Sport

Három nap után, egy gleccserszakadékban találták meg az eltűnt hegymászót

Costfoto/Future Publishing via Getty Images
Costfoto/Future Publishing via Getty Images

Három nappal az eltűnése után élve találtak meg csütörtökön egy indiai hegymászót a nepáli Annapurna egy gleccserszakadékában, írja az MTI.

A 34 éves hegymászó a világ egyik legveszélyesebb hegycsúcsaként számon tartott Annapurna egyik, 5600 méteres magasságban kialakított táborából éppen lefelé tartott hétfőn, amikor egy gleccserszakadékba zuhant. A férfit keresve a mentőcsapatok helikopterrel kutatták át a hegyvidéket.

Nyolcfős csapat emelte ki testét a 300 méter mélységű szakadékból, a hegymászót válságos állapotban szállították el egy pokharai kórházba.

A 8091 méteres Annapurna a világ tizedik legmagasabb hegycsúcsa, meghódítása kifejezetten veszélyes vállalkozás: mostanáig legalább 365-en mászták meg, ám több mint 72-en belehaltak a merész vállalkozásba, többen, mint ahányan a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest megmászása közben vesztették életüket.

Legutóbb hétfőn egy észak-írországi hegymászó halt meg az Annapurna 4-es táborába érve a hegycsúcs meghódítása után. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek.

Nepálban található a világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc, és minden évben több száz hegymászó érkezik az országba tavasszal, amikor az időjárás alkalmasabb az extrém vállalkozásokra. A nepáli kormány idén több mint 700 engedélyt adott ki hegymászóknak a különböző himalájai hegycsúcsok meghódítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik