Sport

„Arra számítottam, hogy egy holttestet találok” – így mentették meg a hasadékba zuhant hegymászót

PRAKASH MATHEMA / AFP
PRAKASH MATHEMA / AFP
Adam Bielecki és Mariusz Hatala célja egy új útvonal kijelölése volt a 8091 méter magas Annapurna északnyugati oldalán, azonban az időjárási körülmények nem tették lehetővé mindezt. Viszont a legjobbkor voltak jó helyen, mert ők vettek részt a gleccserszakadékba zuhant indiai Anurag Maloo megmentésében.

A lengyel hegymászók harmadik kísérlete is kudarcba fulladt, északnyugatról hódítsák meg az Annapurnát, a két sportember ugyanis olyan falat talált, amelyet kevés jég borított, amely így kevésbé tartotta össze a laza sziklát. Márpedig egy ilyen falon nagy kockázatot jelent a mászás a leomló kövek miatt.

„Mi is megtapasztaltuk ezeket a lehulló köveket. Megütöttem a vállam. Nem veszélyes, de fájdalmas” – nyilatkozta Bielecki.

Ami ezután következett, arra ők sem számítottak.

„Hétfőn visszatértünk az Annapurna alaptáborába, amelyet teljesen üresen találtuk. Furcsa volt, mert néhány nappal azelőtt egy zsúfolt helyet hagytunk magunk mögött. Szerdán a sátrunkban pihentünk, amikor a segítségünket kérték Anurag Maloo megmentésében.

Az indiai leesett egy rögzített kötél kioldott végéről, és egy hasadékba zuhant. Mivel mi voltunk akkor ott az egyetlenek, akik technikailag képesek voltak leereszkedni és visszamászni, beleegyeztünk

mondta.

Elbeszélése szerint heten indultak helikopterrel, rajtuk kívül még öt nepáli vett részt a mentésben. A leszállóhelytől 20-30 perc alatt elérték a hasadékot, amelyet ez Annapurna normál útvonalának legveszélyesebb részeként írtak le.

„Minden hegymászó siet, hogy a lehető leggyorsabban áthaladjon ezen a helyen. Nekünk két fő problémával kellett megküzdenünk: az egyik a társunk megtalálása volt, a másik hogy egy ilyen veszélyes zónában kellett dolgoznunk. Hegymászóként mindig az objektív kockázatok elkerülésére koncentrálok. Nem bánom, ha kemény, technikás utakon mászok, amíg kontrollálni tudom a helyzetet. Ezt itt nem tudtuk megtenni.”

Bielecki elmondása szerint 60 méterrel a jég alatt – amikor már majdnem elfogyott a kötél – találta meg Anurag Maloo testét.

„Arra számítottam, hogy egy holttestet találok, képzelhetik a meglepetésemet, amikor láttam, hogy lélegzik, a szeme reagál a fényre, és a teste kicsit megremegett.

Leírhatatlan volt az öröm, amit éreztem. Amit mi csináltunk, az egy igazi mentőakció volt!

Nagy nehezen sikerült kivinni a hasadékból a szinte élettelen testet, amelyet azonnal helikopterre tettek és elvittek a kórházba. A mentőexpedíció tagjainak 200 métert kellett még mászniuk, hogy kijussanak a veszélyes területről, majd várták, hogy a helikopter visszatérjen őket. Az egész művelet körülbelül 6 órát vett igénybe.

Az idei hegymászószezon tragikusan kezdődött, a múlt héten három nepáli hegymászó vesztette életét az Everesten. Hétfőn az északír Noel Hanna halt meg az Annapurna 4-es táborába érve a hegycsúcs meghódítása után. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Kedden a hatóságok öt hegymászót mentettek meg.

Kapcsolódó
Három nap után, egy gleccserszakadékban találták meg az eltűnt hegymászót
A mentőcsapatok helikopterrel kutatták át a környéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik