Sport

Cseh László: Még mindig sokan gondolják, hogy csak ostorral és korbáccsal lehet eredményeket elérni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elindult a Betone Studio Neked könnyű! című podcastjának második évada, melyben a műsorvezető, Epres Panni vendégei sikeres sportolók, akik a győzelmekig vezető, sokszor rögös útról beszélnek. Az első adásban Cseh Lászlót, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszót hallhatjuk, aki a 2021-es tokiói olimpia után vonult vissza.

Kapcsolódó
Cseh László: Lelki terrorban éltünk, ez nem kérdés
Nagyinterjú minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszójával, aki az első és a második hely közti különbségről, Michael Phelpszről, a vízben sírásróla , félelemről és arról is vall, ki és miért gondolja azt, hogy csak az a jó versenyző, akit sikerül testileg, lelkileg megtörni.

Cseh a 24.hu-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy lényegében lelki terrorban éltek Turi György edzősködése alatt, és hogy csak viszonylag későn jött rá arra, lehet másképp is készülni, nemcsak úgy, ha a versenyzőt megtörik. Erről a felismerésről beszélt most a podcastban is, és megjegyezte azt is, maga a közeg olyan volt, hogy nem volt szerencsés arról beszélni, ha valami problémás.

Az évek alatt azt tanultam meg, hogy a belső problémákat nem jó a külvilág elé tárni. Ezt most is megkaptam

– mondta Cseh, aki visszakereste korábbi interjúit és már abban is említett olyan dolgokat, amik zavarták, de maga is megjegyezte ezzel kapcsolatban, hogy finomabban fogalmazott ő maga is, mert nem is biztos, hogy pontosan átlátta, miket is élt át.

A legnagyobb probléma, hogy még mindig sokan gondolják, hogy csak ostorral és korbáccsal lehet eredményeket elérni.

A másik meg az, hogy nem szabad negatív színben feltüntetni az úszósportot és az edzéseket, mert mindenki azt gondolja, hogy ezentúl elmaradnak majd a gyerekek, a támogatások nem úgy fognak jönni” – mondta Cseh, pedig szerinte pont az lenne a cél, hogy a szülőket és a gyerekeket is meggyőzze a sportág, hogy a lehető legjobb körülmények közé érkeznek, és hogy maga mögött tudta hagyni a múltat.

Ő gyerekként nagyon szerette az úszást és az edzéseket, de aztán amikor már a nagycsoportba került és a versenyzésé volt a főszerep, megváltozott minden. Az évek során hozzászokott ahhoz, hogy vannak konfliktusok, veszekedések, azt pedig előrelépésként élte meg, hogy addig jutott, a véleményét elmondhatta.

Amikor kikerülök ebből a közegből, elmegyek egy másik helyre és megtapasztalom, hogy máshogy is lehet, akkor teljes egészében kezdek rájönni, hogy itt az egész rendszer a hibás.

Cseh László beszélt még arról, hogy

  • az edzőváltás felé Bernek Péter 2014-es rövidpályás világbajnoki címe is lökte,
  • melyik volt az a két pont a karrierje során, amikor érezte, hogy sportpszichológushoz kell fordulnia,
  • mire fektetné a hangsúlyt a fiatal úszók felkészítése során,
  • hogy neki és régi nagy riválisának, Michael Phelpsnek is az úszással kapcsolódóan, de nem az úszás miatt alakultak ki problémáik, és
  • hogy ő hogyan tudott felállni pályafutása során a mélypontokból.

Itt lehet meghallgatni a beszélgetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik