Élő Sport

Első perces piros lappal is meccsben maradtak a kéziseink, de a második félidőben szintet léptek a norvégok

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A magyar válogatott péntek este 33-25-re kikapott Norvégiától a kézilabda-világbajnokság helyosztó mérkőzésén.

Borzasztóan indult a találkozó, mivel a portugálok elleni csoportkörös találkozóhoz hasonlóan megint az első percben kapott piros lapot egy magyar kézis. Ezúttal nem Sipos Adriánt szórták ki, hanem Rosta Miklóst, aki úgy értékesítette a hetesét, hogy a labdája a kapus fejét is eltalálta. Vezetés helyett így aztán piros lapot szerzett a magyar válogatott.

Kovács Tamás / MTI

Ezután nagy rohangálás kezdődött, ebből jobban jöttek ki a norvégok, de egy 4-1-es sorozattal 6-6-nál megint döntetlen állt az eredményjelzőn. A norvégok rendkívül gyors támadásépítéssel igyekeztek megtörni a mieinket, míg a magyar csapat változatos repertoárral rukkolt elő, aktívan lőttek a szélsők, átlövők is, de Bánhidi Bence is megjátszható volt középen. Összességében Norvégia jobban alkalmazkodott védekezésben, mint Magyarország, ezzel pedig elbillent a mérleg nyelve. Nagyon jót tett a magyaroknak Ligetvári Patrik beállása, aki négy lövésből négy gólt dobott és védekezésben is határozott volt. A magyarok 13-12-ig szépen tartották a tempót, a hajrában viszont négy gólra is elmentek a norvégok, pedig többször elszórták a labdát. Félidőben háromgólos különbség alakult ki (16-13).

Kovács Tamás / MTI

Nagy iramban kezdték a mieink a második félidőt, kicsit meg is zavarodtak a norvégok, de 18-17 után becsúszott pár baki a magyar támadásokba, amiből hamar újabb négygólos hátrány alakult ki. Innentől már érezhetően idegeskedtek a magyarok, ha Bánhidi pályára került, szinte csak őt keresték, Ilic lövései sorra a kapusban landoltak, Hanusz Egon megoldásai is egyre rosszabbul sültek el.

Ez megfogta a magyar csapatot, szinte csak Lékai Máté heteseiből lőttünk gólt, még időkérés után sem javult a játék. Sokat elárul, hogy a 40. és 55. perc között Lékai két hetesén és Bodó két átlövésén kívül nem szereztünk gólt.

Ebből a görcsből nem sikerült feloldódni, a norvégok sorra dobálták a gólokat, a mieink pedig egyre többet hibáztak elöl és hátul is. Nagyon kinyílt az olló, az utolsó 5-6 percben már a norvégok sem feszültek meg védekezésben, viszont a támadásaik így is gyorsak és pontosak voltak, különösen Sander Sagosennek hála, aki alig játszott az első félidőben, mégis hét góllal zárt.

Chema Rodríguez együttese vasárnap a hetedik helyért játszik majd Egyiptommal.

Végeredmény – világbajnoki helyosztó

Norvégia-Magyarország 33-25 (16-13)
Stockholm, v.: J. Bonaventura, C. Bonaventura (franciák)
lövések/gólok: 47/33, illetve 44/25
gólok hétméteresből: 2/1, illetve 7/6
kiállítások: 4, illetve 4 perc

33-25

Överjordet balátlövőből talált be, majd Lékai újabb büntetőt értékesített, azonban Reinkind újra gólt dobott. Elhúztuk az utolsó támadást, de nem lett belőle semmi. Nyolc góllal kaptunk ki.

31-24

Jót tett az időkérés, Szöllősi dobott szép gólt, majd Hanusz is beköszönt betörésből, de Sagosen megint lehűtötte a kedélyeket.

30-22

O’Sullivan talpról meglepte a védőinket és a jobb alsóba tüzelt, ráadásul Bóka kapu mellé vágta. Túloldalon Sagosen már nem volt ilyen elnéző, Ancsin lövését pedig lábbal hárította a kapus, Ligetvári pedig gyakorlatilag Sagosen kezébe passzolt, amiből a harmincadik gólt is megkaptuk. Rodríguez időt kért.

27-22

Bóka góljára Sagosen büntetőből válaszolt, majd Bánhidit tüntették el lövés közben, de nem fújtak semmit a bírók, a lerohanásból pedig Gulliksen dobhatott gólt. Lékai is bedobta a büntetőjét, kilenc percünk maradt öt gólt ledolgozni.

25-20

Mindkét válogatott kihagyott egy-egy gólt, majd Bodó Richárd átlövésére Överby válaszolt a szétugró védelmünk között labdát kapva, ráadásul Sipos két percet kapott. Hanusz nagy helyzetből dobhatott, de a kapusa kirúgta a lövését.

24-19

Sikerült kivédekezni az ellenfél akcióját, de a sajátunk is sokáig húzódott, ráadásul folyamatosan Bánhidit kereste mindenki a labdákkal, így sikerült labdát szereznie a norvég csapatnak és Öbverby lerohanásból újra betalált. Chema Rodríguez ezután csakugyan időt kért.

23-19

Lékai büntetőből szépített, a túloldalon viszont Sagosen simán gólt dobhatott, ráadásul megint belebakizott a magyar válogatott a támadásba. Már hat perce nem lőtt akcióból gólt a csapat, Chema Rodríguez lassan időt kérhetne.

22-18

Bánhidi lövését védte a kapus, majd Bodó rossz döntést hozott támadásban, amiből újabb gólt dobott Norvégia, Ilic pedig kapu mellé lőtt a szélről, ráadásul ebből Sagosen újra betalált. Másfél perce egy gól volt a különbség, azóta viszont hármat dobtak a norvégok…

20-18

Belehibáztak a norvégok, de Pedro hiába kérte széttárt karokkal teljesen üresen a labdát, Hanusz pattintását simán elcsenték a skandinávok és villámgyorsan gólt szereztek. Nem vacakolt sokat Bodó sem, felugrott lőni, de látta, hogy komoly sánc került elé, ezért inkább lepattintotta a labdát és úgy lőtt gólt. Sajnos gyorsaságban a norvégok sem utolsók, Överjordet talált be már megint.

18-17

Johannessen átlövésére Bodó átlövéssel válaszolt, majd Bóka Bendegúz lerohanásból szépített. Nagyon jó ritmusban kezdtük a második félidőt!

17-15

Mikler lábbal hárított egy büntetőt, majd a jobb oldalról Pedro dobta a rövidbe az újabb magyar gólt.

17-14

Mikler két védésével indult a második félidő, de a második elrontott magyar támadás után Sagosen bombázott a hálóba. Túloldalon Bánhidi lövő kezét megfogta Sagosen, amire két percet kapott, Lékai pedig hetesből szépített.

Így néz ki ez a meccs Bánhidi Bence szemszögéből

Kovács Tamás / MTI A norvég Petter Överby (b2) és Bánhidi Bence (j2) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország – Norvégia mérkõzésen.

Kicsivel jobb a norvég védekezés, eddig ez dönt

Hárommal több lövésből szerzett hárommal több gólt Norvégia, de nincs nagy különbség a csapatok közt. A skandinávok 70, a magyarok 65 százalékos pontossággal dobnak, viszont Barthold, Johannesen és Björnsen is dobott már 3-3 gólt, míg nálunk Ligetvári a maga négy lövésével kimagasló – már csak azért is, mert ezt négy próbálkozásból szerezte.

Az első félidő legkellemetlenebb pillanata

Kovács Tamás / MTI Rosta Miklóst kiállítják, mert a büntetõ dobásnál fejbe dobta Torbjorn Bergerudot, a norvég kapust a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország – Norvégia mérkõzésen.

16-13

Elszórakozták a labdát a norvégok, Mikler azonnal indítani akarta Pedrót, de lelesték a skandinávok a passzt. Az utolsó támadás pontatlannak bizonyult, többre pedig nem maradt idő, így három góllal vezet Norvégia a szünetben.

16-13

Szita berepülve célozta meg a rövid fölsőt, de ezt a kapus kitenyerelte sajnos, ráadásul egy viszonylag hosszabb támadás végén Reinkind átlövésből gólt dobott. Ligetvári előtt hiába sáncoltak ketten is, a bal alsóba repítette a labdát, 50 másodperc maradt a félidőből a norvég időkérésnél.

15-12

Ancsin Gábor beállása után azonnal betalált, de O’Sullivan villámgyorsan gólt dobott, ráadásul üres kapuval támadtunk, de egy eladott labdából Björnsen talált be.

13-11

Ilic szemébe belekaphattak, de hozzánk került a labda Miklernek hála. Ligetvári bedobta belőle a harmadik gólját, de ezután rögtön két percet is kapott, mert egy belemenést próbált meg eladni a bíróknak. Överby azonnal büntetett is.

12-10

Ligetvári is beköszönt átlövésből. Johannessen bődületesen nagy gólt dobott, estében lőtte alulról a hosszú fölsőbe a labdát. Ligetvári viszont újabb találattal jelezte, hogy több időt is kaphatott volna a pályán korábban.

11-8

Johannessen sajnos jól állt be, második átlövése is utat talált a kapuba, de a válaszra sem kellett sokat várni, Pedro a jobb szélről beugorva lőtte ki a hosszú fölső sarkot. Kemény védekezéssel megúsztuk az újabb Johannessen gólt, csakhogy az elkapkodott lövésünkből a norvégok lőttek újabb gólt.

9-7

Johannessen hatalmas gólt lőtt átlövésből, a kapufáról pattant a hálóba, túloldalon Pedro labdája viszont kifelé pattant a kapufáról. Mikler védett nagyot, a hosszú indítását azonban nem tudta lehúzni Sipos két norvéggal a nyakán. Ezután ápolás miatt állt egy kicsit a játék, de a labda az ellenfelünké újra.

8-7

Överby beállóból dobott gólt, majd Szita passzolt ügyesen a háta mögött Bánhidihez, akit viszont megfogtak. Újabb kísérletére már hetest harcolt ki Bánhidi, amit Lékai lóbálás nélkül hajított a hálóba.

7-6

Överjordet talpról dobott nagy gólt, majd Bánhidi is betalált, de támadót fújnak ellene. Az ellentámadásba belefaultolt Sipos, ezért legalább átrohanni nem tudtak a skandinávok.

Olvasói sztorik