Sport

Töröltek a vizes világbajnokságról egy számot, amiben magyarok is éremért indulhattak volna

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfőn bejelentette, hogy a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA túl kevés induló miatt törölte a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyszámát.

A MÚSZ rámutatott, az idei budapesti világbajnokságon 26 férfi és 15 női úszó vágott neki a távnak, miközben a leghosszabb medencés számban, 1500 méter gyorson 23 férfi és 26 női versenyző nevezett.

Ez egy rendkívül rossz döntés, főleg, ha arra hivatkoznak, hogy kevés az induló, hiszen női 400 vegyesen is alig úsztak – az idei vb-n konkrétan 19 induló volt. Akkor ugyanezen gondolatmenettel a 400 női vegyest is megszüntetik?

– idézte a MÚSZ Facebook-oldala Gálicz Pétert, aki hazai közönség előtt bronzérmet nyert a világbajnokságon 25 kilométeren.

Kapcsolódó
Parádés magyar bronz a vizes vb legbrutálisabb versenyében
Az erejét jól beosztó Gálicz Péter remekül hajrázott és a harmadik lett a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyében. Kalmár Ákos és Rohács Réka nyolcadik lett.

„Szomorú látni, hogy egy ilyen rohamosan fejlődő sportágban, mint a nyíltvízi úszás, ennyire szakmaiatlan döntéseket hoznak a FINA vezetői. Ahelyett, hogy arra koncentrálnának, hogyan lehetne még jobban előre lendíteni és népszerűbbé tenni a nyíltvízi úszást, mostanában szinte csak az ezt hátráltató döntések születnek”

– tette hozzá Olasz Anna, aki 2015-ben Kazanyban nyert ezüstérmet 25 kilométeren.

A vb-n így 5 és 10 kilométeres egyéni, valamint a csapatversenyre kerül sor, míg az olimpiai programjában csak a 10 kilométer szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik