Sport

„Nagy álma volt az Everest palack nélkül, a siker kapujában, hogy fordítod vissza?”

Facebook / Suhajda Szilárd
Facebook / Suhajda Szilárd

Miután napokig szurkolt egy ország a csodában, szombaton bejelentették, hogy Suhajda Szilárdot nem találta meg a mentőcsapat, ezért befejezik a keresését.

Pintér László hegymászó, szakíró és az expedíció kommunikációs vezetője a HVG-nek adott interjút, amelyben több részletről is beszámolt. Suhajda Szilárd ideális körülmények között mászhatott, aminek dacára látszott, hogy lassan haladt. A terve az volt, hogy még május 24-én eljusson a csúcsra, ilyenkor pedig előfordul, hogy a mászók túlfeszítik a húrt.

„A mászóknak kora délután vissza kellene érniük az alaptáborba, Szilárd pedig azt mondta, lehet, hogy ez 4-5 óra lesz, inkább közel az öthöz. A jeladó alapján azonban már este 9-10 órás visszatéréssel lehetett számolni.

Egész életében erre készült, nagyon nagy álma volt megmászni az Everestet palack nélkül. Ott volt a siker kapujában, ilyenkor hogy fordítod vissza?

– nyilatkozta Pintér.

Suhajda jeladója kétszer jelzett, egyszer fél hatkor, utána fél nyolckor, de azt nem tudták, melyik irányban halad. A csúcsról nem jelentkezett be, és amikor késő este sem tért vissza, már tudták, hogy baj van. Pintér szerint naplemente után már nagyon kockázatos felérni a csúcsra, így innentől már azt az ügynökséget keresték, ami Suhajda Szilárd útját szervezte.

Először azért küldtek két serpát, hogy ha visszatér, forró itallal várják, mert az az utolsó 2-300 méter távolság is kegyetlen lehet kimerülve, és a tea is nagyon nagy segítség lehet. Miután reggelig nem érkezett meg, elkezdték kutatni, ki láthatta, így derült ki, melyik expedíció tagjainak lehet információja Suhajdáról.

„Először azt az információt kapták, hogy meghalt, később azonban kiderült, hogy nagyon rossz állapotban, de életben látták, de nem az úton, hanem lejjebb, a kövek között, így nem tudták megközelíteni” – mondta Pintér. Ezután kezdték szervezni a mentőcsapatot, amely azonban semmilyen információt nem közölt hosszú ideig.

„17 órán keresztül nem kaptunk híreket, egész ma délelőttig. Akkor tudtuk meg, hogy a serpák milyen munkát végeztek. Ők nem találták meg a Hillary-lépcsőnél, felmásztak, elmentek a csúcsig, visszajöttek, amíg le tudtak ereszkedni. Megnézték a tibeti oldalon, lementek a déli csúcsig is – megtalálták közben két eltűnt nepáli hegymászó holttestét közben.”

Május 28-án helikopterrel folytatják Suhajda Szilárd keresését, aki viszont a körülmények és az eltelt idő ismeretében már biztosan nincs életben.

Kapcsolódó
Suhajda Szilárd nem meghódítani akarta a hegyeket
Az egyik legsikeresebb magyar hegymászó az Everest csúcsához közel tűnt el szerdán. Alázattal, szerényen beszélt a kiszemelt csúcsokról, az oda vezető útjai pedig nem csak fizikális teljesítmények voltak a számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik