Sport

Egy győzelemre van a tenisz új csillaga attól, hogy Grand Slam-bajnok és világelső legyen

KENA BETANCUR / AFP
KENA BETANCUR / AFP

Most már biztos, hogy hétfőtől Carlos Alcaraznak vagy Casper Ruudnak hívják majd a világelsőt a férfiteniszezőknél. Ők ketten jutottak be ugyanis a US Open döntőjébe, így az első két helyet ki is bérelik maguknak a rangsorban, a győztes pedig az élre áll.

A 23 éves norvégnak volt valamivel egyszerűbb dolga, ugyan kissé hektikusan indult a mérkőzése az orosz Karen Kacsanov ellen, de a rövidítésben megnyert első szett után kezébe vette az irányítást. A harmadik játszmát ugyan elbukta, ám ez csak egy kis kilengés volt, a negyedik felvonást magabiztosan hozta 6-2-vel, így pedig bejutott a döntőbe.

A 19 éves Alcaraz újabb heroikus győzelmen van túl.

Míg a negyeddöntőben 5 óra 15 perces meccsen kerekedett felül Jannik Sinneren, most az elődöntő is szép hosszúra nyúlt, 4 óra 19 percet töltöttek a pályán Frances Tiafoe-val. A fiatal spanyol az elveszített első szett után fordítani tudott, de amerikai riválisa rövidítésben kiegyenlített, jöhetett a döntő játszma. Ebben Alcaraz háromszor is elvette ellenfele adogatójátékát, majd a harmadik meccslabdáját értékesítve lépett tovább.

Jól érzem magam – leszámítva, hogy kicsit azért elfáradtam. De jó dolog nagy célokért küzdeni

– mondta a mérkőzés után Alcaraz, utalva a lehetséges GS-diadalra és világelsőségre.

Az ESPN statisztikái szerint a spanyol a legutóbbi három mérkőzésén 13 órát és 28 percet töltött játékkal a pályán. Ráadásul az Open-érában korábban ketten csinálták meg azt a bravúrt (Stefan Edberg és André Agassi után), hogy két egymást követő ötszettes győzelemmel jutottak be egy major torna döntőjébe, Alcaraz ezzel szemben a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is öt játszmában nyert.

US Open, elődöntő, férfiak

Casper Ruud (norvég, 5.) – Karen Kacsanov (orosz, 27.) 7-6 (7-5), 6-2, 5-7, 6-2

Carlos Alcaraz (spanyol, 3.) – Frances Tiafoe (amerikai, 22.) 6-7 (8-6), 6-3, 6-1, 6-7 (7-5), 6-3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik