrus Albertyn Swart, így már 12-re nőtt idén a halálos áldozatok száma a hegyen. Öt hegymászót tartanak nyilván eltűntként: két nepálit és három külföldit, köztük Suhajda Szilárdot. A magyar hegymászót csütörtökön látták mintegy 50 méterrel a csúcs alatt, életjeleket is mutatott, de ahogy Pintér László szakíró elmondta, nem volt olyan állapotban, hogy segíthessenek rajta, ezért indult el mentőcsapat, amely kapcsán a Fókusz pénteki esti adásában elhangzott, az RTL információi szerint még az adás ideje alatt is Suhajda Szilárd felé tartott.

Késő este a háttércsapat is kiadott egy közleményt, miszerint a serpák még úton vannak abba az irányba, ahol Suhajda Szilárdot utoljára látták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik