Élő Sport

Drámai meccsen, büntetőkkel esett ki az elitből a hokiválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Bár két góllal is vezetett már a magyar jégkorong-válogatott Ausztria ellen a világbajnokság csoportkörének utolsó, 7. fordulójában, végül a rendes játékidő 3-3-as döntetlennel ért véget, és a hosszabbításban sem esett újabb találat. Jöhettek a büntetők, ahol egyet sem sikerült belőnie a csapatnak, az osztrákok kétszer is betaláltak, és biztosították helyüket a jövő évi vébén is.

Az osztrákok elleni meccsen egyszerű volt a képlet: a vesztes kiesik és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre, míg a győztes 2024-ben a prágai-ostravai vb-n szerepel.

Az első veszélyes magyar támadássorozatra közel hét percet kellett várni, majd a vb eddigi leghatékonyabb magyar triója, Bartalis, Erdély, Sofron összehozta a nyitó gólt is, utóbbi a kapu elől kapásból mattolta Starkbaumot (1-0).

Sebők gáncsolásért kapott két perc kiállítást, de ekkor jól blokkoltak a védők. Csakhogy a fórban az osztrákok NHL-es fiatalja, Marco Rossi saját kapujától indulva végigcikázott a 60 méter hosszú pályán, és lövését Bálizs nem védhette (1-1).

Folytatódtak a rivális rohamai, de ezt a szakaszt sikerült túlélni. Még a szünet előtt Raffl is kiült palánkra lökésért, és 39 másodperccel a pihenő előtt megszületett a torna első magyar emberelőnyös találata: Sebők lőtt passzába Sofron tette bele a botját, a korong pedig a léc alá csapódott. A csatárnak ez volt a negyedik találata Tamperében (2-1).

Nagy iramban, sok ütközéssel és egy hatalmas Bálizs-védéssel indult a második harmad. Aztán Horváth Milán takarásból leadott távoli lövése talált utat a kapuba (3-1). Növelték a sebességet az osztrákok, Schneider kilépése után volt munkában a magyar hálóőr.

A 27. percben egy kapu előtti kavarodást viszont Strong zárt le góllal, sem Bálizs, sem pedig a védők nem tudtak tisztázni a káoszban (3-2).

A meccs derekán Sofron-Erdély összjáték végén utóbbi az oldalhálóba lőtt. Sebők másodszor is kiült, ezúttal bottal visszahúzásért, és ezt is góllal büntette a rivális: Haudum talált be kapásból, és egyenlített (3-3).

A harmadik játékrész első percében ismét Rafflt büntették, ám helyzet nélkül telt le a két perc. A tét és a idő miatt egyre több lett a hiba. Fokozódtak az izgalmak, de főleg a magyar zónában folyt a játék, szűk négy perccel a vége előtt pedig Bálizs védett nagyot botoskesztyűvel.

Következett az első gólig tartó ráadás. Előbb Starkbaum hatalmasat hárított lábbal Sofron lövésénél, majd Bálizs maszkkal védett a túloldalon.

A rávezetésekben Papp, Galló, Hári és Nagy Gergő nem tudott gólt ütni, a túloldalon viszont Ganahl és Heinrich belőtte a korongot, írta tudósításában az MTI.

A vesztes kiesett és jövőre a divízió I/A osztályban lép jégre Szlovénia, Olaszország, Románia, Dél-Korea és Japán társaságában, míg a győztes 2024-ben a prágai-ostravai vb-n szerepel.

Jégkorong, világbajnokság, A csoport, 7. forduló

Ausztria – Magyarország 4-3 (1-2, 2-1, 0-0, 0-0) – szétlövés után
gól: Rossi (13.), Strong (27.), Haudum (38.), illetve Sofron (9., 20.), Horváth M. (25.)

 

Svédország – Dánia 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

 

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Egyesült Államok 18 pont/6 mérkőzés
2. (és már továbbjutott) Svédország 17/6
3. (és már továbbjutott) Finnország 13/6
4. Németország 9/6
5. Dánia 8/6
6. Franciaország 4/6
7. Ausztria 3/7
8. (és kiesett) MAGYARORSZÁG 3/7

 

B csoport:
Kazahsztán – Szlovénia 4-3 (1-1, 1-1, 2-1)
Norvégia – Kanada 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0), szétlövés után

 

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Svájc 18/6
2. (és már továbbjutott) Csehország 13/6
3. (és már továbbjutott) Kanada 12/6
4. Lettország 11/6
5. Szlovákia 8/6
6. Kazahsztán 7/7
7. Norvégia 6/6
8. (és kiesett) Szlovénia 0/7

Magyarország – Ausztria 3-3

Nem sikerült kihúzni: csak 7 másodperc volt már vissza az emberhátrányból, amikor egy szép akció végén Haudum betalált (3-3).

Magyarország – Ausztria 3-2

Huber bombáját Báliz7s védte, majd Sebők kapott kétperces büntetést – ki kell védekezni.

Magyarország – Ausztria 3-2

Erőre kapott az ellenfél, Bálizst megkínálták pár lövéssel, de egyelőre tartja magát a védelem. Sőt, egy nagy védelmi hibát Sofron és Erdély használhatott volna ki, de utóbbi az oldalhálóba bombázott.

Magyarország – Ausztria 3-2

A Sofron, Bartalis, Erdély sor megint csomót kötött a védők lábára, de ezúttal elmaradt a gól.

Magyarország – Ausztria 3-2

Szépítettek az osztrákok, egy akció végén Bálizs nem tudott ráfeküdni a korongra, kipiszkálták mellőle, és Strong közelről behúzta a kapuba (3-2) – kár érte!

Magyarország – Ausztria 3-1

Micsoda gól! Horváth Milán távolról szépen kilőtte a kapu bal oldalát, Starkbaum kapussemmit sem látott… (3-1).

Magyarország – Ausztria 2-1

Hatalmas védelmi hibát követően sakk-mattra játszották a helyzetet az osztrákok, de Schneider lövését Bálizs óriási bravúrral védte.

Magyarország – Ausztria 2-1

Véget ért az első harmad: a magyar csapat megilletődött kezdés után magára talált, átvette az irányítást, és ugyan egy figyelmetlenséget Rossi megtorolt, Sofron duplázott, így 2-1-re vezetünk.

Magyarország – Ausztria 2-1

És itt a gól: Sebők passzába Sofron tette bele az ütőjét, az osztrák kapus mozdulni sem tudott (2-1).

Magyarország – Ausztria 1-1

A harmad utolsó öt percét két tilos felszabadítás nyitotta, helyzet azonban nehezen akart kialakulni, ami adódott, azt Bálizs védte. Aztán jött egy emberelőny: ezt ki kellene használni.

Magyarország – Ausztria 1-1

A 11. percben Sebők a támadóharmadban szabálytalankodott kiállítás érően, de nem sikerült kivédekezni: Marco Rossi egy pazar szóló végén egyenlített (1-1).

Magyarország – Ausztria 1-0

Mire leírtuk, hogy osztrák mezőnyfölényben zajlik a mérkőzés, át is vettük az irányítást. Előbb Németh Kristóf hatalmas lövését védte a kapus, majd Hadobás bombázott, végül 8:25-nél Sofron szerzett vezetést.

Bartalis megharcolt a korongért, Erdély jó passzt adott, Sofron nem hibázott (1-0).

Magyarország – Ausztria 0-0

Jól tartottuk magunkat emberhátrányban, két lövés mellett egy Stipsicz-blokk segített megúszni ezt a két percet. De az osztrák mezőnyfölény így is maradt – akkor is, ha egy Sebők-lövés azért okozott gondot az osztrák kapusnak.

Magyarország – Ausztria 0-0

Itt az első lehetőség: Rossi életerős lövését Bálizs védte, majd a következő akciónál Pozsgai kapott kétpercet.

46 év után összejön?

Érdekes statisztika: tétmérkőzésen legutóbb 1977. március 11-én, a tokiói B csoportos tornán sikerült legyőzni az osztrákokat, akkor 7-4-re.

Norvég meglepetés

A másik, rigai csoportban Norvégia 11 másodperccel a vége előtt még vezetett Kanada ellen, ekkor jött a hosszabbítást érő egyenlítés, a szétlövésben pedig az európaiak voltak a jobbak.

A norvég öröm érthető, a válogatott a története során mindössze másodszor tudta legyőzni a nagy riválist.

Jégkorong-vb, B csoport

Norvégia – Kanada 3-2 (1-0, 1-1, 0-1, 0-0), szétlövés után

Svéd siker Dánia ellen

Egy mérkőzést már lejátszottak hétfőn a magyar csoportban, ezen a svéd jégkorong-válogatott legyőzte Dániát, így megőrizte esélyét, hogy a nyolcas élén végezzen.

Jégkorong-vb, A csoport

Svédország – Dánia 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)

Egy kis statisztika

A két csapat eddig 52 alkalommal találkozott egymással, 14 magyar győzelem és 36 osztrák siker mellett két döntetlen született.

Az elitvébén ez a harmadik alkalom lesz: 1933-ban, Prágában 1-0-ra, 2009-ben, Svájcban 6-0-ra győzött Ausztria.

Nem futnának bele a késbe

Ausztria nem szenvedett ennyi súlyos vereséget, a svédek elleni 5-0-t leszámítva minden ellenfelével pariban volt, a legutóbbi két meccsén a németektől (2-4) és a finnektől (1-3) csak két góllal kapott ki.

Roger Bader kapitány szerint csapata meccsről meccsre jobb teljesítményt nyújtott, ennek ellenére ez a csata abszolút 50-50 százalékos.

„Mi ismerjük a magyarokat, ők ismernek minket. Harcos csapat, amelynek soraiban olyan nagyszerű játékosok akadnak, mint Hári János, Sebők Balázs vagy Galló Vilmos. Biztosan nem fogunk belefutni a késbe, megpróbálunk úgy játszani, ahogy az elmúlt néhány meccsen felépítettük. Aztán, ha van esélyünk a letámadásra, akkor élünk vele. De nem akarunk vakon belerohanni a támadásba az elejétől fogva.”

Ilyen még nem volt a magyar hoki történetében

Az utolsó forduló előtt a magyar csapat jobban áll Ausztriánál: mindkét csapat öt vereséget és egy hosszabbításos mérkőzést tudott eddig felmutatni, de amíg mi le tudtuk győzni a franciákat, az osztrákok kikaptak tőlük.

Ezt leszámítva sajnos a papírforma eredmények születtek, az Egyesült Államok, Svédország és Finnország egyaránt 7-1-re győzött a magyarok ellen, a németek 7-2-re, míg a legszorosabb vereséget a dánok ellen szenvedtük el (1-3).

„Azért kezdtük meg augusztusban a közös munkát, hogy a vb-n kiharcoljuk a bennmaradást, ami még nem fordult elő a magyar hoki történetében. Ezért videóztunk, edzettünk, elemeztünk, teszteltünk, játszottunk mérkőzéseket, mindent” – nyilatkozta Kevin Constantine szövetségi kapitány.

Olvasói sztorik