Sport

Alcaraz nyerte a US Opent, minden idők legfiatalabb világelsője lett

Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lev Radin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Carlos Alcaraz nyerte meg a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben négy szettben legyőzte a norvég Casper Ruudot, és sikerével ő lett minden idők legfiatalabb világelsője.

Az év utolsó Grand Slam-mérkőzése különleges jelentőséggel bírt, a két döntős ugyanis úgy lépett pályára, hogy tudta, a bajnok leváltja az orosz Danyiil Medvegyevet hétfőn az új ATP-világranglista élén.

Kapcsolódó
A világelső megcsinálta, amire utoljára Serena Williams volt képes
Iga Swiatek sorozatban tizedik döntőjét nyerte meg, olyan éve van már most, amilyet korábban csak a világklasszis Williams tudott produkálni.

Alcaraz már azzal nagy bravúrt ért el, hogy Rafael Nadal 2005-ös párizsi diadala óta a legfiatalabb Grand Slam-döntős lett, míg a 23 éves Ruud már megízlelhette a GS-döntők hangulatát, amikor júniusban elbukta a Roland Garros végjátékát.

Az MTI tudósítása szerint a vasárnapi csata bizonytalan adogatójátékokkal indult, de bréklabda értékesítéséig csak a bátran ütő spanyol jutott el az első fél órában (4:2). Alcaraz lendületben maradt, a szokásos látványos stílusában szórta a nyerőket, majd 48 perc elteltével kiszerválta a nyitószettet.

A folytatásban Alcaraz kitartott taktikája mellett, vagyis – korábbi mérkőzéseivel ellentétben – próbálta rövidre zárni a labdameneteket, vélhetően az előző három ötszettes meccse, valamint Ruud remek állóképessége miatt. A norvég türelmes és pontos játékának meglett a jutalma, ezúttal ő húzott el 4:2-re, és innen már nem engedte vissza egyre fáradtabbnak tűnő riválisát.

A harmadik felvonást némileg váratlanul brékkel kezdte a spanyol, akinek labdája volt a 3:0-hoz is, de Ruud nagyszerű védekezéssel fordított, és ő vezetett 3:2-re. Innentől fej fej mellett haladtak, majd Alcaraz adogatóként két szettlabdát hárított 5:6-nál. A rövidítésben Ruud került hullámvölgybe, alig találta el a pályát, így ismét szetthátrányba került.

A negyedik játszma kiegyenlített és magas színvonalú teniszt hozott, Alcarazt repítette a megnyert előző felvonás, és 3:2-nél elvette riválisa adogatását. Hamarosan 5:2 állt az eredményjelzőn, majd a spanyol egy ásszal lezárta a 3 óra 20 perces finálét.

Alcaraz pályafutása 6. trófeája és első GS-serlege mellé 2,6 millió dollárt (1 milliárd forint) kapott, emellett 19 évesen és 4 hónaposan minden idők legfiatalabb világelsőjeként vonult be a történelembe.

A rekordot eddig az ausztrál Lleyton Hewitt, aki 20 évesen és 9 hónaposan került a csúcsra.

A spanyol elképesztő idényt fut, február óta négy tornát nyert meg, emellett még kétszer döntőbe jutott, és a profik 1968-as beengedése – azaz az Open-éra kezdete – óta ő lett az 1990-ben győztes Pete Sampras után a második tinédzser, aki döntőbe jutott a US Openen

US Open, férfi egyes, döntő

Carlos Alcaraz (spanyol, 3.) – Casper Ruud (norvég, 5.) 6:4, 2:6, 7:6 (7-1), 6:3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik