Sport

Lendvai Tamás megnyerte Las Vegas ikonikus, világbajnoki díját

facebook.com/tamas.lendvai.5
facebook.com/tamas.lendvai.5

A sakktól a teniszig a professzionális sportokban teljesen természetesek a hatalmas dollárszázezres, milliós nyeremények. Ennek ellenére általános vita alapját képezi, hogy a póker valójában micsoda: sport, szerencsejáték, vagy szórakozás, netán a három egyvelege.

Mondjuk, amikor Las Vegasban 4913 részvevő tesz be fejenként 600 dollárt, és az így összegyűlt majd 3 millió dollárból az első helyezett közel 300 ezer dollárral térhet haza, az minden, csak nem szórakozás. Inkább olyan, mint az élet, amelyet ugyan a szerencse is befolyásol, ám a meghatározó döntéseket mindenki maga hozza meg.

facebook.com/tamas.lendvai.5 Forrás: www.facebook.com/tamas.lendvai.5

A Bally’s Casino-ban az 53. World Series of Poker – WSOP 2022 tornán e majd ötezer kártyásból a legtovább jutók négy napon át, naponta bő 12 órát ültek az asztalnál, és miközben bíztak a megfelelő lapjárásban (szerencsvadász), koncentráltak, elemezték az ellenefelek összes rezdülését, gesztusát, mérlegelték a lehetőségeiket, majd döntöttek, (sportoló), annak érdekében, hogy asztalról asztalra eljussanak a döntőbe, végül besöpörhessék a fődíjat.

A magyar Lendvai Tamásnak pont ez sikerült szombat este, megnyerte a tornát. A mellékelt videón érdemes megfigyelni, mekkora a stresszhelyzet, micsoda feszültség van a levegőben a döntő leosztás alatt.

„Nem is a 300 ezer dolláros (120 millió forint) fődíj a lényeg, kétszer is nyertem ennél már nagyobb összeget, egyszer több, mint 800 ezer dollárt. Hanem az az ikonikus arany karkötő, amit ezen a sorozaton a világbajnokok – mert ezen a néven könyvelik el a győztest – kapnak. Ez tényleg kevesen húzhatják a karjukra, olyan szűk klub ez, mint az NBA-, vagy NFL-aranygyűrű” – mondta a 24.hu megkeresésére Lendvai, aki 2007-ben kifejezetten a póker miatt, és konkrétan annak fővárosába, Las Vegasba települt ki Magyarországról, Fótról.

facebook.com/tamas.lendvai.5 www.facebook.com/tamas.lendvai.5

Lendvainak van normál polgári foglalkozása, kialakult egizisztenciája is, egy vegasi autókereskedés tulajdonosa. Ezért is lehet kérdés, vajon hivatásos pókerjátékosként tekint magára, vagy csak két Chevy Camaro értékesítése között a szürke, monoton hétköznapokat töri meg szórakozásból egy kis játékkal?

„75 százalékban tartom magam profinak. Az év első felében, hetente több tornára nevezek, a másodikban egyszer-egyszer ülök asztalhoz, de kizárólag No Limit Hold’em-et játszom” – fogalmazott az 50 éves versenyző, aki a díjátadón magyar zászlóval a nyakában hallgatta a tiszteletére szóló magyar himnuszt.

Lendvai nem akármilyen zsugás. Majd másfél évtized alatt 2,5 millió dollárt nyert, amivel a hivatásos magyar pókeresek rangsorában a 7., az egész világon a 780. helyen áll momentán, de volt már a top 500-ban is.

Lendvai nem sokat ünnepelhet, pihenhet. Szerdától a World Series of Poker nagydöntőjében, a No Limit Hold’em – WSOP Main Eventen játszik, ahol a belépés már nem holmi 600, hanem 10 ezer dollár, mai árfolyamon kicsit kevesebb, mint négy millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik