Élő Sport

Tükörsimán hozta a kötelezőt a kéziválogatott, most a svédeken a sor

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Két feladata van a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában: előbb győzni a Zöld-foki Köztársaság ellen, majd kiszurkolni, hogy a svédek megverjék a portugálokat.

Az első feladatot nagyon simán hozta a magyar csapat, mivel Hanusz Egon, Bodó Richárd, Bóka Bendegúz és Rosta Miklós gólerős játékával 42-30-ra győzött a Zöld-foki Köztársaság ellen.

Élesen kezdte a meccset a magyar csapat, Bodó és Hanusz is nagyon hatékony volt támadásban, így hamar elhúztunk 5-2-re. A zöld-fokiak a lassabb kezdés után kissé összekapták magukat, 7-5-nél kétszer is támadhattak, hogy feljöjjenek egy gólra, de Mikler Roland mindkét akciónál védett, majd innentől beindult a magyar henger, zsinórban négy gólt dobtunk, amivel 11-5-re megléptünk.

Hanusz továbbra is eredményes volt, a többieket pedig tömte gólpasszokkal, de a zöld-fokiak is feljavultak támadásban,

így a félidő második felében nagyjából állandósult a 6-7 gólos magyar előny, a szünetben 22-15-re vezettünk.

A második felvonás elején öt gólra felzárkóztak a zöld-fokiak, de ennél közelebb nem tudtak jönni, pedig folyamatosan lehozták a kapusukat, hogy 7 a 6 ellen támadhassanak. Az ellenfél két hétméterest is elhibázott, a magyar csapat viszont nagyjából fenn tudta tartani a meccs elején látott koncentrált játékát, és a végén már csak az volt a kérdés, eljut-e 40 gólig, illetve sikerül-e tíznél több góllal nyerni. A 42-30-as eredmény megmutatja, hogy mindkét kérdésre igen volt a válasz.

Mikler négy, Székely Márton hat védéssel járult hozzá a vártál is magabiztosabb sikerhez. Az ellenfélnél Bruno Landim volt a legeredményesebb játékos nyolc góllal, Edmilson Araujo és Paulo Moreno hat-hat gólt szerzett.

Amennyiben a 20.30-kor kezdődő meccsen az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Svédország legyőzi Portugáliát, a magyarok a csoport második helyén végeznek, és továbbjutnak a szerdai, stockholmi negyeddöntőbe, ahol Dánia vagy Egyiptom lesz az ellenfelük.

Eredmény, középdöntő, I. csoport, 3. forduló:

Magyarország – Zöld-foki Köztársaság 42-30 (22-15)
Göteborg, Scandinavium Arena
v.: Sekulic, Jovandic (szerbek)
Magyarország: Mikler – Bóka 7, Bodó 7, Hanusz 6, Bánhidi 5, Ancsin 4, Rodríguez 3. Cserék: Sipos 1, Rosta 7, Ilic 1, Szita 1, Székely, Bujdosó.
lövések/gólok: 56/42, illetve 54/30
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 3/1
kiállítások: 2, illetve 8 perc

22-15

Araujo két magyart ugrasztott meg egy vagány csellel, aztán a befejezése is pontos volt. Rosta megmutatta, hogy ő is fifikás fickó, a szabaddobást egyből kapura küldte, be is jött.

20-14

Mázlis gól: Ilic pont úgy ért bele a labdába, hogy azzal Araujónak adott gólpasszt.Aztán hosszú magyar támadás végén Ilic bombázta be a 20. gólunkat. Araujo belejött, kicsit Mikler is besegített neki, aki elnézte a lövést.

19-12

Araujo megint 7 a 6 ellen talált be, de a kapus nem ért vissza, Rosta pedig a félpályáról dobta be a labdát az üres kapuba. Nagy gól a zöld-fokiaktól, L. Semedo fejezte be a kínai figurát. Nálunk Rosta harmadik góljával jelentkezett.

17-10

Landim egy az egyben verte meg Bodót, aki a védekezésbeli hiányosságát egy újabb góllal kompenzálta. Landim megint mattolta Miklert, majd az emberelőnyt Bóka révén váltottuk gólra.

15-8

Lehozták a kapust a zöld-fokiak, Andrade pedig kihasználta, hogy nem léptünk ki rá. Andrade aztán kiülhetett két percre, mert lerántotta Hanuszt. Hetest is kaptunk, amit Rosta értékesített.

14-7

Nehéz volt eldönteni, melyik volt a szebb gól, Andrade lövése, vagy Ancsin bombája. Nekünk az utóbbi jobban tetszett azért. Az sem volt csúnya, hogy Pedro a háta mögött húzta be a labdát!

12-6

Megtört a hosszú gólcsendje a zöld-fokiaknak, L. Semedo három embert csapott be egy csellel, Hanusz révén gyorsan érkezett a magyar válasz.

11-5

E. Semedo messziről csak a reklámtáblát találta telibe, Ancsin viszont betört, és bevágta, ehúztunk hat góllal, időt kért az ellenfél.

10-5

Bodó is tud hibázni, a kirepülő kapust találta el ezúttal. De hátul határozottak voltunk, elvettük a labdát, és Bodó a szokásos pozícióból, 9 méterről már nem hibázott.

9-5

Bodó lövőkedve mit sem csökkent, harmadik lökete is beakadt. Bánhidi emberrel a nyakán is megoldotta a helyzetet, már négy az előny.

7-5

E. Semedo látványos lövést küldött a jobb felsőbe, majd Mikler kétszer is védeni tudott. Fontos volt, hogy ne jöjjön közelebb az ellenfél.

7-4

A beállóst, Morenót megint megtalálták a zöld-fokiak, de erre is volt gyors válaszunk, Hanusz harmadszor köszönt be.

6-3

Gyors gólváltás, Semedo találatára Ancsin felelt.

5-2

Hanusz passza után Bánhidi fordult kapura, ez általában góllal végződik, ahogy most is. Mikler védése után indult az újabb magyar támadás, aminek végén Hanusz talpról lőtt, és be is csapta a kapust.

3-2

Hanusz szerezte a harmadik gólunkat, majd Moreno a beállós posztjáról szépített.

2-1

Bodó jól melegített be, mert második lövése is beakadt, ezt 106 km/órával engedte el. A kettő között Landim avatta fel Miklert.

1-0

Fél perc sem kellett az első magyar gólhoz, Bodó talált be.

A negyedik győzelemre várva

A magyar csapat a csoportban győzött Dél-Korea és Izland ellen, majd kikapott Portugáliától, aztán a középdöntőben nem bírt a házigazda svédekkel, viszont lenyomta a brazilokat.

A magyar kapitány és az ismerősök az ellenfélből

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez klubcsapatnál is dolgozik, méghozzá a portugál Benficánál, ahol két zöld-foki játékosa is van: Leandro Semedo és Paulo Moreno. Most ellenfélként találkoznak.

Nincs nagy múltja a párharcnak

A két csapat mindössze egyszer találkozott egymással, két évvel ezelőtt, az egyiptomi vébén, amelyen a magyar válogatott a csoportkörben 34-27-re győzött.

Jön az utolsó középdöntős meccs

A magyar csapat a Zöld-foki Köztársasággal találkozik, és ahhoz, hogy megmaradjon az esély a negyeddöntőre, győzni kell. Aztán vár ránk még egy feladat, a 20 órakor kezdődő meccsen kiszurkolni a svéd sikert Portugália ellen.

Olvasói sztorik