Sport

„Tudjuk, hol van” – mentőcsapat indul Suhajda Szilárdért

Tudjuk hol van Szilárd, hajnalban indul a keresőcsapat

– írta Suhajda Szilárd Facebook-oldala csütörtök este.

Suhajda Szilárd magyar idő szerint szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a Mount Everest 8848 méteres csúcsát akár 3-4 óra alatt elérheti, ennyi idő alatt azonban nem sikerült megtennie a hiányzó távot. A visszafordulási határidő után is folytatta a csúcstámadást, de legutóbb nepáli idő szerint 19.30-kor, 8795 méteres magasságnál jelzett a nyomkövetője.

A magyar sportember egyedül indult el az Everest csúcsa felé, és nem elég, hogy 24 órája nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik, más csapatok sem találkoztak vele. Az ExplorersWeb azt írta, a 4-es táborból elindult két hegymászóból és hat serpából álló csapat csütörtökön délelőtt elérte a csúcsot. Pintér László, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs igazgatója napközben azt mondta az RTL-nek, hogy 30-40 darab, elég nagy területen szétszórt sátrat kell átkutatni, ezekben viszont nem találták meg Suhajda Szilárdot.

Ilyen előzmények után óriási dolog, hogy sikerült azonosítani a hegymászó pozícióját, a hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta, egyértelműen beazonosítható volt a mászó, amikor pedig elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

A bejegyzés szerint a háttércsapat az esti órákban megállapodott a Suhajda Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják a sportembert. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban

– mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, Suhajda Szilárd felesége.

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást.

Suhajda Szilárd korábban három nyolcezres hegy csúcsán állt a Himalájában. 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2019-ben a K2 (8611 m), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 m) legmagasabb pontját érte el, mindegyiket oxigénpalack használata nélkül. A K2-re – a Föld második legmagasabb csúcsára – első magyarként jutott fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik