Sport

Nem csupán Michael van Gerwent, de a TV2-t és az RTL-t is lenyomta Michael Smith

Nem túlzás azt állítani, hogy miután befejeződött a katari labdarúgó-világbajnokság, a szurkolók és a sportszerető tévénézők jelentős százaléka csatornát váltott, és esténként a 29. PDC-dartsvilágbajnokságot követte nyomon Sport TV-n.

A 29. PDC-vb-t december 15. és január 3. között szokás szerint a londoni Alexandra Palace-ban, mindvégig telt ház előtt bonyolították le. A kedd esti döntőn különlegesen pazar hangulat alakult ki, nem véletlenül, hiszen az angol Michael Smith elképesztően izgalmas mérkőzésen – amelyen megszületett a torna egyetlen kilencnyilas legje is – szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét, miután 7-4-re verte a már háromszoros világbajnok holland Michael van Gerwent.

Ha az ember az elmúlt két hétben beült egy-egy  szórakozóhelyre, vagy csak sétált valamelyik áruház elektronikai osztályán, azt látta, hogy minden televízión darts ment, így óhatatlanul az az érzés járta át, hogy az egész ország követte a vb eseményeit. Pedig 15 éve kis túlzással szinte még senki sem tudta idehaza, hogy létezik ilyen sport.

„A Sport TV 2005 óta közvetíti a dartsvilágbajnokságot. Egyértelmű sikerként könyveljük el, hogy a festettfejű, tarkahajú Peter Wrightot, vagy a kopasz Michael van Gerwent ma már képről is felismerik, ugyanolyan népszerűek Magyarországon, mint a nemzetközi futballsztárok” – mondta érdeklődésünkre Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője.

David Inderlied / Deutsche Presse-Agentur GmbH / dpa Picture-Alliance via AFP Peter Wright extrém figura

Ha futball és televízió, kézenfekvő a két sportág nézettségének az összehasonlítása. A történelem során ugyanis először rendeztek téli futball vb-t, és a PDC jogtulajdonosai bármennyire figyeltek arra, hogy megússzák az átfedést, ez pont a sportág egyre nagyobb népszerűsége miatt vált elkerülhetelenné. Ezért december 15.-18. között összefutott a két esemény, és a futball-vb végjátéka egyértelműen lenyomta a darts-vb előcsatározásait.

Ugyanakkor azt követően már a darts mindent vitt.

„Az első négy napon, amíg egybeesés is volt, a megszokottnál kicsit nehezebben indult számunkra a vb, látszott az átfedés, utána azonban felszökött a nézettség, és hozta a tavalyi szintet. A darts növekvő népszerűségének az egyik titka a rendezés időpontjában rejlik. A tornát úgy pozicionálták a tulajdonosok, hogy nem nagyon van vetélytársa, hiszen az angol bajnokságot leszámítva szinte nincs számottevő élő sportesemény karácsony és újév között. A kedd esti vb-döntő például egybeesett az Arsenal-Newcastle Premier League-rangadóval, vagy szintúgy a Real Madrid spanyol kupameccsével, és mindkettőt 5-6-szorosan verte nézettségben.

Az azonban minket is meglepett, hogy nem csak a sportcsatornák versenyében végzett a Sport1 az élen január 3-án este, a döntő idősávjában a 18-49-es férfi célcsoportban az összes csatornát megelőztük, beleértve a TV2-t és az RTL-t is

– számolt be a darts népszerűségének, nézettségének hátteréről, alakulásáról Máté Pál.

A futballal való összehasonlítás abból a szempontból is helytálló, hogy a darts is egész éven át követhető eseménnyé nőtte ki magát a Sport TV-n. A csatorna például az összes Major-versenyt közvetíti, ami további 16 tornát, több mint 500 óra közvetítést jelent 2023-tól. A darts szerelmesei például a hétvégén ismét leülhetnek a tv elé, mivel a World Series bahreini tornáját is élőben adja a sportcsatorna.

Kapcsolódó
Ha nem esik el a biciklivel, most asztalosként dolgozna a világ legjobb dartsjátékosa
Michael Smith nyerte kedd este a dartsvilágbajnokság döntőjét, miután legyőzte Michael van Gerwent. Az angol játékos többször is felállt a padlóról, hisz abban, hogy amit magától is feladna az ember, azt el sem érdemes kezdeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik