Sport

80 orosz sportolót szankcionált Zelenszkij

YURIY DYACHYSHYN / AFP
YURIY DYACHYSHYN / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet adott ki, amely 80 aktív sportolónak, korábbi olimpiai bajnokoknak és sportvezetőnek ötven évre megtiltotta, hogy Ukrajna területére lépjenek – számolt be az insidethegames.biz.

A listáján szerepel többek közt

  • Nyikita Katsalapov jégtáncos,
  • Szvetlana Ismouratova biatlonista,
  • Szvetlana Horkina tornász,
  • Igor Akinfejev, az orosz labdarúgó válogatott kapusa,
  • Ksenia Soigu, az Orosz Triatlon Szövetség elnöke, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter lánya,
  • Anton Chupkov kétszeres úszó-világbajnok,
  • Alekszej Papin háromszoros kickbox-bajnok.

Zelenszkij lépése arra lehet reakció, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban azt javasolta, az orosz és fehérorosz nemzet sportolói semlegesként térhessenek vissza a nemzetközi sportéletbe mindaddig, amíg nem támogatják az ukrajnai háborút, nem kapcsolódnak a hadsereghez.

Ennek hatására több nemzetközi szövetség lehetővé tette a két nemzet sportolóinak a visszatérését. Legutóbb a World Triatlon oldotta fel a tiltást, de a gördeszka-, az asztalitenisz-, a taekwondo- és a birkózószövetség is jelezte, betartják a NOB ajánlásait, ugyanakkor az atlétikai, a lovaglás-, a sportmászás- és a szörfszövetség azt jelentette be, hogy eltiltásaik érvényben maradnak.

A kétszeres olimpiai aranyérmes és ötszörös biatlon világbajnok Ishmouratova azt állította, hogy nem zavarják a szankciók.

Örülök, hogy Zelenszkij ismeri a nevemet. Óriási országunk van, gyönyörű érintetlen természettel, turisztikai szempontból nem veszítek semmit – nem leszek ideges, ha nem utazom el európai és néhány más országba

– nyilatkozta a TASZSZ-nak az egykori biatlonista, aki az orosz Vörös Hadsereg tagja.

A ma már profi ökölvívó Papin szintén azt mondja, a szankciók nem akadályozzák meg abban, hogy segítsen a Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban – Ukrajna két, oroszok által megszállt régiójában – élőknek.

Büszke vagyok erre. Nem fogom abbahagyni a támogatást, a barátaim és rokonaim ott élnek. Vannak barátaim a másik oldalon is, de mi a barikádok ezen az oldalán állunk, a mérleg a barátaim és rokonaim felé dőlt. Én a srácainkért, a földünkért, Oroszországért vagyok

– idézte az insidethegames.biz a bunyós nyilatkozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik