Sport

Az ország uszodáinak feléről nem tudni, hogy bezárják-e

Marjai János/24.hu
Marjai János/24.hu

Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség, amelyen a nyári világversenyek beszámolói mellett az uszodák fenntartása, valamint a decemberi rövidpályás vb-ről esett szó.

Kapcsolódó

Elnöki beszámolójában Wladár Sándor röviden összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit, de egyúttal kiemelte azt is, gazdaságilag nagy kihívások előtt áll a szövetség. Az uszodák nyitvatartása ugyanis jelentős pénzügyi teher minden önkormányzat és egyesület számára. A MÚSZ naprakész információs bázisában az ország összes uszodája szerepel – eszerint körülbelül 50 százaléknál vehető biztosra, hogy nem zár be, a másik felénél a fenntartók ezután hoznak döntést.

A cél az, hogy a régióközpontok uszodái mindenképp maradjanak nyitva, és hogy sem a klubokban folyó szakmai munka ne szenvedjen kárt, sem az Úszó Nemzet Programban érintett gyermekek úszásoktatása ne szakadjon félbe.

Szita Károly kaposvári polgármester, az elnökség tagja, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége elkötelezett amellett, hogy a létesítményeket a lehető legtovább nyitvatartsák. Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke rámutatott, hogy 800 ezer kilowatt óra áramot fogyaszt a Szőnyi úti létesítmény, miközben vidéki uszodákban 1.4 milliót is elérhet ez a szám.

Ennek kapcsán a MÚSZ egy útmutatót állít össze arról az uszodák üzemeltetőinek, melyek a legfontosabb lépések, amellyel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás anélkül, hogy az a sportolás minőségének romlását eredményezné.

A magyar szövetség hírlevelében Sós Csaba szövetségi kapitány a rövidpályás világbajnokság kapcsán azt javasolta, a spórolás jegyében ezúttal ne menjen nagy csapat. Két specialistát azonban így is indít a szövetség, Szabó Szebasztián és Jakabos Zsuzsanna részvételét a nemzetközi szövetség (FINA) ráadásul fedezi is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik