Sport

A molesztált tornászok egymilliárd dollárra perelik az FBI-t

Saul Loeb / Getty Images
Saul Loeb / Getty Images

A női tornászválogatott tagjai egymilliárd dollárra perelik a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), írja az AP News.

Kapcsolódó
A legnagyobb amerikai sportbotrány áldozatainak 380 millió dollárt ítéltek meg
Indiana déli körzetének csődbírósága hétfői ítéletetével lezárult Larry Nassar, az amerikai női tornász válogatott orvosának szexuális bántalmazási ügye.

Az egykori olimpiai tornászok elismerte tagjai, Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney egy közel 90 nőből álló csoport tagjaiként követelnek elégtételt, amiért valamennyien szexuális zaklatás áldozatai voltak Larry Nassar válogatott csapatorvos miatt.

Az Egyesült Államok Torna Szövetségének és a Michigan Egyetem egykori orvosa 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. 2021-ben életfogytig tartó börtönbüntetést kapott a tettéért.

Az ügy régóta húzódik, ám új fordulat, hogy a tornászok az FBI-t is is beperéltek, amiért 2015-ben több bejelentés dacára sem vizsgálták ki Dr Nassar ügyét.

Ha az FBI végezte volna a munkáját, Nassart megállították volna és nem kapott volna lehetőséget, hogy még lányok százait zaklassa, köztük engem is

– mondta Samantha Roy.

Korábban az FBI vezérigazgatója, Christopher Wray is elismerte a hibát és 2021-ben a Kongresszuson is felszólalt egy meghallgatás keretein belül.

„Különösen sajnálom, hogy voltak olyan emberek az FBI-nál, akik megállíthatták volna ezt a szörnyeteget 2015-ben, de elbuktak. Ez megbocsáthatatlan.”

Biles szerint az egész rendszer lehetővé tette a molesztálást és ez alól az FBI ügynökei sem voltak kivételek. Májusban úgy döntött az Igazságügyi Minisztérium, hogy nem emel vádat a korábbi ügynökökkel szemben a mulasztásért. Amikor a tornászok ezt megtudták, úgy döntöttek, hogy pert indítanak az FBI ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik