Sport

Szabályváltozások jönnek a vízilabdában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Január 1-jétől szabályváltozások lesznek a vízilabdában, erről a vizes sportokat tömörítő szervezet, a FINA kongresszusán döntöttek, írja a vlv.hu. A változások elfogadására

a szavazatok 93 százalék igen, három százalék nem, és négy százalék tartózkodás arányban érkeztek.

A legfontosabb döntések az alábbiak:

  • mostantól a kétméteres-szabály az eddigiekhez képest szűkebb területre, a kapu közvetlen előterére vonatkozik, amit az edzők és a sportágban dolgozó szakemberek már régebb óta szorgalmaztak.
total-waterpolo.com

  • A játékvezetők jobban alkalmazhatják a késleltetett büntetéseket. Ennek lényege, hogy eddig, ha a bírók a játék folytonossága miatt tovább engedtek egy támadást, nem lehetett utólag korrigálni, ám az új szabály szerint feltett kézzel jelezhetik, hogy esetleges büntető helyzete áll elő, így ha a szabálytalanság után kimarad a lövés a támadás végén, ötméterest lehet ítélni.
  • Az ötmétereseknél mostantól a lövő játékostól három méterre kell tartózkodniuk az ellenfél pólósainak, míg a kapusok egyetlen testrésze sem lóghat ki a gólvonal elé. A szabályokat be nem tartókat akár kizárással is büntethetik, a kétes helyzeteknél pedig segítségül lehet hívni a VAR-t.
  • A csapatokat érintő büntetéseknél szigorodnak a sárga és a piros lapok megítélése, illetve sárga lappal lehet majd figyelmeztetni azt a játékost, aki a játékvezető megítélése szerint szimulál.

Mind az új kétméteres-szabály, mind pedig a késleltetett ötméteres-ítélet nagyon fontos döntés.

Előbbi kapcsán egyértelműen az várható, hogy a támadó csapat kedvezőbb pozícióba jut. A lövők közelebb kerülnek, a »kapufások« veszélyesebbek lesznek, hiszen a kijelölt zónán kívül elhelyezkedve nem kell már figyelniük a két méter betartására” – nyilatkozta a vlv.hu-nak Molnár Tamás, a FINA vízilabda technikai bizottságának vezetője, aki szerint időbe telik majd, míg megszokják ezt a csapatok, de szerinte a módosítások segítik a vízilabda látványosabbá tételét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik