Sport

Pszichológus a Suhajda Szilárd halálát követő indulatokról: Két táborra szakadt az ország, mintha egy országgyűlési választás másnapjára érkeztünk volna

Facebook.com//SuhajdaSzilardClimber
Facebook.com//SuhajdaSzilardClimber

A közösségi médiában úgy érzem, mintha egy országgyűlési választás másnapjára érkeztünk volna. Két táborra szakadt az ország, és fék nélküli indulatoknak a kontroll nélküli lecsapódását látjuk

– mondta a Suhajda Szilárd halála után tapasztalt kommentekkel kapcsolatban Zelena András pszichológus az RTL Reggeli című magazinjában.

A szakember szerint az extrém sportolók, akik gyakran évekig készülnek egy-egy erőpróbára, tisztában vannak azzal, hogy az életüket teszik kockára, de ahogy a láncdohányoshoz sem mennek oda az emberek, hogy ne szívják már a cigit, mert súlyos élettani kockázata van, úgy a hegymászók esetén sem szerencsés ítélkezni.

A család döntése az volt, hogy ha megtalálják Suhajda Szilárdot, a holtteste akkor is a Mount Everesten marad. Ez a pszichológus szerint ambivalens érzéseket okozhat a gyászoló családnak, hiszen nincs lehetőség a végső búcsúra, ugyakkor a tragédia egy szakrális helyen, a világ legmagasabb hegycsúcsán történt, és ez máshogy hat a hozzátartozókra, legalábbis a nyilatkozatok erről árulkodnak.

Pintér László hegymászó, szakíró és Suhajda expedíciójának kommunikációs vezetője ezt úgy fogalmazta meg: „Ott van, ahova a legjobban vágyott”.

Kapcsolódó
„Szilárd tiszteletére kérünk mindenkit, hogy ne a halálának körülményeit és okait minősítse, hanem a példás életét és az elért eredményeit!”
Közleményt adott ki a hegymászót támogató cég, amelyet sok kritika ért a tragikus kimenetelű csúcstámadás óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik