Élő Sport

Hatalmas csatában jutott vb-döntőbe a női pólócsapatunk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarország 13-12-re legyőzte Hollandiát a női vízilabda-világbajnokság elődöntőjében.

Bíró Attila együttese csoportmásodikként jutott tovább az olaszok mögött, majd egy könnyű találkozón Kolumbiát verte 35-4-re. Ezután viszont vért izzadva birkózta ki Ausztrália ellen az elődöntő jogát.

Az Ausztrália elleni mérkőzéshez hasonlóan támadásban idegesen kezdett a magyar csapat, több hiba is becsúszott. A hollandok viszont emberelőnyből szinte hibátlanok voltak, ezért nekünk kellett az eredmény után futni, de az első nyolc percet a hollandok nyerték 3-2-re.

Varga Jennifer / 24.hu

Remekül indult viszont a második negyed, másfél perc alatt fordítani tudtunk, Magyari több fontos védést is bemutatott és egyik csapat sem tudott egy gólnál ellépni. Ebből a szoros csatából nagyszünet után igazi gólgála lett, az adok-kapokból viszont mi jöttünk ki jól, Garda Krisztina és Leimeter Dóra is lélektanilag nagyon fontos pillanatokban lőtt gólt, ami segített átvészelni a kritikus pillanatokat.

Varga Jennifer / 24.hu

A harmadik játékrészben nem a védekezésé, hanem a rohanásé volt a főszerep, de 5-3-ra nyertük, így megmaradt az előnyünk az utolsó 8 percre is. A legvége mentálisan brutálisra sikerült, mert 2-2-es zárónegyed jött, aminek az utolsó 41 másodpercét végig támadhatták a hollandok.

A magyar csapat azonban állta a rohamokat és óriási küzdelem árán kiharcolta a döntőt. A fináléban az Egyesült Államok csapata lesz az ellenfél.

Végeredmény – női vízilabda-világbajnokság, elődöntő

Magyarország-Hollandia 13-12 (2-3, 4-3, 5-4, 2-2)

5-5

Jönnek a hibák, Faragó elhamarkodottan dobott el egy labdát, majd Wolves ordító helyzetben dobott kapu fölé egy príma centerezést.

5-5

Sajnos jött a válasz, Van de Kraats használt ki egy újabb emberelőnyt.

5-4

Faragó lövése kijött a kapufáról, de Máté Zsuzsanna azonnal kapcsolt, ráúszott és bekotorta a kapuba! Szemfüles gól.

4-4

Kétszer is a magyar kapu fölé pattintották a labdát, ezután viszont Gurisatti ellen fújtak a bírók. Ezekkel a döntésekkel eddig nincs szerencsénk. Simone van de Kraats a jobb oldalon üresen kapott labdát az emberelőnynek hála, ebből kiegyenlített. Keszthelyi a túloldalon kapufát lőtt.

4-3

Hohó, már vezetünk is! Keszthelyi úszott föl villámgyorsan, meg is kapta a labdát Moolhuijzen pedig hiába rángatta, csak bedobta a jobb alsóba. Először vezetünk a mérkőzésen.

3-3

Gurisatti demoralizáló gólt dobott! Vályi elhozta a labdát, Gurisattinak pedig nem maradt opciója passzra, ezért inkább kilőtte a hosszú alsót. Rá is mosolygott korábbi csapattársára, Aartsra.

2-3

Ez sajnos nem tartott sokáig, Ten Broek akcióból talált be, ráadásul csak egy gyengécske távoli lövésre maradt időnk. Az első játékrész így a hollandoké lett.

2-2

Nem sikerült jól a magyar támadás, de miközben úsztak előre a hollandok, Nina ten Broek szabálytalankodott. Leimeter egyedül maradt a labdával a kapu jobb oldalán, Rybanskával gyorsan kényszerítőzött, majd a hosszúba pattintott.

1-2

Magyari Alda nagyot védett és bár sarokdobással jött ellenfelünk, Leimeter megszerezte a labdát. Gurisatti ellen ítéltek túloldalon a bírók, de az újabb holland lövést is megfogta a magyar kapus. Ezután Máté Zsuzsannát kiszórták – sajnos már a másodikat. Nem is vacakoltak sokat a hollandok, Sevenich a helyén kapott labdát, amit a kapu bal oldalába dobott.

1-1

Megvan az egyenlítés, Keszthelyi távoli lövése a blokkon irányt változtatott, így bepörgött a hollandok kapujába a labda.

0-1

Az első emberelőnyünk rossz bejátszással végződött, lövés nélkül. Sajnos a hollandok eredményesek lettek a saját emberelőnyükből, Sleeking centerezésébe Wolves ütött bele, így landolt a labda a kapunk jobb oldalában.

0-0

Már-már hagyomány, de elhozta a magyar csapat a labdát, a lövésünkből azonban nem volt jó. Túloldalon a magyar blokk dolgozott remekül.

A közönség mindent belerak már most

Elég jól szólt a magyar himnusz, aztán a lelátó két oldala felváltva kiabálta, hogy hajrá és magyarok. Jó a hangulat, minden támogatást megkapnak majd a magyar lányok.

„Végletekig kiélezett mérkőzés lesz"

Bíró Attila a mérkőzés előtti rövid interjúban arra hívta föl a figyelmet, hogy rettentő nagy taktikai csatát vár. Külön kiemelte, hogy a hajrában nagyon higgadtnak kell maradnia a pólócsapatunknak, mert „végletekig kiélezett mérkőzése lesz”.

Az utóbbi időben nekünk jött ki jobban a lépés

Utoljára 2019 júniusában kaptunk ki a hollandoktól egy Világliga-mérkőzésen 12-10-re. Ezután tétmérkőzésen legalább tíz gólt dobott a magyar válogatott Hollandia ellen, vagyis az elmúlt öt találkozót százszázalékosan hozta Bíró Attila együttese.

Olvasói sztorik