Sport vizes vb 2022

A FINA szinte lehetetlenné tette a transznemű úszók versenyzését a nők között

Kathryn Riley / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Kathryn Riley / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A FINA vasárnap rendkívüli kongresszust tartott a Puskás Arénában, amely során szavazást tartott a transznemű sportolók női versenyeken történő részvételén.

A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azaz azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát. Mindezek mellett azonban a versenyek igazságosságát és egyenlő feltételeit is szeretné megtartani, ezért számos jogi szakvéleményt és tudományos vizsgálatot figyelembe vett.

A FINA kongresszusa nagy többséggel szavazta meg, hogy a jövőben azok a transznemű úszók indulhatnak a másik nem mezőnyében, akik 12 éves korukig meghozzák ezt a döntést. A határozatot 196-an támogatták, 42-en tiltakoztak ellene és 36-an nem foglaltak állást.

Az Inside the Games beszámolója szerint továbbá a FINA csak akkor engedélyezi, hogy fiúnak született versenyző a nők között induljon, ha a tesztoszteron-szintje nem magasabb 2.5 nanomólnál literenként. A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, ugyanakkor a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – ez az új elfogadott szabály érvényes. Ezzel az új szabályozással gyakorlatilag lehetetlenné tették a transznemű sportolók részvételét a női számokban.

Eközben a FINA egy kifejezetten transznemű úszókkal foglalkozó munkacsoportot indít, amelynek célja, hogy segítsék az úszók versenyzését.

Kiemelt képen Lia Thomas, aki férfinek született, de hormonkészítményeket szed és az Egyesült Államokban a női mezőnyben komoly előnnyel nyert versenyeket. Jelenleg az egyik legismertebb transznemű úszó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik