Sport

Bánhidi Bence: Rajtunk kívül alig volt csapat a vébén, ami az átlövésekre fókuszál

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Bánhidi Bence szerint egyedi helyzetbe került a magyar kézilabda, de egyhamar nem tud majd előrébb jutni, derül ki a molcsapat.hu-nak adott interjúból.

A magyar válogatott beállója elárulta, hogy a világbajnokságon sok gondot okozott, hogy jó meccsekre szinte nem is futotta a csapat erejéből, csupán jó periódusokra. Ezt arra vezette vissza, hogy a legtöbb kézis nem szerepel európai kupameccseken, így azt a mentális terhelést nem kapják meg, amit kellene.

Sok játékosunk egyáltalán nem játszik Európában, így ők év közben heti egy meccsre kell, hogy felkészüljenek. De még ennél is fontosabb, hogy mentálisan mit jelent a BL-ben játszani. A Bajnokok Ligájában minden meccs élet-halál, sem a tempójára nem lehet edzésen felkészülni, mentálisan meg főleg nem

– mondta Bánhidi.

A világbajnokság egészéről egyébként pozitívan nyilatkozott, hiszen az olimpiai kvalifikációt érő nyolcadik helyet megszerezte a csapat, még úgy is, hogy a Dánia elleni meccset villámgyorsan feladta a válogatott, amit elfogadhatatlannak tart. Ugyanakkor a beálló számára rávilágított, hogy egészen más tempóban és stílusban kézilabdázik a világ jelentős része, a magyarok pedig egy darabig nem fognak még ehhez alkalmazkodni.

„A játék gyorsulása évekkel ezelőtt kezdődött, de az utóbbi időben olyan sebességre gyorsult, hogy már szinte nincs is támadóstratégia, egyszerűen minden játékos egy-egyezik a védőjével. A jó védekezés, illetve az abból indított lerohanás kulcsfontosságúvá vált már jóval korábban, de az

meglepett, hogy a világbajnokságon rajtunk kívül szinte nem is volt csapat, aminek a támadójátékának a fókuszában az átlövések voltak. Ez nem nagyon kedvez nekünk, nem is nagyon tudtunk mit kezdeni a jól egy-egyező klasszisokkal, és így nem tudtuk segíteni a kapusainkat sem. A mi csapatösszetételünk egészen más, sok magas, erős játékosunk van, és ez hiába nem kedvez az új játékfelfogásnak, ez az adottsága a válogatottnak nem nagyon fog változni a következő időszakban”

– foglalta össze a tanulságokat Bánhidi.

A 2024 márciusi selejtezőtornák egyikén, ha pedig sikerül kijutnia a párizsi játékokra, akkor 2012 után szerepelhet olimpián a férfi kéziválogatott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik