Sport

„Tisztában vagyok vele, fél lábbal már a túlvilágon járok” – megrázó hírt kapott a paralimpikon

Jamie McDonald / Getty Images
Jamie McDonald / Getty Images

Megrázó vallomást tett Jacek Gaworski, paralimpiai ezüstérmes vívó. A kiváló kerekesszékes vívó a riói játékokon csapatban szerzett ezüstérmet, egy évvel később pedig a világbajnokságon egyéniben és csapatban is bronzérmes lett. Gaworski Tokióban nem versenyzett már, mert túl nehézkesek voltak az indulás követelményei, de a Sportowe Faktynak elmesélte, hogy ennél sokkal fontosabb küzdelemre készül.

Kapcsolódó
„Ritkán üt meg a guta egy tizenegy éves gyereket. Nekem mégis stroke-om volt”
A 2021-es tokiói paralimpiáról távolugrásban világcsúccsal és aranyéremmel hazatérő 23 éves távolugrónő, Ekler Luca inspiráló élettörténete abban is segít, hogy jobban megértsük a fogyatékkal élő embereket.

A parasportolóról tudni lehetett, hogy gerincvelőrákja és autoimmun betegség van, azonban a legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy bőrrák is kialakult nála, úgynevezett Mucosal Melanoma. Ez egy rendkívül ritka, de igen agresszív és halálos betegség, az orvosa pedig közölte vele: nincs gyógymód.

Az onkológus egyenesen megmondta, hogy nem tehetünk semmit. Ha a vizsgálat azt mutatja, hogy vannak áttétek, akkor marad a palliatív ellátás. Máskülönben keresünk egy klinikát, amely megoperál, de akkor meg az arcom felét elveszítem

– mondta Gaworski a betegségéről a SportoweFaktynak.

A körülbelül 4-5 centis tumor így is a lengyel parasportoló szeméhez közel van, akár a látását is elveszítheti. Korábban végeztek már rajta beavatkozást, de a másik szemére, így valószínűleg előbb-utóbb teljesen megvakul majd. A hír szíven ütötte a vívót, de nem saját magáért, hanem Elisabeth nevű felesége miatt aggódik.

„Megtörten hallottam a diagnózist, mert a feleségem terhére leszek. Ő is nehéz időszakon megy keresztül, megoperálták és rákkal küzd. Próbálok segíteni, de az utóbbi időben csak együtt sírtunk. Rettegek, hogy egyedül marad, mert a betegségem az ő állapotát is rontotta, mentálisan és fizikailag is.

Évtizedek óta beteg vagyok és nem látni, hogy valaha vége lesz-e ennek, de a feleségem miatt félek, hogy egyedül fog maradni. Tisztában vagyok vele, hogy fél lábbal már a túlvilágon járok.”

Jacek Gaworski barátai a történet hatására elkezdtek pénzt gyűjteni a műtétjére, a lengyel Sport portál szerint a beavatkozás árának több mint fele, 116 ezer zloty összejött már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik