Élő Sport

Drámai meccsen, büntetőkkel esett ki az elitből a hokiválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Bár két góllal is vezetett már a magyar jégkorong-válogatott Ausztria ellen a világbajnokság csoportkörének utolsó, 7. fordulójában, végül a rendes játékidő 3-3-as döntetlennel ért véget, és a hosszabbításban sem esett újabb találat. Jöhettek a büntetők, ahol egyet sem sikerült belőnie a csapatnak, az osztrákok kétszer is betaláltak, és biztosították helyüket a jövő évi vébén is.

Az osztrákok elleni meccsen egyszerű volt a képlet: a vesztes kiesik és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre, míg a győztes 2024-ben a prágai-ostravai vb-n szerepel.

Az első veszélyes magyar támadássorozatra közel hét percet kellett várni, majd a vb eddigi leghatékonyabb magyar triója, Bartalis, Erdély, Sofron összehozta a nyitó gólt is, utóbbi a kapu elől kapásból mattolta Starkbaumot (1-0).

Sebők gáncsolásért kapott két perc kiállítást, de ekkor jól blokkoltak a védők. Csakhogy a fórban az osztrákok NHL-es fiatalja, Marco Rossi saját kapujától indulva végigcikázott a 60 méter hosszú pályán, és lövését Bálizs nem védhette (1-1).

Folytatódtak a rivális rohamai, de ezt a szakaszt sikerült túlélni. Még a szünet előtt Raffl is kiült palánkra lökésért, és 39 másodperccel a pihenő előtt megszületett a torna első magyar emberelőnyös találata: Sebők lőtt passzába Sofron tette bele a botját, a korong pedig a léc alá csapódott. A csatárnak ez volt a negyedik találata Tamperében (2-1).

Nagy iramban, sok ütközéssel és egy hatalmas Bálizs-védéssel indult a második harmad. Aztán Horváth Milán takarásból leadott távoli lövése talált utat a kapuba (3-1). Növelték a sebességet az osztrákok, Schneider kilépése után volt munkában a magyar hálóőr.

A 27. percben egy kapu előtti kavarodást viszont Strong zárt le góllal, sem Bálizs, sem pedig a védők nem tudtak tisztázni a káoszban (3-2).

A meccs derekán Sofron-Erdély összjáték végén utóbbi az oldalhálóba lőtt. Sebők másodszor is kiült, ezúttal bottal visszahúzásért, és ezt is góllal büntette a rivális: Haudum talált be kapásból, és egyenlített (3-3).

A harmadik játékrész első percében ismét Rafflt büntették, ám helyzet nélkül telt le a két perc. A tét és a idő miatt egyre több lett a hiba. Fokozódtak az izgalmak, de főleg a magyar zónában folyt a játék, szűk négy perccel a vége előtt pedig Bálizs védett nagyot botoskesztyűvel.

Következett az első gólig tartó ráadás. Előbb Starkbaum hatalmasat hárított lábbal Sofron lövésénél, majd Bálizs maszkkal védett a túloldalon.

A rávezetésekben Papp, Galló, Hári és Nagy Gergő nem tudott gólt ütni, a túloldalon viszont Ganahl és Heinrich belőtte a korongot, írta tudósításában az MTI.

A vesztes kiesett és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre Szlovénia, Olaszország, Románia, Dél-Korea és Japán társaságában, míg a győztes 2024-ben a prágai-ostravai vb-n szerepel.

Jégkorong, világbajnokság, A csoport, 7. forduló

Ausztria – Magyarország 4-3 (1-2, 2-1, 0-0, 0-0) – szétlövés után
gól: Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)

 

Svédország – Dánia 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

 

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés
2. (és már továbbjutott) Svédország 17/6
3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6
4. Németország 9/6
5. Dánia 8/6
6. Franciaország 4/6
7. Ausztria 3/7
8. (és kiesett) MAGYARORSZÁG 3/7

 

B csoport:
Kazahsztán – Szlovénia 4-3 (1-1, 1-1, 2-1)
Norvégia – Kanada 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0), szétlövés után

 

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Svájc 18/6
2. (és már továbbjutott) Csehország 13/6
3. (és már továbbjutott) Kanada 12/6
4. Lettország 11/6
5. Szlovákia 8/6
6. Kazahsztán 7/7
7. Norvégia 6/6
8. (és kiesett) Szlovénia 0/7

Ez az igazi dráma: büntetőkkel búcsúzott az elitkörtől a hokiválogatott

Bár két góllal is vezetett már a magyar jégkorong-válogatott Ausztria ellen a világbajnokság csoportkörének utolsó, 7. fordulójában, végül a rendes játékidő 3-3-as döntetlennel ért véget, és a hosszabbításban sem esett újabb találat. Jöhettek a büntetők, ahol egyet sem sikerült belőnie a csapatnak, ugyanakkor az  osztrákok kétszer is betaláltak, és biztosították helyüket a jövő évi vébén is.

Büntetőpárbaj: 0-2

Eldőlt, Heinrich beverte (0-2), Ausztria győzött és bennmaradt az elitben.

Magyarország - Ausztria 3-3

Fél perccel a vége előtt Rossi hagyott kihelyzetet, majd Raffl lőtte sisakon Bálizst. Ennyi volt, vége a hosszabbításnak is.

Jöhetnek a büntetők.

Magyarország - Ausztria 3-3

Stipsicz elött lehetett volna az újabb meccslabda, de az egyik osztrák botja az utolsó pillanatban beleszúrt a korongba.

Magyarország - Ausztria 3-3

Három-három mezőnyjátékossal folytatódik az ötperces hosszabbítás. A tét még mindig a bennmaradás: amelyik csapat nyer, jövőre is A csoportos lesz.

Magyarország – Ausztria 3-3

Ó, mi maradt ki!? Pozsgai lövésénél már gólt kiáltottak a kommentátorok, pedig a korong akkor nem jutott el a kapuig. Sebők ziccerénél igen, de kimaradt az ordító helyzet.

Magyarország – Ausztria 3-3

Nagyon fegyelmezett mindkét csapat, talán fáradnak is a játékosok. Ezúttal Vincze hozta helyzetbe magát, de lövését védte az osztrák kapus.

Magyarország – Ausztria 3-3

Huhh, ezt megúsztuk: Rossihoz jutott el a korong a kapunk mögött, helyzetbe korcsolyázta magát, de Bálizs lábbal védett.

Magyarország – Ausztria 3-3

Nissner löketét védte Bálizs, majd az egyik osztrák védő mezéről úgy csorgott le a korong, hogy nem vette észre, de nem sikerült lecsapni rá ziccerben.

Magyarország – Ausztria 3-3

Végre egy próbálkozás, Terbócs jobbról lőtt, Starkbaum védett. Nyomás alatt tartjuk az osztrák kaput, és ez nagyon jó hír.

Magyarország – Ausztria 3-3

Az emberelőnyben csak felállni sikerült, de lövésig nem jutott el a csapat – csak  nehogy ez sokba kerüljön.

Magyarország – Ausztria 3-3

Folytatódik, itt a harmadik harmad. Győzni kell, mert az ér bennmaradást az A csoport világbajnokságon.

Magyarország – Ausztria 3-3

Ott volt a lehetőség, Szabó lövését azonban védte Starkbaum. A másik oldalon Stipsicz mentett hatalmasat, az eredmény már nem változott.

Ugyan vezettünk kettővel, de utolsó harmadnak döntetlennel vághatnak neki a csapatok.

Olvasói sztorik