Sport

Feljutott egy csapat az Everestre, de Suhajda Szilárdot nem látták

Facebook / Suhajda Szilárd
Facebook / Suhajda Szilárd
Egy nyolcfős csapat már visszafelé tart, de hiába keresték a magyar hegymászó nyomát. Az M1-nek a hegymászó felesége azt mondta, egy másik társaság vélhetően egy emberi alakot látott a 4-es tábor fölött.

Bár Suhajda Szilárd magyar idő szerint szerda délelőtt még bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból, és úgy tűnt, a Mount Everest 8848 méteres csúcsát akár 3-4 óra alatt elérheti, hosszú ideje semmi hír nem érkezett a magyar hegymászóról. Legutóbb nepáli idő szerint 19.30-kor, 8795 méteres magasságnál jelzett a nyomkövetője.

A magyar sportember egyedül indult el az Everest csúcsa felé, és nem elég, hogy 24 órája nem kommunikált és a nyomkövetője sem működik, más csapatok sem találkoztak vele.

Az ExplorersWeb azt írta, a 4-es táborból elindult két hegymászóból és hat serpából álló csapat csütörtökön délelőtt elérte a csúcsot.

Ők tudták, hogy Szilárd eltűnt, és mászás közben keresték is. Most már úton vannak visszafelé, de a magyar hegymászót nem látták

– nyilatkozta az Imagine Nepal vezetője, Mingma G.

A hírt követően Suhajda felesége, Legindi Tímea nyilatkozott az M1-nek, azt mondta, egy másik ügynökség emberi szintén figyelik a környezetet.

Láttak a 4-es tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Ez nem biztos, ennek a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán mozgósítottak újabb serpákat, akik felmennek a 4-es táborba, illetve elindulnak az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak, hogy ott tényleg egy ember van. Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az vélhetően Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen

mondta a hegymászó felesége.

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra. A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást.

Suhajda Szilárd korábban három nyolcezres hegy csúcsán állt a Himalájában. 2014-ben a Broad Peak (8051 m), 2019-ben a K2 (8611 m), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 m) legmagasabb pontját érte el, mindegyiket oxigénpalack használata nélkül. A K2-re – a Föld második legmagasabb csúcsára – első magyarként jutott fel.

Kapcsolódó
A csúcs közelében jelzett legutóbb Suhajda Szilárd nyomkövetője, azóta nincs hír a mászóról
Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik