Sport

A Rapport-ügy miatt két elnökségi tag lemondott a magyar szövetségben

MTI/EPA/EFE/Fernando Villar
MTI/EPA/EFE/Fernando Villar

A legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd román színekben versenyez tovább, miután visszautasíthatatlan ajánlatot kapott egy üzletembertől, így esélye nyílhat arra a jövőben, hogy világbajnok legyen. Az ügy hátteréről ebben a cikkben írtunk.

Bár a magyar szövetség szerette volna megakadályozni a zászlóváltást (a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám is próbált ebben segítséget nyújtani), későn kapcsolt és nem tudta megtartani azt a Rapportot, akinek amúgy is fagyos a kapcsolata a szervezettel. Az elnök, Szabó László szerint tarthatatlan, ami történt, és indítványt adott be a szövetség a FIDE-hez a zászlóváltással kapcsolatos szabályok újragondolására vonatkozóan.

Kapcsolódó
Magyar sakkelnök: Ha román zászló alatt játszik is, Rapport Richárd magyar marad
Szabó László reagált a legjobb magyar sakkozó zászlóváltására.

A Telex azt írja, hogy a Rapport-ügy kezelése miatt két elnökségi tag is lemondott itthon.

Egyikük az olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes Gyimesi Zoltán, aki három hete távozott a posztjáról. Gyimesi eddig is, és ezután is segíteni fogja Rapport Richárdot, ahogy azt a Telexnek elmondta.

A másik távozó Polgár Judit férje, dr. Font Gusztáv, így a Magyar Sakkszövetség már nem áll kapcsolatban a Polgár családdal.

Sokkal jobban szeretem annál a sakkot, mint hogy a lemondásomról beszéljek

– ezt felelte a Telex megkeresésére.

A világbajnokjelöltek tornáján nemrég nyolcadik helyen végzett Rapport tagja volt a 2014-ben sakkolimpiai ezüstérmes csapatnak, majd 2016-ban is asztalhoz ült, azóta nem szerepelt a magyar válogatottban. 2024-ben Magyarország rendezi majd a sakkolimpiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik