Sport

Elődöntős az Australian Openen az orosz teniszező, aki diplomáciai bonyodalmat okozott az üzeneteivel

DAVID GRAY / AFP
DAVID GRAY / AFP

Az orosz Karen Hacsanov bejutott az elődöntőbe az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A keddi játéknapon rendezett negyeddöntők során a 18. helyen kiemelt Hacsanov úgy múlta felül a 29. helyen rangsorolt amerikai Sebastian Kordát, hogy kétszettes előnyét követően a harmadik játszmában ellenfele feladta a küzdelmet.

Hacsanov másodszor játszhat Grand Slam-tornán elődöntőt, először a tavalyi US Openen sikerült négy közé jutnia.

Hacsanov korábban a tornán két győztes meccse után is olyan üzenetet írt a kamerába, amivel diplomáciai bonyodalmat okozott. Az apja révén örmény származású teniszező a Hegyi-Karabahban élőket támogatta az üzenetével, ami után az azeri szövetség az Australian Open szervezőinél, valamint a nemzetközi szövetségnél (ITF) is panaszt tett.

„Az azeri szövetség elítéli az efféle incidenseket, és abban bízik, hogy az ITF megbünteti Hacsanovot, és olyan intézkedéseket hoz, hogy a jövőben ne forduljon elő ehhez hasonló szituáció” – állt az azeriek közleményében.

A vitatott státuszú Hegyi-Karabah régióban a kilencvenes években, legutóbb pedig 2020-ban dúlt háború. Az enklávét nemzetközileg azerbajdzsáni területként ismerik el, de olyan örmények népesítik be, akik nagyrészt vagy önállósodni szeretnének, vagy Örményországhoz csatlakozni. Azerbajdzsán ezzel szemben úgy véli, hogy az örmények törvénytelenül foglalták el a földjüket.

Annak ellenére, hogy Oroszországban születtem, mindig hangsúlyoztam, hogy örmény gyökereim vannak. Sajog a lelkem, ha azt látom, mi történik az országban, amit annyira szeretek. Ártatlan emberek, köztük gyerekek halnak meg a harcokban

– nyilatkozta Hacsanov 2020-ban, amikor a térségben ismét harcok dúltak.

Az orosz sportolók – így Hacsanov is – csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon, az orosz, valamint a fehérorosz zászlót is kitiltották az Australian Open helyszínéül szolgáló Melbourne Parkból és környékéről az ukrán nagykövet panasza nyomán. A kitiltott zászlókból akadt némi bonyodalom az előző játéknapon, az egyik biztonsági ember ugyanis az oroszhoz hasonló színkombinációjú szerb zászlót próbálta meg elvenni az egyik nézőtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik