Élő Sport

Szenzációs első félidő után elrobogott a magyarok mellett Norvégia

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A norvég válogatott 32-22-re legyőzte a magyar csapatot kedd este az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában.

A Svájc és Horvátország ellen hiányolt lendülettel és lelkesedéssel vetette magát küzdelembe a magyar csapat, némi szerencsével 3-0-ra tudott ellépni Golovin csapata. Támadásban okosan, védekezésben keményen játszottak a magyarok, végre jó játékot mutatott Magyarország. A címvédő 6-6-nál érte utol ellenfelét, de csak 12-11-nél tudott vezetni a mérkőzésen, igaz félidőre 14-12-es előnnyel vonulhatott.

Czeglédi Zsolt / MTI Klujber vezére volt a csapatnak

Térfélcsere után változott a játék képe, a norvégok egészen szenzációs tempót diktáltak. Futómennyiségben, passzok és lövések gyorsaságában is más szintet képviseltek a skandinávok, a félidő derekán elképesztő támadásokat vezetett a címvédő. Eközben Silje Solberg is sorra fogta a magyar lövéseket, így aztán a világ egyik legjobb csapata folyamatosan növelte az előnyét. Ettől elbizonytalanodott a magyar válogatott és bár föl nem adta, egyre több hibát vétett, pontatlan passzok, leblokkolt és el nem vállalt lövések nehezítették a dolgunkat.

Czeglédi Zsolt / MTI

Végül a fáradtság és a tudáskülönbség megtette a hatását, egyre nagyobb lett a különbség és tíznél nem sikerült közelebb kerülni a címvédőhöz. Stine Oftedal, Nora Mörk és Vilde Mortensen Ingstad is parádészott a 21 védést bemutató Solberggel együtt, de ennek ellenére az eddigi legjobb játékát produkálta a magyar válogatott.

Női kézilabda-Eb, csoportkör, 3. forduló, A csoport

Norvégia-Magyarország 32-22 (14-12)
Ljubljana, v.: Metalari, Nikolovszki (északmacedónok)
lövések/gólok: 43/32, illetve 51/22
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 4/3
kiállítások: 8, illetve 6 perc

0-2

Mörk jött ki rosszul egy ütközésből, az ellentámadás végén pedig Vámos lőtte el szép csuklómozdulattal a védője árnyékából a labdát. Ezután rossz norvég bejátszást követően megint Vámos szerzett gólt átlövésből. Eddig szerencsésen alakult a mérkőzés, megjöttek az első gólok is.

0-0

A norvégok kezdték a mérkőzést, Reistad lőtt elsőként a találkozón, de a bal kapufán csattant a labdája. Szikorának nem kellett védenie. Egy pontatlanság azonnal akadt a túloldalon, de mázlink volt, nálunk maradt a labda. Klujber Katrin viszont kapu fölé durrantott.

„Veletek vagyunk!"

Ezt üzenték a magyar szurkolók egy kiírással az eddigi visszafogott teljesítmény dacára. A szurkolókon ma sem múlik majd semmi.

Fókuszban a mentális felkészülés

Golovin Vlagyimir elmondta a mérkőzés előtti interjún, hogy megviselte a magyar válogatott tagjait a Horvátország elleni kudarc. Az edzések játékos gyakorlatokkal teltek, a kapitány szerint arra fektették a hangsúlyt, hogy mindenki jó kedvvel szálljon csatába a világ egyik legjobbja ellen. Azt is elmondta Golovin, hogy teher nélkül játszhatnak a kézilabdázói, de csak hatalmas melóval érhetnek el szoros eredményt Norvégia ellen.

2014 óta nem nyertünk Norvégia ellen

Az Európa-bajnoki címvédőt utoljára nyolc éve, szintén egy Eb-n győzte le a magyar csapat 29-25-re. Azóta hétszer a skandinávok nyertek és bár az olimpián csak néggyel maradt alul a válogatottunk a 2020-as tornán 32-21-re, a 2018-as Eb-n pedig 38-25-re nyert Norvégia.

Mindenki a tudása alatt teljesít

Svájc és Horvátország ellen is gyenge játékot produkált a magyar válogatott, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány pedig leszögezte, itt most az üres szavak nem segítenek.

A saját magunkkal szemben felállított elvárások gátolnak meg minket, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Ezeken túl kell lépnünk, és minden sokkal egyszerűbb lesz. Jelenleg nem tudok olyan játékost megnevezni, aki nem a tudása alatt teljesítene. Ha egy-két ember lenne formán kívül, azon tudnánk változtatni, de amikor mindenkiből hiányzik a magabiztosság, akkor nagyon nehéz. Most a közhelyek nem segítenek, olyat nem érdemes mondani, hogy felejtsünk és menjünk előre. Elemezni kell, és egyesével kijavítani a problémákat

mondta Golovin a horvátok elleni vereséget követően.

Olvasói sztorik