Sport

68 éve nem történt ilyen a magyar úszókkal női száz gyorson

Facebook.com/uszoszovetseg
Facebook.com/uszoszovetseg
68 éve nem történt olyan a magyar női sprintúszókkal, amit most megéltek a bukaresti junior úszó Európa-bajnokságon: 100 gyorson ugyanis Pádár Nikolett simán győzött, Molnár Dóra pedig a második lett.

Akadt olyan időszak, amikor világversenyen egy hasonló eredmény magától értetődőnek hatott, ám annak lassan 70 éve: az 1954-es torinói Európa-bajnokságon Szőke Kató és Temes Judit verte a mezőnyt, igaz, akkoriban még 1:05.8-cal lehetett megnyerni a távot.

Kapcsolódó
„Az összes ausztrál idióta barom” – Betlehem kiakadt, Rasovszky ezüstöt nyert
Ami a vébén nem sikerült, a párizsi világkupán összejött Rasovszky Kristófnak.

Most Pádár 54.69 alatt viharzott a célba, egyedüliként kerülve 55 másodperc alá, Molnár Dóra is remekül jött mellette, és 55.20-szal vitte az ezüstöt. Előbbinek ez már a negyedik aranyérme a román fővárosban, Molnár három arannyal és egy ezüsttel áll, de mindketten versenyeznek még vasárnap is.

Én nagyon izgultam a döntő előtt, francia riválisom és Dóri miatt is, és bár nagyon fájt, az utolsó ötvenen, meg pláne az utolsó huszonötön az volt bennem, hogy ezért edzettem, most meg kell csinálnom.

Azaz nem gondolkodtam, csak mentem előre, annak pedig külön örülök, hogy 1-2-ben lehoztuk. Az egyéni csúcsnak kifejezetten örülök, és arra sem gondoltam volna, hogy négy aranyat tudok itt szerezni” – mondta Pádár Nikoletta.

Molnár Dóra úgy fogalmazott, az ötödik nap végére már eléggé fáradtnak érezte magát.

De azért megtettem minden tőlem telhetőt, hogy minél előbb beérkezzek. Szerintem ez az ezüst is szép eredmény, és örülök, hogy nem engedtünk magunk elé, közé senki mást.

Ami az elődöntőket illeti, magyar szempontból vegyes eredmények születtek. Balogh Levente centikkel marad le a 100 hát fináléjáról, mindössze 13 század hiányzott neki. Barna Biankától már is szép volt, hogy 100 mellen úszhatott még egyszer, végül 16. lett.

Komoróczy Lora kétszer is próbálkozhatott: 50 pillangón 13. hellyel melegített, majd fő számában, száz háton negyedikként jutott tovább. Ábrahám Minna 200 vegyesen parádézott, egyéni csúccsal a sokat ígérő harmadik pozícióban jutott a vasárnapi végjátékba.

Kapcsolódó
Mást is bedrogozhattak az úszó-vb zárópartijának meghirdetett eseményen
Verrasztó Dávid nevével hirdették meg a bulit, de ő nem is volt Magyarországon.

A 800 gyors döntőben a fiúknál Gálicz László ismét óriási harcolt, és akárcsak az 1500-on is, itt is 5. helyen végzett, a lányoknál pedig Fluck Nóra csinálta meg ugyanezt a bravúrt, ő is ötödikként zárt.

Végül jött a fiúk 4×200-as gyorsváltója, amelyet a Covid sajnos átszabott kissé: a mixed váltóval aranyérmes Bóna Benedek ugyanis a győzelem másnapján már pozitív tesztet produkált – holott száz gyorson is igen jó esélyei lehettek volna –, ő nagyon hiányzott a végén. Addig Mészáros Dániel, Kovács Attila és Harsányi Mátyás tartotta a frontot, utolsóként azonban annak a Bujdosó Zsombornak kellett beugrania, aki az elmúlt három napban 1400 métert töltött vegyesúszással (a folyamatosan alakítgatott program idei változata nem kegyelmezett a fiú specialistáknak: a döntősöknek előbb háromszor kétszáz két nap alatt, pénteken pedig kétszer négyszáz).

Végül a hatodik hely sikeredett – jelen körülmények között ez is kiváló produkció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik