Élő Sport

Katasztrofális vereséget szenvedett a kéziválogatott a dánok elleni vb-negyeddöntőben

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

17 gólos vereséget szenvedett a magyar csapat Dánia elleni a férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében.

Nem indult jól el a meccs, 3-0-ra elhúztak a dánok, igaz, Lékai két hetesével 3-2-re felzárkóztunk. Aztán a harmadik hétméterest már elrontotta az irányító, igaz, akcióból javított, és ekkor ismét csak egy gól volt a különbség.

A dánok azonban nagyon könnyen kerültek helyzetbe, Jakobsen és Gidsel pedig ezeket rendre értékesítette is, a mi támadásaink sokkal lassabbak voltak, és nem elég, hogy Landin kiválóan védett, de sokszor még lövésig sem jutottunk el a technikai hibák miatt.

A félidő derekán kettős emberelőnyben jászhattunk majdnem két percig, de ekkor sem sikerült lefaragni a négygólos hátrányból.

A hajrá pedig egyértelműen a címvédőé volt, amely továbbra is szórta a gólokat, és a szünetre kilencgólos előnnyel vonulhatott.

Abban bíztunk, hogy a második felvonásban talán magára talál a magyar csapat, de nem így történt, továbbra sem javult fel a védekezésünk, és meglehetősen kedvetlenül játszott a válogatottunk.

Egyedül az olyan részsikernek örülhettünk, hogy 31-16-ról zsinórban négy gólt dobva közelebb jöttünk, de a hajrában a legjobbjait pihentető címvédő végül így is eljutott 40 gólig. Mindent elmond a meccsről a kapusok statisztikája: Mikler és Székely összesen kilenc lövést védett, míg a dánoknál Landin egyedül tizenkettőt.

A dán csapat felállított egy új vb-rekordot, mivel zsinórban 26 meccset hozott le veretlenül, az utolsó vereséget a 2017-es torna nyolcaddöntőjében szenvedte el – a magyar válogatott ellen.

A magyar csapat az 5-8. helyért folytatja, vagyis két meccset még játszik a vébén. Az első ellenfél Norvégia lesz, amely kétszeri hosszabbításban kapott ki a spanyoloktól.

Kézilabda-vb, negyeddöntő:

Dánia – Magyarország 40-23 (21-12)
Stockholm, Tele2 Arena
v.: Brunner, Salah (svájciak)
gól: Gidsel 9, Pytlick 8, Jakobsen 5, Kirkelökke 5, Saugstrup 4, Hansen 4, Jörgensen 2, Holm 2, M. Landin 1, illetve Bodó 6, Lékai 6, Bóka 3, Rosta 3, Pedro 2, Ancsin 2, Szita 1
lövések/gólok: 50/40, illetve 50/23
gólok hétméteresből: 4/1, illetve 8/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc

 

További eredmény:
Spanyolország – Norvégia 35-34 (13-12, 25-25, 27-27, 29-29, 32-32) – kétszeri hosszabbítás után

A szokásos kimaradók

A 16 fős keretből ezúttal is Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradnak ki.

Két meccs, amire szívesen emlékszünk vissza

A 2017-es vb nyolcaddöntőjében két góllal nyertünk a dánok ellen, ez az északi csapat utolsó veresége a vébéken, azóta huszonötös veretlenségi sorozatot építettek fel. A 2020-as Eb-n pedig 24-24-es döntetlen lett a vége.

Kellett a svédek segítsége is

A magyar csapat a csoportjában legyőzte Dél-Koreát és Izlandot, majd kikapott Portugáliától, így két pontot vitt magával a középdöntőbe. Ott a svédek ellen alulmaradt, de Brazíliát és a Zöld-foki Köztársaságot is elpáholta, és mivel az utolsó játéknapon a svédek elverték a portugálokat, így Chema Rodríguez csapata odaért a második helyre, ami negyeddöntőt ért.

Egy döntetlen, a többi sima volt

A dánok a csoportkörben Belgiumot tizenöt, Bahreint szintén tizenöt, végül Tunéziát tizenhárom góllal verték, majd jött a középdöntő, ahol ikszeltek a horvátokkal, hogy aztán az USA-t simán, Egyiptomot pedig csak kicsit nehezebben intézzék el.

Az elődöntőért a címvédő ellen

A legutóbbi két férfi vb-t Dánia nyerte meg, amely egyben kapaszkodót is ad nekünk az esélyeket illetően. A magyar csapat tagjai azt mondták, nincs veszítenivalójuk, reméljük, ez felszabadult játékot jelent majd.

Olvasói sztorik