Sport vizes vb 2022

Hosszú Katinka: Régen hulla voltam a vébé végére, most jobban tudom élvezni a versenyt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú Katinka már kedden reggel úgy érezte, hogy nem fog továbbjutni a 200 méteres pillangóúszás előfutamaiból, ám végül befért a legjobb tizenhat közé, így az esti programban a döntőért úszhatott. A saját futamában aztán a hetedik lett, összességében pedig a tizenharmadik, így számára véget ért ez a szám, hiába faragott közel hat tizedet az eredményén.

Kapcsolódó
„Nem volt egy okos úszás” – Milák a világrekordjáról
Nem akart a nemzetközi sajtó előtt minden részletbe belemenni, de azon dolgozik, hogy olyan időt ússzon, amit utána akár húsz évig sem tudnak megdönteni.

Bár nem jutott tovább, nem tűnt letörtnek a vegyes zónában, amikor az újságíróknak nyilatkozott. Sőt, humorosan indított, amikor a Duna Aréna atmoszférájáról kérdezték.

Elképesztő volt a hangulat! Tudom, hogy Kristófért jöttek az emberek, de azért mi is kaptunk a szurkolásból, úgyhogy köszönjük neki, hogy kihozta a közönséget. A hangulat nagyon jó volt, az úszásom nem, de ezt tudtam előre, éreztem délelőtt, hogy ebben már nem sok van.

Az annyira nem jó, hogy nem megy úgy, mint szokott. A fejemben még tudok úgy úszni, mint régen, de a testem most nincs abban a formában van. Hosszú időt hagytam ki Tokió után, nem volt elég időm, hogy visszanyerjem a régi formámat. Az eredeti tervek szerint nem is itt lett volna a világbajnokság, ha ezt korábban tudom, biztos, hogy másképp tervezem az évemet – akkor valószínű, nem hagyok ki ennyit. Viszont mindenképp szerettem volna elindulni” – magyarázta Hosszú Katinka, akit aztán arról faggattak, ez a mostani elődöntős úszás hasznára válhat-e majd utolsó számában, 400 vegyesen, mire azt felelte nevetve, maximum az első száz méter.

„Van három napon pihenni, most nincs úgy kicentizve minden, mint amikor maximumon pörögtem. Kényelmesebb ez a vébé, mint a korábbiak, több időm van akár beszélgetni is, régen azért egy világbajnokság elképesztő menet volt:

a vegyes zónán is mindig végigrohantam, soha nem álltam meg, mert minden percem ki volt számolva, vasárnapra pedig már hullaként jöttem le a 400 vegyes döntőjére.

Ilyen szempontból most kicsit jobban tudom élvezni a versenyt” – mondta, mire még megkérdezték tőle, mire lehet számítani tőle 400 vegyesen.

Fogalmam sincs.

Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú távollétében is lesz magyar döntős 200 pillangón, a szám címvédője, Kapás Boglárka ugyanis a nyolcadik helyen végzett az elődöntők során. Óriási bravúr ez tőle, a felkészülés során sokáig deréksérüléssel bajlódott, másfél hónappal a világbajnokság rajtja előtt még az is kérdéses volt, hogy el tud-e indulni. Érthetően ezek után felszabadultan nyilatkozott.

Nagyon örülök ennek, úristen. Éreztem, hogy jobban megy a bemelegítés, mint a reggel, úgyhogy bíztam benne, hogy a döntő sima lesz. Hát annyira nem lett, mert nyolcadik lettem. Amúgy sem tettem magamra terhet, de így meg, hogy a nyolcas pályán úsztam, más sem tett rám. Ha ezt az időt még egyszer meg tudnám úszni, már azzal boldog lennék.

Kapás Boglárkáékkal indul majd a szerda esti programban, amelynek az első száma lesz a 200 pillangó döntője. Ha minden jól megy, akkor vőlegénye, Telegdy Ádám később elődöntőt úszik majd 200 háton, amely számban a tokiói olimpián az ötödik helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik