Sport

Végleg eltűnhet a süllyesztőben Európa egyik legjobb kézilabdacsapata

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Az elmúlt hét évben legalább negyedszer áll már csőd közelében a Kielce férfi kézilabdacsapata, ám eddig mindig sikerült megmenekülnie a teljes összeomlástól. A lengyel kézilabda legsikeresebb klubja most ismét nehéz helyzetben van, egyik főszponzorát elveszített év végén, és január végéig találni kellene új támogatót, különben a játékosok távozhatnak. Ennek a helyiek nem, a szegediek viszont lehet, örülnének.

Az 1965-ben alapított klub 1992-93-ban nyerte meg első bajnoki címét, azóta összesen 19 aranyéremnél jár. Legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy nem lett bajnok (akkor a Wisla Plock végzett az első helyen), azóta sorozatban tizenegy alkalommal végzett az élen, és nyert még 17 Lengyel Kupát is.

Amire nagyon büszke, hogy 2015-16-ban a Bajnokok Ligáját is elhódította egy emlékezetes mérkőzésen: a Veszprém szűk negyedórával a vége előtt 28-19-re vezetett, de képtelen volt célba érni. A lengyelek ledolgozták a hátrányukat, 29-29-re mentették a mérkőzést, majd a hosszabbítás után 35-35 volt az állás, a hetespárbajt pedig a Kielce nyerte meg.

Anke Waelischmiller / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP Alex Dujshebaev a Kielce egyik legjobbja

A klub összesen ötször jutott be a Final Fourba, legutóbb a döntőben vérzett el a Barca ellen.

Folyamatosan bajban

Gondolhatnánk, hogy egy ilyen sikeres klub stabil anyagi háttérrel rendelkezik, ám Kielcében valami nem klappol. Kicsit olyan a helyzete, mint a román női csapatoknak: túlvállalja magát, majd a szezon második felében már csak a pénzért és a túlélésért hajt.

2016-ban és 2017-ben Kielce városa segítette ki azzal, hogy mindkét esetben 2-2 millió zloty támogatást szavazott meg a számára. 2018 nyarán még súlyosabbá vált a helyzet, a klub vezetése visszalépéssel fenyegetőzve 4,5 millió zloty (akkori áron 330 millió forint) gyorssegélyt kért a városi tanácstól. Bertus Servaas klubelnök ki is mondta, hogy a város évek óta a költségvetés 11 százalékát állja csak, amit kevesell egy ilyen szinten teljesítő csapat esetében.

A csődből és a visszalépésből nem lett semmi, sőt, a helyzet sokat javult, miután 2018 őszén Bogdan Wentát megválasztották polgármesternek. A korábbi lengyel, majd német válogatott irányító 2004 és 2012 között a lengyel férfiválogatott szövetségi kapitánya, 2008 és 2014 között pedig a Kielce edzője volt, az ő támogatása és segítsége nagyon kellett ahhoz, hogy az elmúlt évek csendesebben teljenek. Mert kétségünk ne legyen afelől, hogy ha kellett, akkor közben járt kedvenc klubja érdekében.

Igen ám, de a csapat megint továbbnyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért, bár a vezetők szerint még mindig nincsenek Európa top10 költségvetéssel bíró klubja között. Mindenesetre a nyáron érkezett az olimpiai és világbajnok francia Nedim Remili, a keretben ott volt már a szintén olimpiai bajnok honfitársa, Nicolas Tournat, hogy a német kapus Andreas Wolffról, a horvát irányító Igor Karacicról, illetve a Dujshebaev fivérekről, Danielről és Alexről ne is beszéljünk.

És lehet, hogy sokszor felmerült már a csőd lehetősége, de az is biztos, hogy a Kielce sohasem bírt még ennyire drága kerettel.

Kiszállt az egyik főszponzor

A pénzügyi alapot ehhez egy 2020-ban megkötött szerződés jelentette, ám a Lomza sörmárkát gyártó Van Pur S.A. tavaly ősszel jelezte, hogy december 31-vel befejezi az együttműködést, és nem kívánja névszponzorként támogatni a továbbiakban a klubot.

„A cég az ukrajnai háborút jelölte meg fő okként, a hír sokkolt minket. Ennek ellenére köszönettel tartozunk a két és fél éves példaértékű együttműködésért. Mindig pozitív visszajelzéseket kaptunk, szponzorunk elégedett volt velünk, mi pedig a szerződésben vállalt valamennyi kötelezettségünknek eleget tettünk” – nyilatkozta novemberben Bertus Servaas, a KS Vive Handball Kielce elnöke.

A távozó támogató a klub költségvetésének 30 százalékát biztosította, ezt a hatalmas lyukat kellene befoltozni mihamarabb.

Ezt a szezon befejezzük, de milyen lesz a következő? Attól függ, hogyan alakul a helyzet. A 2023-2024-es idénnyel kapcsolatos minden döntést január végéig szeretnénk meghozni

– tette hozzá.

Servaas abban bízik, hogy a csapatnak hatalmas marketingpotenciálja van Lengyelországban és Európában, és ebben látnak majd fantáziát.

„Csak Lengyelországban több mint 41 milliós nézettséget hozott a 2021-2022-es BL-szezon, több mint 20 milliót Spanyolországban és 9 milliót Franciaországban. A világbajnokság is növeli a kézilabda népszerűségét, a tornán ráadásul 14 kielcei játékos is pályára lép” – mondta.

Három Dujshebaev Szegeden?

Decemberben a csapat edzője, Talant Dujshebaev is kérte a város vezetőit, a támogatókat, hogy ne engedjék el a klub kezét.

„Én Kielcében akarok maradni, és azt kérem, hogy mindenki – a Bogdan Wenta polgármester vezette város, a politikusok, a szponzorok és újságírók – segítse klubunkat, amennyire csak tudja. Amit együtt elértünk, az minden lengyel büszkesége” – nyilatkozta a játékosként kétszeres olimpiai bajnok, edzőként négyszeres BL-győztes szakember, aki egyszer már átélt hasonlót, amikor megszűnt az általa vezetett spanyol Ciudad Real.

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP A nagy Dujshebaev-dilemma: menni vagy maradni?

„Amikor felhívnak Santanderből vagy Ciudad Realból, ahol Bajnokok Ligáját nyertem, mindig azt mondják, nagyon sajnálják, hogy már nincsen csapatuk és mindent megtennének, hogy visszatérhessenek a régi szép időkbe. Kielcében is bánni fogjuk, ha elveszítjük azt, amink van.”

„Minden játékosunknak vannak ajánlatai a legjobb kluboktól, ennek ellenére soha nem beszéltünk a pénzről, mert összetartunk. Csodálatos csapatot hoztunk létre, amely a következő hét-nyolc évben a Bajnokok Ligája-címért harcolhatna és meg is nyerhetné a versenyt. Az egész lengyel kézilabdát, a régiót és a várost képviseljük, ez a lehető legjobb reklám.

Nagyon nem szeretném ezt elveszíteni, én Kielcében szeretném befejezni az edzői pályafutásomat!

– tette hozzá.

Ennek ellentmond az, hogy információnk szerint miután kiderült, hogy Juan Carlos Pastor a szezon végén távozik a OTP Bank-Pick Szegedtől, a klub decemberben felvette a kapcsolatot Dujshebaevvel. Így aztán nem csupán vaktában lövöldözött a Wyborcza című lengyel lap, amely cikkében azt írta, a Kielce edzőjének konkrét ajánlata van a Szegedtől, és vele tartana két fia, Daniel és Alex Dujshebaev is.

A 24.hu megkereste a magyar csapatot, hogy megkérdezze, valóban igaza-e a lengyel értesülések, de azt a választ kapta, hogy

a klub nem kívánja kommentálni a sajtóhírt.

Az idő telik, a helyzet nehéz

A decemberi helyzet januárra sem változott, egy hete Dujshebaev még mindig bizonytalanságról nyilatkozott, és nem tudta cáfolni érdemben, hogy ha nem sikerül megfelelő szinten biztosítani a költségvetést, akkor valószínűleg több játékos is távozik. Annyit mondott, hogy mindenki várakozó állásponton van.

„Nem akarok sírni, de nagyon repül az idő. Nagy kár lenne, ha ez a csapat eltűnne. Az emberek különböző dolgokat mondanak, már hallottam olyan hangokat, hogy miért nem mondunk le a fizetésünkről és játszunk ingyen. Profik vagyunk. Mindent megteszünk, hogy a végsőkig küzdjünk. De a játékosoknak családjuk van, azért harcolnak, hogy az anyagi biztonságuk és a jövőjük olyan szinten legyen, amit megérdemelnek. Nehéz helyzetben vagyunk.”

A klub marketingigazgatója, Pawel Papaj szerint hamarosan eljutnak arra a pontra, hogy a játékosoknak maguknak kell dönteniük a jövőjükről, és ez nem feltétlenül jelent jót.

„Természetesen mindegyikükkel élő szerződésünk van. Igazi profik, amit sokszor meg is mutattak. Miután novemberben megkapták a rossz hírt, ugyanolyan elkötelezettséggel játszottak tovább. Azóta a Bajnokok Ligájában minden meccset megnyertek, a lengyel bajnokságban pedig mindössze a Plocktól kaptak ki.”

Hogy mit hoz a jövő, azt egyelőre senki sem tudja. A program szerint legközelebb a vb után, február 3-án a Piotrkowianin Piotrkow otthonában lépnek pályára, hat nap múlva pedig a THW Kiel vendégeként folytatják a Bajnokok Ligájában.

Hogy milyen hangulatban és összetételben, az lehet, csak akkor derül ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik