Sport

Két napig tartó helikopterezés után találtak rá a síalpinista legenda holttestére

Holtan találták szerdán egy himalájai gleccserszakadékban Hilaree Nelson Guinness-rekorder amerikai síalpinistát.

A 49 éves tapasztalt síelő és hegymászó hétfőn tűnt el, miután meghódította a Föld nyolcadik legmagasabb hegyét, a Manaszlut. Holttestét helikopteres keresés eredményeként találták meg szerdán egy gleccserszakadék mélyén.

Hilaree Nelson sítalpakon csúszott le a 8163 hegy csúcsáról partnerével, Jim Morrisonnal, amikor szakadékba zuhant. A nagy erőkkel folyó mentést nehezítette a rossz időjárás.

Az extrémsportoló bekerült a világrekordok Guinness-könyvébe, mivel az első nőként jutott fel kevesebb mint 24 óra alatt két nyolcezres csúcsra, az Everest- és a Lhoce-hegyre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hilaree Nelson (@hilareenelson) által megosztott bejegyzés

Hétfőn több hegymászót is magával sodort egy lavina a Manaszlu-hegy egy alacsonyabb pontján, a csoportból egy nepáli hegyivezető életét vesztette. A nepáli hatóságok félezer embernek adtak ki mászóengedélyt az őszi szezonra, a legtöbben a Manaszlut akarják megmászni.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után néhány órával Nelson párja, Jim Morrison Instagram-oldalán osztotta meg a részleteket, amelyből kiderül, pontosan hogyan is találtak rá a Guiness-rekorderre. Így írja le a történteket a bejegyzésében:

„Azt terveztük, hogy megkerüljük a sarkot és csatlakozunk a serpa csapatunkhoz. Én mentem előre, Hilaree követett, de elindított egy kisebb lavinát, ami lelökte a lábáról és magával sodorta. A hegy déli oldalán legalább másfél kilométert zuhant. Mindent megtettem, hogy megtaláljam, de nem tudtam elég mélyre ereszkedni, hogy élve megtaláljam és folytathassuk közös életünket. Az utóbbi két napot helikopteres kereséssel töltöttem. Ma a hihetetlenül képzett Surendra kapitány segítségével sikerült landolnunk 6700 méteren, hogy megkeressük. Mingma Tenzi Sherpa segítségével ma délelőtt 10:30-kor megtaláltuk a testét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jim Morrison (@jimwmorrison) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik